103    5    0  

Utvide vindu i lecamur

 20     0
Pga. behov for rømningsvei ønsker vi å utvide vindu på ene soverommet i kjelleren, evt. bytte ut vinduet med en dør. Lurer på hvilke hensyn man må ta ifbm muren, går dette ut over bæreevne osv. Er det mursag som gjelder, eller kan leca tas hull i på en enklere måte? F.eks bore hele omrisset av åpningen med en murbor?

TSt
   #1
 6 128     0
Slipper en å gjøre noe med bredden så er det best, det bør jo være bæring over et eksisterende vindu i dag. Økes bare høyden er det evt bare horisontal fugearmering en bryter. Men da kan det være nødvendig med lysgrav etc på utsiden. Det er jordtrykk / tele på yttersiden som kan være en fare hvis en bryter mye høyde på en lang vegg som ikke har vanger på innsiden.

Må tenke også på hvilken type vindu. Jeg bruker Nordan sikkerhetsvindu som kan side åpnes innover. Utover er utrygt med snø i lysgrav etc.

En får jo til med murbor metoden, det tar tid men Leca kan kuttes med spesialblad på Tigersag også. Men det liker ikke fugene og fugearmering så en kan hugge litt der og evt hjelpe med baufil. Mursag er jo det beste.
   #2
 18 701     Akershus     0
Leca gar også en egen meisel. Flarrjern med et dypt hakk til kjeft. Fungerer sammen med sømboring.

Rømningsveier er selvfølgelig bra, men er du sikker på at det er nødvendig her?
Signatur
TSt
   #3
 6 128     0
Det bør være rømningsvei fra et vindu i kjeller i tillegg til trapp. TS har skrevet på det ene soverommet så virker som om han har forstått rett. Å lage rømningsvei fra alle soverom er det ikke krav om.
  (trådstarter)
   #4
 20     0
Jeg trodde det var krav om alternativ rømningsvei fra alle soverom, men tar kanskje feil. Uansett krav eller ei, så ønsker vi at det skal være mulig å komme seg ut av rommet gjennom vinduet dersom det brenner like utenfor døren til soverommet.

Fikk forresten en kommentar fra takstmann som gjorde verdivurdering for et par år siden om at rommet ikke ville være godkjent som soverom/oppholdsrom pga at vinduet ikke innfridde størrelseskravet for rømningsvei.
HSt
   #5
 22 700     Sørum     0
Det er jo et krav om lysinslipp også nå godkjennes et rømningsvindu

Det må være evt alternativ rømning i f.eks nabo rom så ksn hende at det ble vurdert at det ikke var tilstede