454    7    0  

Hva finnes det for garanti på ett brønnhull som nylig er borret?

TMB
 33     Råde     0
jeg fikk borret en brønn for noen måneder siden, men tiden har ikke strukket til med å få montert brønnpumpe etc. 
Det ble gjort en avtale med brønnborrer om at siden jeg alt hadde pumpe etc fra tidligere brønn så skulle han kun stå for borrehullet og jeg stå for pumpe og pumpeanlegget. 

Brønnen er borret 90m. 

Tidesklemma har gjort at vi først i helga var klare til å montere pumpa. Den kom 32m ned før fulstendig stopp. 
Vi forsøkte å vri vannrøret for å se om den hang i sidene, men nei. fullstendig stopp. 
Hvilke garantier har man på ett borrehull?

Hullet har ikke vært i bruk etter borring, og stått med brønnhatt på siden vi borret. 
All grunnarbeide og graving på tomten fikk vi utført året før vi borret, så vi skulle være sikre på at vi ikke skulle forårsake noe ras etc. 

Kan man reklamere på brønnhull? Eller går det kun på kapasiteten? 
Vi det holde til en husholdning med brønnpumpa montert på kun 30m? 

   #1
 25,065     Akershus     0
En kan jo med en viss sannsynlighet hevde at det var en løs stein i sideveggen i hullet. Da boret ble trukket opp fikk steinen frihet til å falle og blokkere hullet. Imo brønborers risiko.

30 m høres lite ut. Borebrønn er en usikker vitenskap. En er avhengig av sprekker i grunnen som gir vann. Større dybde gir større sannsynlighet for å passere vannførende lag. I skrått terreng er det også en fare for å passere et drenerende lag.
Når hullet er boret til 90 m, så har en også er visst lagervolum i hullet. Dersom vannivået står høyt har en opp mot 1 m3 på lager.
Får en bare kontakt med 30 m, så er en mer sårbar for svakt tilsig, en kan fort gå tom om en tapper litt mye.

Min gjetning er at du har en reklamasjonssak.
Signatur
TSt
   #2
 14,979     0
De fleste brønnborrere gir garanti på vann (med forbehold om at en må betale ekstra for trykking)  Men ras i borrehullet pleier å være unntak.   Derfor avhenger det av tilbudet her om hva som står.   Har fått borret på hytte, trykket hullet og satt ned pumpe uken etter. Alle tilbydere vi hadde hadde formulering om at ras i borrehull ikke ble dekket.  Det er vel fordi dette er utenfor borrers kontroll. Bruk av lengre foringrrør ved borring er vel eneste mulighet en evt kan unngå problemet på hvis fjellet er dårlig. 
   #3
 248     Bærum     0
Uten kompetanse på brønnboring spesifikt, så tipper jeg brønnborrer har redskap for å gjøre en kamerainspeksjon av hullet, kanskje han også har gjort dette før plugging?

Hvis ikke, så tenker jeg første skritt for å avdekke dette kan være å få sendt inn et kamera og sjekke hva problemet kan være før man evt ruller inn en borrigg for å borre opp på nytt, eller om det går ann å bruke sugebil for å få dratt ut evt gruff.

Hvilken diameter har hullet?
Signatur
TSt
   #4
 14,979     0
Er det en større stein som har veltet inn i hullet kommer den ikke opp gjennom hullet.

Er det en mindre sak så raser den helt ned til bunn.  Lite sansynelig at det er 60m med nedfall i brønnen.  

Dette var en del av tekst i tilbudet:
"Leverandør er ikke ansvarlig for ras i brønnen eller for vannets bruksegenskaper/kvalitet, som f.eks. innsig av overflatevann, partikler eller sandlommer i fjellet, saltvann osv"
   #5
 25,065     Akershus     0
Før trykkebilene kom, var en metode får å «åpne" en tørr brønn å sette av en ladning i bunnen.

Om en får oversikt med kamera så kan en kanskje pulverisere en mindre stein slik at den raser ned i bunnen? slike eventuelle løsninger bør brønnborer ha oversikt over.
Signatur
TSt
   #6
 14,979     0
Men det er nok ikke problemet her. Men enig at en kanskje kan se hva som er problemet men med 30m ned må en nok ha borrerigg på plass igjen.