11 062    28    6  

Råte i vinduskarm. Hvordan enklest fikse?

 235     0
Hei,

Vinduene på familiehytta bærer preg av tidens tann etter et liv siden 1991 med sørvest vendt vær av både regn og vind og gjerne litt for lite vedlikehold. Jeg ser nå at noe bør gjøres. Glasslista bærer preg av råte og må uansett byttes. Maling har flasset av. Mistenker at manglende rengjøring før tidligere malingsjobb har vært medvirkende til dette. Det ser for meg ut til at fuktigheten har trengt godt inn i treverket iløpet av den våte vinteren da dette vises på innsiden av karmen.

Tenker da at løsning kan være nye glasslister + ordentlig skraping/sliping med tilhørende grunning og maling. Spørmsålet er om dette er godt nok?

Hvordan bør jeg gå frem for å få sjekket treverket i karmen? Kan denne settes inn med noe god-stoff for å forhindre og stoppe eventuell råte? 
Hvordan mest effektivt fjerne gammel maling?

Kan nye vinduer være det beste alternativet?

Alle tips mottaes med stor takk Smile

Bilder:HSt
   #1
 25 319     Lillestrøm kommune     1
Jeg vil tro at det er råte bak glasslisten nederst.

Multi/delta sliper i så liten størrelse du får tak i. pusse rent, start med grovt papir. Husk grunning med visir e.l. Det finnes noe impregneringsstoff i handelen (Jotun, liten plastkanne) det tas på før grunning. Om det hjelper vet jeg ikke. Mulig det er lurt å behandle treverket bak glasslisten.
   #2
 439     Stavanger     0
Ser ut til at vinduene er moden for utskifting, men om en ønsker å drøye det noen år så tror jeg at jeg hadde gått løst med høyttrykkspyler på utsiden, og flærret av maling, råtten tre og det som var. Deretter hadde jeg tatt snekkerkniven og glattet ut arrene, muligens byttet noen lister, kanskje limt på noen, muligens lagt på litt kitt osv. I hele prosessen vill jeg vært raus med Antiparasitten, smurt på rikholdig, både på innside og utside. Deretter beiset ett lett strøk på innsiden og malt på utsiden. (Etter høyttrykkspyling bør du vente en til to ukers tid før overflatebehandling, eller bruke fuktmåler for å sjekke at treverket er tilstrekkelig tørt.)
HSt
   #3
 25 319     Lillestrøm kommune     1
Ikke anbefal knappen finnes ikke, men kitt og høytykkspyler er nok sistevalg på min liste over løsninger.

Jeg liker generelt ikke ute produkter brukt inne.

Det er ofte en ekstra fugetetting på nedre alu-list.
   #4
 439     Stavanger     1
Både høyttrykksspyler og kitt var tiltenkt ute, inne bør en lete opp sandpapiret.
Når vinduet er så dårlig som det er her, så er det bare å fjerne det som er ødelagt, ryker det så må det byttes. En bør bruke skjønn og fornuft her som ellers. Det samme gjelder med trykket på høyttryksspyleren, en går ikke løs på vinduet med en industri-spyler på max, men en ordinær spyler med lavt trykk. Råten vil løsne og det som har litt levetid igjen blir igjen. Antiparasitten kan derimot brukes inne så vel som ute. Som for eksempel på møbler. Så jeg ser ikke helt problemet.
Alternativet er vel å putle med en liten skalpel i dagesvis for å redde vinduene som i utgangspunktet står med en fot i de evige jaktmarker? Er en heldig så kan en beholde vinduet i ganske så mange år, det ser jo ikke ut til å være punktert så.
   #5
 347     0
Det er ett stykke tre fra innsiden til utsiden, så tror ikke at det har noe for seg å pusse altfor mye. I tillegg til det, så har du skader på begge sider.
Så for å svare på spørsmålet ditt, så er den enkleste (og kjappeste, men ikke billigste) løsningen å skifte vinduene.
HSt
   #6
 25 319     Lillestrøm kommune     1
Høytrykksspyler vil ødelegge det som evt er igjen av brukbar tetting på gummilistene som ligger i klem av glasslistene. 40/80 papir på multipusser skreller oftest av malingen.
   #7
 129     1
Ut fra bildene tipper disse vinduene kan holde en del år til hvis du legger litt jobb i vedlikeholdet nå, og kan leve med at de ikke er helt optimale. For meg ser det ut til at misfargingen på innsiden kommer av kondens fra innsiden av vinduet.

Bytt glasslistene og tetninger bak. Ta evt ut glasset og bytt alle tetningene.
Skjær ut det som er råttent bak den høyre glasslista med en multikutter, eller bruk et stemjern. Tilpass en ny bit (helst i furu) som limes og stiftes fast i ramma.
Løs maling fjernes med en SKARP malinsskrape og sandpapir. Puss også over treverket som har blitt grått. Oljes og males etter produsentens anbefaling.

Innsiden av vinduet slipes og oljes.

Dette tar ikke all verdens tid, og sparer deg for mange tusenlapper i forhold til å bytte vinduet.

Vet ikke om det er strøm der, men en panelovn i underkant av vinduet som står på når/hvis dere bruker hytta om vinteren vil begrense kondens på innsiden av vinduet.

  (trådstarter)
   #8
 235     0
Hei,

Takker for svar. Misfargingen på innsiden er nok pga kondens, Jeg tok nok litt for mye i i første omgang Smile

Tenker jeg går i gang med utbytte av glasslister, skraping og pussing for så å impregnere med antiparasitt og deretter grunne med visir + oljemaling. Satser på at dette vil gjøre jobben slik at vinduene holder 5-10 år til.
  (trådstarter)
   #9
 235     0
Siste spørsmål, hva bør brukes av tettemasse mellom glasslist og vindu? Kommer disse listene med ferdig gummitetting, eller må jeg påføre dette selv i form av svart silikon eller noe?
HSt
   #10
 25 319     Lillestrøm kommune     1
Det er en slags fleksibel list på innsiden av glasslisten. mulig det er et spor i glasslisten som passer til profilen. Ser du på nye vinduer så bruker noen produsenter er tynn silikonfuge over denne nederst på vindu.  Vurder om du får tak i sideglasslist i kunnstoff, det er flere vinduer som blir produsert med det nå.  Jukser du med noe annet enn den fleksible listen vil vindu trolig punktere over tid.