495    12    1  

Brønnboring brønnvann

 44     Hvaler      0
Ikke mitt prosjekt, men er nysgjerrig. Hun blir bare sur om jeg sier min mening .
Det gjelder en sommerhytte i Kragerø eid av 5 teoretikere med flere barn. 
De har levd med to vanntanker til nå, og dusjer på hotellet.  Det er planlagt avløp om 2år. De vurderer å borre etter vann nå. 
Jeg lurer på om det er upopulært i kommunen. 
Er det driftsikkert. Det blir ikke stående frostfritt. 
Er det forskjellige løsninger. Med, eller uten trykktank. 
Takk for alle som gidder å svare. 


   #2
 147     1
Brønn er helt topp, men det er lurt å bruke den hele året, borrehullet er ikke helt tett fra overflaten, så det blir litt regnvann og sedimenter i vannet. Når den er i daglig bruk blir det prosentvis lite, men når den står 10 måneder blir det mer. Vårt rør ligger ca 1,5 meter under bakken, med et isolasjonsrør rundt. Ingen problem så langt. Borrehullet er selvsagt ute, men vannspeilet er så langt nede at det ikke fryser.
   #3
 24,668     Akershus     0
«Bore etter vann»  betyr å bore et hull på ca 60-120m Ø ca 15 cm. Slippe ned ei pumpe, vanligvis 3-fase. Pumpe blir mao frostfri. Rør opp til akkumulatortank («trykktank ), vanligvis på ca 40-75 liter. Pressostat (trykkbryter) som kobler inn pumpa når tanktrykket er lavt. Hensikten med akkumulatortanken er at pumpa ikke skal starte så ofte. Dette sparer både pumpe og stigerør for slitasje. 
Jeg velger å kalle tanken for akkumulatortank, ikke trykktank fordi dette er en lagertank. Den styrer ikke trykket og har ingen annen funksjon enn å buffre opp noen liter slik at pumpa ikke behøver å starte for det minste eggeglass.

Frost kan være et problem hvis ikke rør fra brønnen ligger frostfritt. Har en strøm kan varmekabler brukes, men er utsatt ved strømutfall på ubebodd hytte. 

Ad overflatevann:
Borebrønn er på sett og vis et sjansespill. Finner en vann? Hvor dypt? Vannmengde per sekund inn? Renhet? Innsig av urent overflatevann? 

Det siste forsøker en å minimere ved at det settes ned et foringsrør i øverste del. Deretter en pakning på ca 10m dybde som tetter hullet her. For å bedre tilsig kan det være en fordel på hytter å pumpe brønnen tom «før hver avreise». Videre så er det vanlig å plassere pumpe i god avstand fra bunnen. Hos oss er hullet 120m med pumpa på 105m. 
Signatur
   #5
 24,668     Akershus     0
Enig i det. Finnes sikker enfasepumper også. Ulempen er grovere kabeltverrsnitt og startkondensator.
Til trykkavløp for kloakk er det enkelte som leverer 3=fasepumpe med frekvensomformer fra en-fase. Det koster også. Årsaken er trolig pris på pumpe og driftsikkerhet.

Hva menes med «planlagt avløp om 2 år ? Kommer det fellesløsninger for vann og kloakk om 2 år? Er det kjørevei til hyttene?
Signatur
HSt
   #6
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Det er en knall høy tilkoblingsavgift i denne kommunen bare så dere er klar over det. Men fellesløsninger blir ofte billigst alikevel. Dere får ikke lov til å legge vann inn i hytta uten godkjent avløp.

For meg virker det som dere bør vente på fellesløsninger om 2 år
  (trådstarter)
   #7
 44     Hvaler      0
Det er planlagt avløp, og da tipper jeg at vannet også der. Hytta ligger ikke langt ifra veien. 20 meter.

  (trådstarter)
   #8
 44     Hvaler      0
Det er også min mening .Å vente. Blir en liten vannfabrikk å ta vare på.
Men jeg er overhodet ikke noen ekspert. Lærer her.
   #9
 24,668     Akershus     0
Hvis det kommer off vann og avløp innen 2 år, ville jeg ikke lagt mye penger i privat løsning.

I vårt hytteområde, sommerhytter, var det flere med veiadkomst som satte opp en 1000l tank på tunet. En av hytteeierne hadde en liten lastebil med en 1000l på planet, han var «vannmann .

En annen hadde en liten varehenger med 500l tank og tok med vann hjemmefra, 15 km. En tredje hadde en 500 l tank i jolla og transporterte til ei øy.

Med ei hyttepumpe til 2-3 tusen har en trykkvann.
Signatur
  (trådstarter)
   #10
 44     Hvaler      0
Bra samhold der. Det høres hyggelig ut.
De har nok en pumpe på en stor tank som ligger der med regnvann.