100    3    0  

Skifte vindu i murhus fra 1950-tallet

 2     0
Hei!

Vi har overtatt et murhus fra 1956. Mange prosjekter på gang etterhvert, men det første blei tre vinduer som skal skiftes. Usikker på hvor gamle de er, men mistenker at de er fra byggeår.

Jeg har lite erfaring med byggetekniske løsninger, har tidligere bare pusset opp i leilighet av nyere dato - så har aldri vært noe graving i gamle vegger... Håper derfor på noen gode tips og bekreftende/avkreftende vink.

Fikk handlet inn nye vinduer i dag (2-lags NorDan toppsving 140x120), og gikk i gang med å få ut lister og utforinger på viduet. Når jeg fikk av lister og utforinger viste deg seg at det var en form for en papp (veggpapp/asfaltpapp?) utenpå muren inn mot utforingene. Mellom denne pappen og utforingene var det dytt. Det ser også ut som at det er foret ut og isolert (ca 50mm) på innsiden av muren - det ligger samme type papp mellom mur og isolasjon på vegg også. Det virker forøvrig som at muren muligens er bygd opp i to lag, med isolasjon imellom.

Tolker jeg det rett som at pappen er vindsperre? Vil det kunne bli problemer med kondens når denne ligger på innsiden av muren? Burde jeg legge inn ny papp på samme måte som den gamle når jeg setter inn nytt vindu - hvor langt ut burde denne pappen isåfall legges (også inn mellom ny karm og vegg)? Planen min er å feste vinduet med karmhylser/skruer, skumme og fuge med byggfog mellom vindu og mur utvendig. Så nye utforinger på innsiden isolert med dytt.

Legger ved noen bilder under Smile

Vindu før fjerning av papp
Skifte vindu i murhus fra 1950-tallet - 20210927_201248.jpg - bjoernolav

Papp på venstre side - denne stoppet ved viduskarmen.
Skifte vindu i murhus fra 1950-tallet - 20210927_201941.jpg - bjoernolav

Venstre side med papp fjernet
Skifte vindu i murhus fra 1950-tallet - 20210927_210932.jpg - bjoernolav


Papp mellom mur/isolasjon på vegg under vindu brettet inn i vinduskarm
Skifte vindu i murhus fra 1950-tallet - 20210927_210951.jpg - bjoernolav

Høyre side av vindu - ser ut til å være to lag med mur med isolasjon mellom. Også papp mellom innerste mur og lekter inn i rommet.
Skifte vindu i murhus fra 1950-tallet - 20210927_211030.jpg - bjoernolav

   #1
 5 192     Akershus     0
Dette er er en form for vindsperre, antakelig Vaflex eller tilsvarende. Tjærepappforløperen til dagens Tyvek vindsperre og tilsvarende produkter.

Dersom det ikke har vært et kondensproblem tidligere ser jeg ingen grunn til at det skulle oppstå nå.

De gangene vi var borti tilsvarende, skar vi ofte bort all pappen som stakk inn i åpningen. Monterte vinduet, og fuget det med byggsilikon. Om det var avtalt fuget vi og/eller mellom påforet treverk og foring, i mangel av plast. Et alternativ her hadde vært å teipe.

På det siste bildet ser det ut som om det er noen form for Leca eller tilsvarende? Er det hele innerveggen som er isolert, eller er det bare dyttet en stripe rundt åpningen?


.Thag
Signatur
   #2
 1 658     Norge     0
Pappen er der for at fuktighet fra murverk ikke skal trekke inn i isolasjon og trevirke.
Fugeskum virker bra.
  (trådstarter)
   #3
 2     0
Takk for gode svar!

Det er lettklinker på høyre side av vinduet ihvertfall, usikker på hva som er brukt i resten av veggen. Det ser også ut som at hele innerveggen er lektet ut og isolert (ca 50mm), dyttet isolasjonen litt til side med en skrutrekker.

Jeg tror jeg får skrudd vinduet rett i mur/leca, ikke helt sikker på hvordan veggen er bygget opp - men mistenker at det er to lag med mur med isolasjon imellom. Strømforbruket var ikke helt avskrekkende, så det gir mening at det er noe isolasjon i veggene.

I og med at jeg bruker skum rundt vinduet og i tillegg fuger på utsiden bør det vel være greit å ikke legge inn noe ny papp? Det er også utvendig puss som går litt lengre innover enn selve lysåpningen i veggen. Legger plastklosser under vinduet, så blir ikke noe treverk mot mur.

Lagde en liten skisse av planen - sett ovenfra. Her ligger pappen som beskrevet mellom innvendig mur og isolasjon:
Skifte vindu i murhus fra 1950-tallet - skifte-vindu.png - bjoernolav