264    7    0  

Utveksling takvindu

 10     0
Hei.
 
Jeg har tømrere hos meg som setter inn Velux takvinduer. Jeg tenkte å høre litt her om noen har innspill til utvekslingen som er gjort av tømrerne.

Taket er sperretak med A-takstoler uten hanebjelke. Spennet fra knevegg til møne er ca. 3.5m. Sperrene er 2 tommer bred og 8 tommer høy.

Det ene vinduet vi setter inn er et 114x140cm vindu. For å få til å plassere dette midt i rommet så måtte 2 sperrer kappes. Tømrerne har lagt inn horisontal utveksling nederst på vinduet og øverst slik som bildene viser. Det er også lagt inn nye sperrer på hver side av vinduet som er festet i den horisontale utvekslingen.

De horisontale vekslene er festet på hver side i de taksperrene som ikke er kappet (dette kommer ikke frem i bildene pga tak-ess platene). Avstanden fra den nye sperren som de har satt inn på venstresiden av vinduet til eksisterende taksperre til venstre for den igjen er ca 8 cm. Avstanden fra den nye sperren som de har satt inn på høyresiden av vinduet til eksisterende taksperre til høyre for den igjen er ca. 40 cm. Avstanden fra kneveggen og opp til underkant av vinduet der de 2 sperrene ble kappet er ca. 50cm. Avstanden fra mønet og ned til overkant av vinduet der de 2 sperrene ble kappet er ca. 100cm. Det er for øvrig en lettvegg mellom mønet og overkant av vinduet. Avstanden fra der sperrene ble kappet i overkant av vinduet og til denne lettveggen er ca. 30cm.
 
Hva tenker dere om dette? Takk for hjelp 😊
Utveksling takvindu - IMG_6028.jpg - gatzschm
Utveksling takvindu - IMG_6027.jpg - gatzschm
Utveksling takvindu - IMG_6026.jpg - gatzschm
Utveksling takvindu - IMG_6025.jpg - gatzschm
Utveksling takvindu - IMG_6021.jpg - gatzschm
Utveksling takvindu - IMG_6020.jpg - gatzschm
Utveksling takvindu - IMG_6019.jpg - gatzschm
Utveksling takvindu - IMG_6018.jpg - gatzschm

   #1
 5 622     Akershus     0
Basert på bildene er det ikke noe å sette fingeren på her.

Er det en grunn til at du trekker tømrerens kompetanse i tvil her?

.Thag
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 10     0
Takk for svar Smile Jeg trekker ikke tømrerens kompetanse i tvil. De virker flinke og har mange års erfaring, men jeg tenkte det kunne være greit å ta en ekstra sjekk med noen her inne ettersom dette er en såpass kritisk konstruksjon. Better safe than sorry Smile

Vi skal forøvrig også sette inn tvillingvindu med 2 stk vindu av størrelsen 78x160cm m/ 100mm hjelpesperre mellom vinduene. Er det ok å gjøre det på samme måten her eller bør/må vi forsterke taksperrene på begge sidene av vinduene med en ekstra taksperre slik at disse blir 4 tommer tykk (fra møne til knevegg)? Åpningsfeltet for disse vinduene blir totalt ca. 78x2cm + 10cm =166cm. Vinduene blir plassert slik at vi må kappe 2 sperrer. På rommet hvor disse vinduene skal monteres så er det forøvrig ikke lettvegg mellom toppen av vinduet og mønet.
TSt
   #3
 12 334     0
Skal en forsterke så må det jo åpnes veldig mye for å komme til. Men hvis rommet går helt opp til mønet er det lettere å komme til i det minste. Nabohuset har takstein så da er det kanskje det her også dvs en har ikke noe "tilgode" hvis takstoler var dimensjonert for dette men at en hadde lettere taktekking. Men de som setter inn kan vel vurdere konstruksjonen. Ved arker f.eks. er det vanlig å ha flere takstoler inntil hverandre i start og slutt.

Nabohus der jeg vokste opp hadde tydelig setninger på taket etter liknede arbeider men der tviler vi på om arbeidene var blitt gjort rett. Etter mange år ble hele taket bygget om trolig pga dette.
   #4
 5 190     OSLO     0
i følge TS sin beskrivelse i første post er dette gjort riktig, dvs takstolene på hver side av vinduet er doblet, også er det vekslet på tvers mellom disse

dette går nok helt bra, dem vet nok hva dem driver med Smile

  (trådstarter)
   #5
 10     0
Takk for svar Smile Som bildene viser så er det lagt inn ny taksperre på hver side av vinduet som er festet i de horisontale utvekslingene over og under vinduet. De horisontale utvikeslingene er igjen festet til de nærmeste taksperrene som ikke er kappet. Avstanden fra de nye taksperrene på hver side av vinduet og bort til nærmeste taksperre som ikke er kappet er som nevnt ca. 8cm og 40 cm.

Tenker dere at det ikke er nødvendig å forsterke taksperrene helt fra møne og ned til knevegg? Hva med når vi skal inn med tvillingvinduene? Vil det ikke bli mye ekstra belastning på de taksperrene som de horisontale vekslene er festet til?
   #6
 5 622     Akershus     0
Med det som er gjort trenger man ikke ytterligere forsterkninger.

Ad tvillingvinduene tror jeg at jeg ville ha droppet Hjelpsperra, denne er der bare til pynt. Jeg ville la lagt vinduene på hver sin side av en sperre, dermed har du ikke på noe punkt kappet mer enn en takstol i en "åpning" (Fant ikke noe bedre ord for det! Dermed sprer du den ekstra belastningen over tre sperrer istendefor to.

.Thag
Signatur
  (trådstarter)
   #7
 10     0
Takk for innspill her Smile Jeg skal høre litt med tømrerne hva de tenker også.