21 746    25    2  

Elendig vanntrykk - brønn med trykk fra fall og nytt bad

 375     Bergen     0
Hei, vi fikk et nytt bad ved årskifte. Siden har vanntrykket blitt lavere og lavere, og er nå så dårlig at vi drypdusjer og bruker ett minutt på å fylle vannkokeren. Vi har brønn opp i lia og trykket kommer av fallet på ca 60 høydemeter. Inntaket på brønnen ser ut til å være godt over bakken, burde altså ikke suge inn partikler. I forbindelse med det nye badet skiftet rørlegger hovedstoppekranen (den forrige var 40 år gammel) og vi fikk montert et filter som skulle filtrere ut små sandpartikler som vi får i oppvaskmaskinen. Skjønner ikke hvor de kommer fra, jf vanninntak i brønnen...  ??? Først trodde jeg at trykket var så dårlig fordi fallet ikke er nok til å presse vannet gjennom filteret, men også uten innmat er trykket like dårlig. Det virker som om trykket faller hver gang vi stenger hovedstoppekranen og så åpner den igjen. Noen som har en ide hva det kan være for noe? Rørlegger har sagt at han skal komme, men utsetter det bestandig.

   #1
 296     Tromsø     0
Har du sjekket det filteret du nevner?
Siden du sier at dere hadde sandpartikler i vaskemaskin, vil jeg tro dette filteret begynner å bli tett.
Har dere rengjort brønnen noengang?
   #2
 215     Sortland     1
Hadde brønn tidligere. Hvis det kommer luft inn i vannledningen, og denne varierer litt i dybden kan det bli en "luftlås" som hindrer vannet. 60 meter fall burde gi, teoretisk, 6 kg trykk..
   #3
 715     Bergen     0
Kan du ikke bare skru ut filterinnsatsen og teste uten denne? Tipper det er den som er synderen.
  (trådstarter)
   #4
 375     Bergen     0
Jeg mener innsatsen med "innmat" - det er skrudd ut for tiden, og det var ingen partikler i filteret. Snodig nok!

Kan det komme luft i brønninntaket uten at den går tom? Jeg ser jo at jeg kanskje bare blir nødt til å gå inn i brønnen... Sist rengjøring er en stund siden og vi planlegger det til høsten. Men inntaket henger jo godt over bakken egentlig. 6kg vanntrykk - er det mye eller lite? Det jeg frykter aller mest er en lekkasje et eller annet sted i bakken...
   #5
 21 857     Akershus     0
Litt forenklet så vinner du 1bar pr 10meter som brønnen ligger høyere enn uttaket. Siden brønnen din ligger 60 m høyere enn huset, bør du ha et vanntrykk på ca 6bar.

6bar er omtrent, eller litt over, det vannverkene vanligvis forsøker skal være gjennomsnittstrykket til forbrukerne. Dog vil dette naturlig variere noe avhengig av om du bor høyr oppe i åsen eller nede på sletta. Ved ca 9 bar blåser sikkerhetsventilen i varmvannsberederen.

Høres ut som om du bruker hevert for å få vann ut over brønnkanten? I så fall så kan det legge seg en luftlomme i den øverste bøyen. Jeg er litt usikker på effekten av en "middels luftlomme", men blir den for stor, så vil heverten slutte helt å fungere og du får ikke vann i det hele tatt. En ørliten luftlekkase inn i nærheten av toppen av heverten vil ødelegge virkningen.

Prøv å fjerne filteret slik du har gjort og sett full åpning på uttaket i 10 min. Formålet er om mulig å få så stor fart på vannet at alle luftlommer spyles ut.

Jevnt bratt fall fra brønnen eller nær flatt og langt?
Signatur
   #6
 159     Stord     0
Hadde vert enklere å gitt deg et svar her om du hadde lagt ut noen bilder.
Gjerne fra brønnen og inntaket i huset.
Høres nesten ut som at det er skit i systemet en plass.
Kan være noe i slangen som ikke kommer forbi hovedkranen.
Har du en sil i brønnen??
Har vert med på å finne alt fra frosker,treverk, og stein i rør fra brønn tidligere.

  (trådstarter)
   #8
 375     Bergen     0
Tusen takk for god "oppfølging"! :)

Jo, det er hevert-metoden som får vannet vårt i huset. Det er derfor jeg har fått beskjed om at brønnen aldri må gå tom heller. Inntaket henger rett ned i vannet, men det er nok ikke montert noe filter i brønnen. Jeg prøvde å få tatt bilder til rørleggeren her om dagen, men fikk det ikke til - brønnen er svær, og jeg må nesten prøve å senke en lyskilde i brønnen kveldstid for å få til et bilde. Det er jevnt bratt fall fra brønnen (i hvert fall 20 grader, her snakker vi Vestlandsfjord ;D).

Hvordan fjerner jeg noe som tetter slangen? Blåse vann oppover?

@Dias, hva får deg til å tro det? Rørlegger har definitivt ikke vært av den flinke typen ::) og det har alt vært en del mindre ting som måtte fikses.
   #9
 159     Stord     0
Du kan prøve koble av vannet rett over hovedkranen, så kobler du på en slange som du legger ut av huset for å så åpne hovedkranen.
Er vanntrykket bra da,så får du hvertfall bekreftet om problemet sitter i slangen fra brønnen.
   #10
 215     Sortland     0
Luft kan kanskje ha kommet inn i vannledningen under fra/tilkobling når badet ble renovert? Du nevner at trykket ble dårligere etter dette...