141    10    0  

Verandadør i lufteposisjon.

 205     0
Vi har en verandadør fra starten av 2000-tallet, og jeg hadde ikke lyst å bytte denne ut helt enda. Den er ikke i nærheten av å klare å låse i såkalt "lufteposisjon". Det jeg prøver å si er at når man drar håndtaket ned, så kan man svært enkelt fortsette å bevege døren. Nesten som man ikke merker forskjell på om håndtaket er i åpent eller lukket posisjon. 

Jeg klarer ikke helt å se hvordan denne mekanismen fungerer. Er det noe som kan etterstrammes, justeres, byttes e.l.


   #1
 4 859     NITTEDAL     0
Har det noen gang vært mulig å låse i luftestilling? Jeg har 5 verandadører fra samme leverandør men fra forskjellige årstall. 2 av de har ikke slik låsemekanisme, mens de 3 nyeste har.
TSt
   #2
 10 349     0
Det er forskjell på dører, noen har det mens andre ikke. Mekanismen ligger som regel på toppen av døren så en må sjekke der.
   #3
 4 859     NITTEDAL     0
Takk forresten for innlegget, som gjorde at jeg ble så nysgjerrig at jeg sjekket egne dører. Hos meg, Uldaldører, så er det en stang i nedfrest spor i toppen av dørbladet, som blir vridd rundt 45 grader når dørhåndtaket åpnes/lukkes. Denne stanga låser da en glider som igjen er festet til flatjernet som går mellom dørblad og karm.

Du må nesten se om det har skjedd noe med dette systemet i toppen av dørbladet (oversiden), hvis du har slikt. Ser ikke ut som det er noen form for justering, kan da være at noe er slitt, alternativt trenger en dråpe olje.

Takker, fordi jeg har irritert meg over at 2 av disse dørene mangler stoppere, men at de nå etter å ha sjekket, er tilrettelagt for slikt. Bestiller nå 2 slike stenger/glidere så jeg kan ettermontere dette.
TSt
   #4
 10 349     0
Må passe på å ikke få olje på steder det ikke skal. Har en dør som har det veldig vær hardt på vinter og denne blir treg også når håndtaket ikke er låst. Da er det på toppen av døren vi må smøre men ikke i den delen som låser posisjonen.
  (trådstarter)
   #5
 205     0
Verandadør i lufteposisjon. - 20210831_125116.jpg - Dr.VanNordstrom


Det ser ut at den "dingsen" markert med rød sirkel vrir seg ca 45 grader når håndtak vris. MEN området markert med grønn sirkel er ikke med på notene og blir på stedet hvil!! Sad Så her må jeg nok undersøke nærmere om det går å fikse. Takk for info!
TSt
   #6
 10 349     0
Det er ved rød sirkel vi må smøre inkl aksel som stikker ut på venstre side helt øverst i stolpen inne i den røde sirkelen. Det er sidekantene å "klossen" i skinnen, som er uskarp på bildet, som blir klemt fast.  
   #7
 4 859     NITTEDAL     0
Hadde du tatt bildet fra litt mer til ventre, hadde du sett at akselen gjennom foringen i grønn sirkel hadde fortsatt hele veien bortover. Som TSt påpeker er det klossen som blir klemt når akselen vrir seg fra rett kant til rund og som da bremser flattjernets vandring via "klossen". Lagringspunktet i grønn sirkel tror jeg er kun et lagringspunkt. Beveger stangen mellom rød og grønn sirkel seg, men ikke videre etter grønn?


   #8
 21 692     Akershus     0
Hva er det egentlig som låser her?
Mens døra er fri, glir feste for den skrå armen fritt frem og tilbake i u-skinna. Låst i luftestilling må denne glideren låses fast for å holde døra. Den gule klossen låser rotasjonen, men hvordan låses glideren?
Signatur
   #9
 4 859     NITTEDAL     0
Den gule klossen overfører kun bevegelsen fra dørhåndtaket til en rotasjon for stangen. Det er forskjellen mellom rund stang og rett stykke på stange som låser glideren i å bevege seg og dermed låser flatjernet i denne posisjonen.

Hos TS ser det ut som stangen går på siden av glideren, hos meg er denne sentrert i glideren, men samme resultat. Flatt spor gir glideren fri bevegelse, rund vil låse. Kan antagelig sammenlignes med håndbrekket på en trommelbrems. Når håndbrekket strammes, skyves bremsebåndene utover mot trommelen. Regner med at samme skjer her at når stangen legger seg sideveis blir omkretsen større (bue på begge sider, i forhold til bue kun på én side i åpen posisjon), så spenner den ut glideren slik at den ikke kan bevege seg i skinnen. Vet ikke om det er nøyaktig slik, men låsing foregår omtrent på den måten, i eller ved selve glideren.
DMW
   #10
 13     0
Solidpanelsin aluminumwith single-layer or double-layer glass are popular glazing due to their simple and strong construction and functionality. The fixed fields are used for glazing a balcony, veranda, terraces, entrances or as partitions between two residential units. One-layer safety glass in thicknesses from 4 to 5 millimeters or 2-layer glass 4-8AR-4 (better sound insulation) with regular or safety glass. Choose clear, matt, tinted or colored safety glass! The frames solid fields are delivered powder coated in white, brown, anthracite and anodised aluminum (gray tone which is very corrosion resistant).
https://dmvarer.no/produktkategori/skyvedorer-i-aluminium/

Verandadør i lufteposisjon. - FASTE PARTIER I ALUMINIUM.jpg - Dr.VanNordstromVerandadør i lufteposisjon. - FASTE PARTIER I ALUMINIUM1.jpg - Dr.VanNordstromVerandadør i lufteposisjon. - FASTE PARTIER I ALUMINIUM4.jpg - Dr.VanNordstrom