#12
 30     Nannestad     0
Innvendig dugg, randsonekondens, på isolerruter har to årsaker; fuktigheten i rommet og temperaturen på glasset.

1. Luftfuktigheten inne bør, i kalde perioder, ikke overstige 30 % (Byggdetaljblad E 533.103). Utlufting er beste løsning. Nybygg har en tendens til å ha høy byggfuktighet første året. Boliger med balansert ventilasjon har mindre problem. Dersom man ikke har varmeelement under vinduet øker risikoen for dugg betraktelig. Gulvvarme er en dårlig løsning når det gjelder kaldras (trekk) og kondens.
 
2. Moderne ruter som har gassfylling har en høyere gjennomsnittstemperatur på glassflaten, men kaldere enn luftfylte ruter i nedkant (sammenlignet: ved stillestående luft er det kaldest i dalbunnen). Gassen reduserer bevegelsen mellom glassene (konveksjon), derfor synker kald gass mot bunnen av ruten og blir stående der.
Trelags ruter er langt på vei løsningen på dette problemet. Innvendig kondens og dugg vil svært sjeldent oppstå ved bruk av trelags ruter. I tillegg vil kaldraset, den kalde trekken fra glasset, så godt som forsvinne, og U-verdien vil bli betraktelig bedre.”
En annen løsning som brukes på 2-lags ruter er såkalt "varmkant". Stål/aluminium profilen mellom glassene erstattes med et isolerende materiale.
Også vind gir sterk nedkjøling av ytterste glass som igjen kan gi kondens


www.glassportal.no


   #14
 3     0
Som noen her har nevnt.
Se på Spaceren om den er merket.
Selv om listen ser ut som aluminium kan det være rusrfritt.
Rustfritt er "high tec" men ikke mange produsenter som lager det i Norge.
Hot Melt og SuperSpacer kommer for mer og mer. og er mer vanlig.

   #15
 249     0
Du kan kanskje redusere problemet litt ved å la døra stå litt på gløtt inn til det rommet? En person tilfører som tidligere sagt mye fuktighet, og ei åpen dør vil distribuere fuktigheten bedre. Dersom du i tillegg kjøper en luftavfukter som du lar stå på i et annet rom så vil jeg tro problemet bedrer seg.

Forsøk også å flytte senga litt bort fra vinduet slik at ikke ut-pusten går rett på vindusglasset og kondenserer. Jeg ser også for meg at det er mulig å redusere problemet ved å "isolere" hjørnene på vinduet ved å feste et tynt lag (et par cm) isopor på utsiden av vinduet ved hjørnene. Det er en midlertidig løsning såklart, men du unngår kondens. Grunnen til at kondensen (og dermed også rim/is dersom det er under frysepunktet i hjørnet der) forekommer i hjørnene er at vindusramma isolerer svært mye dårligere enn selve glasset, og når disse to karmene møtes i et hjørne så blir det ekstra kaldt. I tillegg er luftstrømningene dårligere i et hjørne, så det tørker ikke ut like lett.

Kondens på den måten er et stort problem når man har vinduer med tre-ramme. Det er vanskelig å få til å tørke ordentlig opp, og fukten renner ned og sørger for råte og mugg i nedre kant av karmen. Det er derfor viktig for levetiden på vinduene at dette ikke oppstår.
   #16
 1,570     Sunnmøre     0

Eg må nok ha composittlist som du skriver da desse vinduene er kjøpt for 3 mnd siden og satt i. Så da er det nok for lite varme under vinduet.

Finnes det nokon andre kjerringråd?


skifta du kun vindusfelta? Synst karmen såg både gammal og oppigjenmalt ut eg...
Signatur
   #17
 25,362     Akershus     0
Har gammeldagse "ut- og inn-vinduer". De er 50 år gamle og tåler 50 til! Hvordan er disse moderen vinduene etter 100 år?

Ja, mine har dårligere u-verdi, men de er "gratis", de dugger lite og gir god lysisolasjon og har den stilen som huset ble bygget i.

Signatur

   #18
 38,292     Lillestrøm kommune     0
Har hørt om vidnuer der glasset er satt inn gal vei (energiglass får coatingen på "gal" side). Men ikke sikker på at dette er tilfellet her da jeg støtter kommentarene gitt over, her er det aluminium spacer og trolig konvensjonell teknologi. Hvis noen derimot har problemer på bare ett eller to viduer så kan dette være en mulighet (hvis forholdene inne ellers er like).
   #19
 51     Valdres     0
Tolagsglass er for dårlig der det blir ordentlig kaldt!
Har 3-lagsglass i hus fra 1981 og disse rimer ikke nederst før det blir nærmere 30 kuldegrader ute. I et annet hus her på gården er det satt inn nye 2-lagsglass vissnok med mye fansy teknologi som i følge selger skulle minst tilsvare de gamle 3-lagsglassene. Han påsto endog at det ikke lenger produseres 3-lagsglass fordi 2-lags har blitt så bra. Fasit: 2-lagsglassene rimer som fy bare det blir 15 kalde ute!. Nå er det et større luftvolum, bedre utsug og dermed lavere luftfuktighet i hovedbygningen enn i denne som det nylig er skiftet glass i, men tror likevel at de gamle 3-lags er langt bedre enn moderne 2-lags i alle fall mhp. ising.
   #20
 21,481     Enebolig     0
Dette problemet tror jeg er ganske vanlig når det blir "uvanlig" kaldt ute. Hos oss er det ikke uventet soverom og bad det skjer. God utlufting og varmeovner begrenser problemet noe.