4,776    4    0  

Støydempende glass

 255     Trondheim     0
Jeg er med og planlegger en utskifting av gamle vindu til støydempende glass i andre etasje i en leilighet. Boligen det gjelder ligger ved en sterkt traffikert vei, og er fra 1930-tallet. Derfor er det viktig å bevare vindusrammer på best mulig måte.  Det er beregnet at det passerer mer enn 10 000 biler i døgnet her, også forbausende mye tungtrafikk.

Jeg har lest en del om Pilkingtons OPTILAM PHON støydempende glass, og synes det ser bra ut. Samtidig virker det som om det finnes svært mange løsninger på glasstype (enkelt/isolerglass), tykkelse,  og hvordan det skal festes i ramme.

De nåværende vinduene har to glassruter (ca 2 mm) i en to-delt ramme med hengsler og skruefester. En glassmester jeg kontaktet i dag foreslo å bytte ut innerglasset på det nåværende vinduet med enten et 9mm enkelt laminert støydempende glass (OPTILAM PHON 8,8Lp), eller med et isolerglass bestående av 9mm støydempende + 6mm luft + 4mm varme/energiglass.

Mellomrommet mellom glassene er 27mm + 8mm (8mm er en list som fester det innerste glasset).

Jeg har følgende spørsmål:

1. Det ser ut til å gå greit å erstatte det innerste vinduet med et 9mm støydempende glass. For å kunne montere isolervinduet 9mm+6mm+4mm må en tilpasse vinduet ved å  høvle ut en kant i 27mm rammen for å få plass. Vil støydempingen bli nevneverdig bedre med denne isolervindu løsningen? (Varmetapet vil selvfølgelig bli redusert)

2. Vil være mulig å bytte ut begge de gamle glassene, og montere 9mm støydempende glass innerst og 4mm energi/varmeglass på siden som vender ut?

3. I Pilkingtons brosjyrer ser jeg at det er vanlig med betydelig mer luftmellomrom i isolerruter. Deres enkleste isolerrute med 9mm støydempende glass og 4 varme/energiglass har 16mm luftmellomrom. En slik rute på 31mm vil nok ikke passe i våre gamle vindusrammer. Forvirrende...

4. Pilkington lager også et 13mm enkelt laminert støydempende glass, med enda bedre støydempetall. Kanskje dette også vil kunne være en løsning?


Jeg vil være svært takknemlig for å få noen gode råd om dette her!

Støydempende glass - Vindu_1.jpg - bjolester
Støydempende glass - Vindu_2.jpg - bjolester
Støydempende glass - Vindu_3.jpg - bjolester

   #2
 159     Fjaler     0
Dette er såkalla kobla glas. Det betyr at luftlaget mellom har kontakt med utelufta. Denne sirkulasjonen må ikkje blokkerast for då kjem kondensen fort på ytterglaset. Varmeisolerande glas i ytterlaget gjer ikkje full utteljing grunna luftinga. Må du like vel ha det ytst kan du redusere luftinga noko VISS du har GOD pakining og maler innsida med god damptett maling. Det er ikkje utemaling...
   #3
 141     0
Og så er det jo en del økning i vekt ved å gå opp på glasstykkelsen.

Er usikker på egenvekten til materialen som benyttes mellom glassene, men selve glasset er jo 2,5 kg pr kvadrat med 1mm glass.

Mvh

Narve
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 255     Trondheim     0
Takk for gode svar!

Vekten av nye glass er et viktig poeng. Jeg ser at 9mm enkelt støydempende glass veier 20 kg pr/m2, så det vil bli betydelig mer belastning på orginal vindurammene og konstruksjonen. Poenget med luftsirkulasjon og kobla vindu er jo også viktig.

Min første ide til dette prosjektet var å la orginalvinduene stå, og heller bygge en ny 3-delt vindusramme med støydempende glass på innsiden av de gamle. Vinduskarmen er dyp nok til å få plass til dette. Da kunne en lage en solid konstruksjon som var egnet til enten et enkel laminert støydempende glass på 9mm eller en isolerrute på f.eks 31mm. Men ville en slik ny innvendig ramme se bra ut rent estetisk? Hva tror dere om dette?