162    4    0  

Ekspansjonstank

 28     Finnmark     0
Noen som kan forklare meg (med tegning) hvordan en ekspansjonstank med ballong/membran fungerer? Har en vanntank på hytta av typen Flamco airfix p. 60 liter. Når man fyller luft via ventilen, fyller man luft inn i en gummiballong da?

   #2
 17 837     Akershus     0
He, he, avhandlingen ble underkjent. Wink

Her, første del, beskriver systemet: https://vimeo.com/248374194

En ser en trykktank/akkumulatortank. I den delen som vises med luft er det ofte en oppblåst blære eller et «mellomgulv , slik at vannet ikke får kontakt med lufta i tanken. Uten blære vil vannet langsomt spise opp lufte.

Trykket skal sjekkes fra tid til annen: https://norskpumpeservice.no/produkter/trykktanker/content/text_1301570088433/1301570187177/prosedyreforsjekkelufttrykket.pdf
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 28     Finnmark     0
Takk for detaljert oversikt Smile det har nok ikke vært etterfylt med gass på vanntanken siden den ble satt inn for 15 år siden. Jeg har kontrollert trykket i den etter å ha tømt for vann og har kranene åpne. Står da 0 på manometeret. Begynte å fylle luft men fikk først ikke til å bygge opp trykk og virker som at luften bare lekker ut av vannkranen. Måtte lukke vannkranen før jeg fikk til å bygge opp trykk. Jeg mener vanntanken jeg har har membran. Høres ikke dette ut som at det er ruptur i membranen?
   #4
 17 837     Akershus     0
Høres slik ut.
På enkelte tanker er det mulig å bytte blære. Om det lønner seg er et annet spørsmål.

Du kan fint kjøre med defekt membran, men pumpa vil starte for hvert eneste eggeglass du tapper. Litt kluss med trykket også i oppstarten. Hensikten med membran/blære er utelukkende å stille inn slik at det blir plass til mest mulig aktivt tappevann i akkumulatortanken. Vannvolumet skal pendle mellom nesten tom tank og omtrent 1/2-full tank.

Dersom vanninntaket til tanken er i bunnen (ev snu tanken), så kan en lage fortrykk likevel. Litt tungvint og derfor ikke noen langvarig løsning:

Tøm for vann. Steng alle kraner. Snu tanken med stussen ned, pump opp til oppunder innkoblingstrykket til pumpa. Start pumpe. Dette vil fungere så lenge pumpa starter som den skal. Stopper du pumpa og åpner en kran, slipper lufta ut og du må pumpe igjen. Det kan også bli litt sprut når luft når rørene og kranene.

Signatur