1,117    9    0  

Hageslange fra brønn - blåse ren for vann med trykkluft som frostsikring?

 241     Jar     0
Mulig ikke helt riktig underforum, men dette er vel litt i skjæringspunkter...

På hytta har vi en brønn med grunnvannpumpe, denne ligger cirka 20 meter fra hytta (som ikke har innlagt vann).
Rett ved siden av brønnen har vi fått satt opp en utebod, og vi har strøm i denne.

I hytta har vi på badet et dusj- og vask-opplegg med 250l vanntank + 50l varmtvannsbereder og trykkpumpe. Funker brillefint (selvom pumpa bråker litt vel mye når den går - kanskje det blir en oppgradering av den med tid).

250-literstanken fyller vi enten ved å bære 20-litersdunker fra brønnen (kjedelig og tungt), eller så har vi fått laget en tilkobling på utsiden av veggen der vi kan koble på en hageslange fra brønnen og som da fyller "direkte" (veldig kjekt og greit, men vi må være to på dette - en følger med på fyllingsgraden og roper 'stopp' når det er fullt, den andre styrer brønnen).
Den siste metoden er klart å foretrekke - men så er det dette med frost og is i hageslangen, da...

Det var her jeg tenkte på en Reodor Felgen-løsning...

Hva om jeg i boden ved brønnen har stående en luftkompressor, og med noen overganger har en Gardena-kobling på denne, slik at når jeg er ferdig med å fylle vann i hyttetanken, så kobler jeg fra utenfor hytta, og kobler slangen på kompressoren og lar den blåse hageslangen fri for vann?

Er jeg litt for kreativ her?

Tanken er da at hageslangen kan ligge ute (under sneen) hele vinteren så lenge jeg etter hver bruk sørger for å blåse igjennom luft.

Finnes det eventuelt andre bedre løsninger på dette?

Jeg ser da for meg en rimelig Biltema-kompressor med tank, så må jeg ha diverse overganger som også har noe stoppeventiler vil jeg tro, slik at kompressoren først kan bygge seg opp litt trykk før jeg slipper det løs i hageslangen.

   #1
 24,668     Akershus     0
Du har en vanlig hyttepumpe i huset ved brønnen og en 250l cisterne inne med egen pumpe? Hvorfor ikke legge fast rør og bruke hyttepumpa til trykkvann?
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 241     Jar     0
Du har en vanlig hyttepumpe i huset ved brønnen og en 250l cisterne inne med egen pumpe? Hvorfor ikke legge fast rør og bruke hyttepumpa til trykkvann?

Nei (tror jeg)...

I brønnen sitter det vel en Grundfos brønnpumpe nede i hullet. Den slås av og på helt "uintelligent" ved at jeg slår av/på en strømbryter.

Inne på badet på hytta derimot sitter det en trykkpumpe (pumpe pluss liten trykktank) som baserer seg på om kranene (i dusj/vask) er på eller av.

Fast rør inn er en framtidsopsjon, men vel både ulovlig (ikke at jeg er noen regelrytter) og vil vel også kreve sitt for at det skal være frostsikkert - da bør det vel graves godt ned og sånt. Type med minigraver, som er litt mer prosjekt enn jeg hadde sett for meg nå.
   #3
 24,668     Akershus     0
«Trykkvann i rør  er i mange kommuner angitt som «innlagt vann  og krever utslippstillatelse.

Har diverse hageslanger hengende i garasjen. Disse frakobles og henges opp. Fulle av is, men ellers ser det ut til at de tåler å fryse. I ditt tilfelle om du skal fylle opp om vinteren, koble fra og la vannet renne ut så slangen er tom. Ev kveil opp slangen så den tømmes og heng den i bua. Trykkluft ser jeg ikke helt behovet for.

En annen ting er vann inne i hytta. Selv har jeg paranoia mhp vann i kald hytte og tømmer alt ved fravær. Keramiske kraner synes å tåle frost når de er tømt, men ikke rør dem før de er tint. Oramix trykkstyrt batteri tar jeg ned og har lært hvordan jeg tømmer dem for vann. De tåler ellers ikke frost!

