1,964    8    1  

hjelp med tolke Vannprøve?? ("koliforme bakterier") :/

 219     Vestlandet     0
Hei..  Hjelp !  Ermm

Vi har overtatt en eiendom som har vært ubrukt i ca 4 år. Brønn på stedet er en "dypt hulls kilde" som er borret 110m ned i grunnen her. Forrige eier av huset drakk vannet i 20+ år, men nå har det altså stått ubrukt ca 4 år. Det er noe brunt belegg i 32mm vannrøret som kommer opp fra kilden.


- Kan noen hjelpe oss med å tolke resultatet fra denne vannprøven??  (vedlagt) 

Laboratoriet vi brukte kunne kun analysere, ikke gi råd.  De "skrøt" av drikkevannet hvor bra det var, med unntak av ørlite innslag av "koliforme bakterier"..   :(   Det må sies at jeg i forkant av vannprøven brukte mye vann og lot det renne ut i gressplenen vår. Og at der jeg skar av 32mm vannrører ble det ikke sterilisert med klor/etc  (siden røret ellers innvendig var noe brunt).


Takk for tips !  :) 

hjelp med tolke Vannprøve??   ("koliforme bakterier")  :/ - Analyse - drikkevann - privat.jpg - VestlandBygger
Signatur

   #1
 525     Sarpsborg     0
Koliforme bakterier er vel, så vidt jeg husker, avføringsbakterier f.eks e. coli er en koliform bakterie. Disse lever vanligvis av å "spise" opp rester i tarmen, men vil tippe at disse også kan være forråtnelsesbakterier som man finner i jordsmonn.
Disse er vanligvis ikke direkte farlige for en person med normalt immunforsvar, men oralt inntak er vel heller ikke nødvendigvis helsefremmende...
Jeg ville pumpet opp masse vann fra brønnen, for så å sendt inn ny vannprøve etter en stund. kan jo være en sammenheng med at brønnen ikke har vært i bruk på en god stund.
HSt
   #2
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Når vi tok vannprøver fra brønner på hytteområdet vårt var det et hull som hadde koloformer bakterier og det hadde det hatt helt siden det var boret mange år tidligere. Vann med koliforme bakterier er ikke drikkevann og må kokes hvis det skal inntas.

Borehull bør plasserers fornuftig i terreng, helst i oppstikkende fjell, men i alllefall ikke i dumper/søkk der det går naturlig overflatevann. Hvordan kunne de bore et hull der var beskrivelsen jeg fikk når en ekspert så på bilder fra området og borehullene, hullet ligger i et vannsig område med gressbakke rundt.
pwb
   #3
 2,283     Ski     0
Det viser at det er fersk avføring i vannet. Kan være så enkelt at man ikka har vaska hende godt nok og tatt på korken til flaska rett etterpå. Det kan være tilsig av dyremøkk også. Sjekk fallet rundt brønnen/røret/hullet. Ta en sjokk kloring med klor pulver som du kan få kjøpt hos de som borrer slike brønner og send inn ny prøve.
TSt
   #4
 14,509     0
Problemet er også at en bra prøve viser egentlig ingen ting mens en dårlig forteller at det nettop at det er det. Slik at en kan ikke være sikker hvis en har fått bare en bra prøve. Det må male over tid hvis en skal være sikker.
Men pass på hva vannprøvene tas i, viktig at det ikke er prøveglasset en tester. Flere profesjonelle har vært ute og kjørt med dete før. Bly i Nidelva i Trondheim med økende konsentrasjon uke etter uke kom fra dobbeltbunn i bøtta med blylodd for noen tiårsiden, i Oslo luktet det nesten klor overalt for en del år siden når de økte mengden klor uten å få has på problemet. Her kom problemet fra forurenset prøvetakingsutstyr og siden prøvene ble tatt før punktet klor ble tilsatt ble det heller ikke noe bedre av dette.
   #5
 3,210     Vestlandet     1
Veldig rart at laboratoriet ikke vil gi noen råd synes jeg. Koliforme trenger ikke nødvendigvis komme fra avføring. Ser du har lavest mulig resultat, det er jo bra. Jeg har imidlertid ikke kompetanse til å gi råd. Kommunen din har sikkert en va-ingeniør som kan hjelpe deg.
   #6
 9     0
Dette er fra fhi sine sider:

Definisjonen på koliforme bakterier er egentlig bakterier som stammer fra tarmen (det latinske ordet "colon" betyr tykktarm). I analysene er definisjonen derimot bakterier som spalter laktose og produserer gass og syre, altså typiske trekk for bakterier som lever i tarmen. Noen slike bakterier kan også finnes i jord, på råtnende planterester og i industriavløpsvann, men de fleste som gjenfinnes i vassdrag, kommer nok fra avføring.

Du har jo heldigvis ikke så mye av det da Smile Sikkert noen tiltak du kan gjøre som gjør vannet drikkelig!
TSt
   #7
 14,509     0
Når en leser det som star så har de jo gitt svarene i selve rapporten. En kan finne det samme konklusjoner på Folkehelseinstituttet side sider:

http://www.fhi.no/eway/default.aspx?pid=239&trg=Content_6594&Main_6157=6263:0:25,5901&MainContent_6263=6594:0:25,5936&Content_6594=6430:101105::0:6592:1:::0:0
Her star det bl.a;
Ved overvåkning av drikkevannskvalitet er kravet at ingen av indikatorbakteriene skal kunne påvises i 100 ml vannprøve.

Konklusjonen er vel at dette ikke er drikkevann men det er ikke sikkert en blir syk. Husk du har skrevet at du har tappet mye vann før prøven ble tatt.  Når du ikke vet opphavet kan det jo være 100x en annen gang.

Ulv
   #8
 51     Vestlandet     0
Mest sannsynlig 1 var jo lavt, da? Teste hos et annet lab? Husk at nivået kan endres med sesongene, og påvist er påvist, men det står også som mest sannsynlig antall...

UVC bestråling kan nok hjelpe deg. Bruk ferdigkjøpt UV filter, man leker ikke med UVC. Sørg for at lysrørbytte er enkelt.