144    5    18  

Tettning rundt vidnuer - stående kledning

 2     4
Hei

Jeg byttet for litt siden noen vinduer i enebolig fra 1984, og fikk hjelp av svigers som har byttet noen vinduer før. Vi satte inn trevinduer med aluminiumsbeslag. 

Jeg har tenkt litt i etterkant på løsningen vi valgte, og klarte ikke helt legge det fra meg, så jeg beskriver det her for å få noen innspill fra noen som har litt peiling. 

Illustrasjonen viser ovenfra, de som har gjort slikt før kjenner det nok igjen.

Poenget mitt - byggskummet er forsåvidt ikke direkte værutsatt, men i mine øyne vil kunne trekke fukt fra vann som kondenser på aluminiumet. Nå kjenner ikke jeg til hvor diffusjonstett/åpent byggskum er, men er litt bekymra for at vann kan hope seg opp. 

Illustrasjonen viser det ikke, men det er gjort diffusjonstett på innsiden. Det ligger selvfølgelig også vindsperre mellom kledning og stender. 

Noen her som har noen tanker? 

Vil eventuelt vann som skummet trekker til seg kunne tørke, eller samler det seg bare? 

Tettning rundt vidnuer - stående kledning - Isolering rundt vindu.JPG - Forris

HSt
   #1
 33 997     Lillestrøm kommune     3
Alu beslaget er beskyttelse av treet som er luftet så problemet ditt er at vinduet egentlig er montert dypt og kledningen ser ut til å mangle lufting derfor ble tetting vanskeligere enn nødvendig

Du får håpe at dette går bra også på lang sikt selv om det egentlig er feil.

På et prosjekt valgte jeg Nordan med Alu og ViS systemet da sitter selvklebende vindsperre fast i karmen ved levering 
  (trådstarter)
   #2
 2     3
Alu beslaget er beskyttelse av treet som er luftet så problemet ditt er at vinduet egentlig er montert dypt og kledningen ser ut til å mangle lufting derfor ble tetting vanskeligere enn nødvendig

Du får håpe at dette går bra også på lang sikt selv om det egentlig er feil.


Hvis jeg forstår deg riktig så mangler det lufting for kledningen?

Det var ingen tegn til råteskader egentlig på karm, stendere eller kledning. Dette er ting som har stått siden 1984. Hvis kledningen hadde hatt mangelfull lufting så hadde vel dette vært et problem lenge før 40 år etter bygging?

De gamle vinduene hadde samme karmmål, og var plassert på samme måte. Satt helt klemt mot kledningen. De hadde bare trekarm, ikke beslag. Deretter var hulrommet bare fylt med glava.

Forresten, ta den tegninga mi med noen klyper salt, jeg skal ikke si at stender og kledning gikk helt i ett. Kledningen er jo selvfølgelig lekta på baksiden også. Poenget jeg ville få fram var egentlig hvordan vi isolerte.
TSt
   #3
 12 943     3
Det som er viktig er beslag i underkant av vindu inn i spor beregnet for dette.

Hvis en ikke har luftet kledning så kan det gå bra men f.eks. kombinasjonen av en væreutsatt nordvegg kan være det som gjør at denne veggen går selv om andre vegger overlever. I tillegg kan en få tidligere råteskade på kledning enn om en har hatt lufting.
   #4
 379     3
Trådstarter sier jo at tegningen ikke er fullstendig og at han har vindsperre og utlekting. Det han spør om er tetting og isolasjon rundt vindu og ikke om kledningen er rett.

Skum er diffusjons og vindtett og isolerer, men det er vanlig å tape med vindsperretape fra karm til asfaltplate eller vindduk. Alubeslag/vanbrett i spor under vindu er også viktig. På overside skal helst alubeslag bak vindsperre slik at evt vann renner ut på beslag.

Skummet kan trekke vann, men slik du har gjort det skal det mye til før du får slike mengder at det er aktuelt. Det viktigste er å beskytte skum mot sollys da det bryter det ned.
HSt
   #5
 33 997     Lillestrøm kommune     3
TS tegner jo stender helt ut men det kan være kanten på en lenkt som er satt utenpå stender, men ikke det TS beskriver

Har en tilgang til vindaperre/gu gips er det lettest å tette når sporet i vindusrammen flukter med utsiden av vindperre
Med Jordan VIS systemet fulgte det da med alu profil til utforing for lufting av kledning