Edit: ser at du tenker å la slangen ligge ute. Hva med fall? Ev hva med et vanlig trykkrør som holder formen og en varmekabel inni. Det skal ikke mye til før du får gjennomgang. Da vil «varmt» vann fra brønnen tine sresten ganske fort. Enklere enn å organisere med blåsing.

Hva med å flytte bryteren til pumpa til 250l dunken inne? Alternativt en trådløs impulsbryter? 
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 241     Jar     0
Ser og kjenner igjen paranoiaen Smile
Badet er godt isolert, og har 3 forskjellige frostsikringsovner strategisk plassert (blant annet inne i skapet der vanntanken og vv-bereder er), i tillegg til at jeg gjennom min ring hytta varm-løsning får varsel ved eventuelt strømbrudd (og er klar for å reise opp dersom jeg ser strømbruddet varer i mer enn noen timer).
Ved avreise skrur jeg strømmen av både trykkpumpe og vv-bereder, og tømmer kranene for vann pluss lar de stå åpne. Dusjslange/hode legges ned på gulvet så den renner helt tom.

Å kveile opp slangen er jeg ikke sikker på vil være en god nok løsning, har opplevd tidligere at det likevel blir liggende litt vann inne i den og er det da først dannet seg en ispropp midt i en slik slange (som er på 25-30 meter) er det rimelig håpløst å få den løs utenom å ta hele kveilen med seg inn i oppvarmet rom i noen timer.
   #5
 282     0
Hørtes ut som en god ide med trykkluft. Jeg hadde prøvd. Det av is som blir igjen, blir borte fort når du får kjørt vann igjennom.
HSt
   #6
 36,582     Lillestrøm kommune     0
På hyttefelt hos oss har rørlegger spesifisert at dusjbatteriet skal hjem i hytter uten oppvarming, det jeg reagerte på var at det kun var hovedkranen som beskyttet mot oversvømmelse, jeg ville satt på blindhetter
   #7
 4,623     Sørlandet     0
Jeg har en boblebadmotor påkoblet en gardena skjøtestykke som keg bruker til å blåse slanger og betongsag om vinteren. Oppbevarer utstyret i bilen så må gjøre det før jeg pakker for kvelden. Funker knall det, men om slangen er sammenkveilet før jeg blåser ender jeg som regel opp med en ispropp eller to morningen etter.

Kompressor er nok råere, men dyrere og tyngre og bruker litt tid på å få bygd opp trykk

   #8
 24,668     Akershus     0
På hyttefelt hos oss har rørlegger spesifisert at dusjbatteriet skal hjem i hytter uten oppvarming, det jeg reagerte på var at det kun var hovedkranen som beskyttet mot oversvømmelse, jeg ville satt på blindhetter


Jeg bruker blindlokk, skrur bare til med fingrene da det kun er to på brønnpumpe og den står ved fravær. Det er sluk i rommet, så om det drypper litt, så spiller det ingen rolle. I tillegg skal innløpskran være stengt og tappekran åpen.

Som nevnt, Oras Oramix overlever helt greit, men en må demontere og trykke inn tilbakeslagsventilene og snu og vende litt for å få ut det meste av vannet.

Mhp innløpskran, så anbefaler jeg nå alle en 3-veis stengekran på frostfri dybde ute. Dermed er vannet avstengt og hytta drenert i samme operasjon. Dette etter at hovedkran hos naboen drypplekket etter få år. Avløpet hennes frøs i krypkjelleren og vannet steg...!

Vi har en liten «vannkjeller» under hytta med isolasjon, termostatvarme og sluk. 
Signatur
HSt
   #9
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Vi skal ha din løsning med vannkjeller under hytta. Her er det kommunalt vann så her står det på våren helt opp til 8Bar trykk på utsiden av hovedstengekranen