(trådstarter)
   #21
 232     0
Hei!

Det tar alltid laaang tid mellom hver gang jeg får foretatt meg noe fornuftig.... Nå har jeg målt listene. Bredde 16mm, høyde 19mm+gummi. I tillegg så har de et spor for gummilista som ligger mellom vindu og list.
Har noen peiling på hvor denne kan fremskaffes??

Profil omtrent slik:

  (trådstarter)
   #22
 232     0
Hei,

Nå er vinduene og karmene skrapet rene og glasslister på 4x vinduer byttet ut. Ser ut som et OK grunnlag nå. Planen er å sette inn med atniparasitt og visir før maling. Men.... problemet er at treverket er fuktig, slik at det ikke kan males enda. Det er ikke sikkert at dette vil tørke opp tilstrekkelig da malingssesongene egentlig er over. Hyttenaboen mente at det ville være best å la dette stå bart til neste år da treverket nå puster godt og vil tørke fint opp mellom regnperiodene. Magefølelsen min liker ikke dette..... Er det noe jeg kan sette vinduene inn med som gjør at treverket fortsatt "puster" samt er mindre kritisk med tanke på fukt i treverket? Hva med en eller annen form for olje? Amerikansk terpentin eller Owatrol feks?? Det er kveldsfukt/tåke hver kveld/natt nå, men det er ikke meldt regn de neste dagene. Vil dette tørke noenlunde opp likevel??

Alle råd mottaes med takk

P.S.
Leser at Boracol muligens er et produkt som kan brukes?? https://www.maritim....er#.VetDFpdBH8I


   #23
 504     Helgelending i Østfold     0
Boracol er bare en slags antiparasitt som er enda bedre mot soppråte.
Siden det er vanskelig å si noe om hvor råtesmittet materialet er spørs det om ikke det aller beste er å ta ut vinduene og erstatte dem med plater mens de tørker og males inne.
Hvis du har forstadier til råte vil råtesoppen være med å holde på fuktigheten. Dessuten er dette sikkert Furu, og siden det som regel er geitved i vinduer av slik årgang vil det også suge vann i større grad enn det utånder.

Dersom også karmen skal males kan du droppe platene og lage et slags plasttelt over vinduet, eller et drivhus om du vil, med full lufting innover i bygget men vanntett og slipper inn lys
  (trådstarter)
   #24
 232     0
Hei,


Grunnen til at jeg tenker Boracol, er at denne kan påføres fuktig treverk i motsettning til antiparasitten. Får jeg i treverket noe før vinteren, så bør jeg være fornøyd.
Det er meldt ganske godt vær denne uka, og jeg merket at treverket tørket godt opp (på overflaten ihvertfall) iløpet av gårdsdagen når sola stekte på veggen hele dagen. Jeg vil tro at treverket bør være klart til maling etter 3-4 slike dager, selvom kveldsfukten kommer. Tenker at jeg låner en fuktighetsmåler, og lar den bestemme. Får jeg på noe antiparasitt og Visir før vinteren, så bør jeg være fornøyd.
Noen tanker om dette?
  (trådstarter)
   #26
 232     0
Om jeg ikke husker feil skal Visir overmales innen en måned. Hvor stor rolle det spiller er jeg usikker på.


Tenker at dette ikke er så pissetrengt? Kan jo dra over med noe sandpapir til neste år før maling. Synes det viktigste er å få noe på/i treverket. Bare impregnering med Boracol vil jo være bra??

  (trådstarter)
   #28
 232     0
Fuktighet i vindusramme målt til ca 18% idag, nedre karm målt til ca 25%.


Spent på å se hvordan disse verdiene er i morgen. Ikke sikkert det blir gjort så mye i år med andre ord..