6,165    26    3  

Hvordan fungerer denne trykkpumpen?

 208     0
Vi ønsker å få litt trykk på vannet vi henter fra elva, og gikk til anskaffelse av denne her:

http://www.jula.no/catalog/bygg-og-maling/vann-og-sanitar/vannpumper/hydroforpumpeanlegg/trykkpumpe-731125/

Ja, jeg vet at dette merket ikke er kjent for kvalitet Smile Men pga lite effekt på aggregat og veldig sporadisk bruk av hytta, må man i alle fall gi det en sjanse. Så til spørsmålene, siden testen i garasjen var totalt mislykket!

Skal tanken være trykksatt "fra fabrikk" eller skal trykket bygges opp ved oppstart?
Må koblingene være HELT tette for å kjøre en test (de korrekte rørene ligger på hytta).
"Primet" ved å fylle på vann til det rant over. Festet på korte slanger ved innløp og utløp (ikke 100% tett kobling). Setter i stikk og pumpa starter opp. Manometer viser 0 bar, og det kommer ikke NOE vann....

Jeg forventet litt sånn "kompressor-lyd", slik jeg forbinder med feks spikerpistol, men det er kun lyd fra pumpa? Hvordan i f.. fungerer dette systemet?

Jeg var skeptisk til denne maskinen, men det får da være måte på..... Samtidig har jeg svært lite kunnskap om dette fagfeltet, derfor vet jeg ikke om det er feil på maskinen eller feil på meg Smile

HSt
   #1
 36,579     Lillestrøm kommune     0
Har en som ligner, men uten kontinuerlig vann inn får du ikke noe trykk, det bygger seg jo opp over tid når trykkbeholderen fylles opp.

Jeg vil advare mot å tørrkjøre disse. Skal du teste denne hjemme sett på hageslangen og fyll gjennom til det renner ut på utgangene og deretter start pumpen,du skal da se trykkøkning ved at vannet på ut kastes mye lenger. (Jeg satte på en strupet Gardena sprut på denne)

Det er et slags skovelhjul som bygger opp trykket
  (trådstarter)
   #2
 208     0
Når jeg testet denne gjorde jeg følgende:

Fylte på tanken til det rant over. Skrudde på "troppa" for påfyll.
Satte inntaksslange oppi bøtte fylt med vann. Satt i stikkontakt.

Resultat: Pumpa startet opp. Ingenting vann rant gjennom. Ingenting trykk bygget seg opp.

HSt:

Takk for info. Da har jeg i hvert fall skjønt at tanken under skal fylles opp med vann. Trudde det var trykkluft inni her. Kan prøve igjen ved å bytte ut bøtta med kontinuerlig vann fra hageslange. Vet som sagt ikke om test-oppsettet fungerer når jeg ikke har 100% tette koblinger.


HSt
   #3
 36,579     Lillestrøm kommune     0
Du må ha litt matetrykk den er ikke selvsugende så skal du bruke den på en cisterne må du ha selvfall inn i pumpa dvs pumpe plassert lavere enn cisterne. Som sagt bedre å fylle derifra og la vannet renne ut utgangen før du starter. Jeg brukte det til trykkøkning når kommunen leverte under 0.5Bar trykk. Har du lite overhøyde legg pumpen på siden når du fyller opp.
   #4
 4,249     1
Jeg hadde samme pumpa bare fra Biltema. Samme fylle og startprosedyre. Disse pumpene er simple men fungerer en stund. Pass på at sugeslangen er grov nok og fylt mest mulig med vann. Da burde den levere vann. Det at den ikke er selvsugende er ikke riktig, denne kan suge opptil 8 høydemeter ifølge dokumentasjonen. Problemet er å få den til å begynne å suge. Til det trengs vann i sugeslangen og selve pumpa. Når de er fulle går det fint. Jeg hadde pumpa mi oppå vanntanken og det var ingen problemer. Se også i bruksanvisningen og legg merke til at sugeslangen ikke skal gå opp over pumpa og ned igjen. Muligens er dette for å slippe problemer med luftpropp i slangen?
   #5
 24,662     Akershus     1
Dette er en helt ordinær "hyttepumpe" som det finnes tusenvis av, om ikke dette fabrikatet.

Den suger opp max 8m som alle andre. Sugeslangen må være stiv nok slik at den ikke suges flat.

Nede i brønnen/elva, monteres en bunnventil. Dette er en tilbakeslagsventil med sil. Formålet er at en skal kunne fylle puma og sugeslangen med vann før første start. Sugeslangen bør ha monotont fall mot kilden. En bukt opp som vist som feil, er en utfordring idet det er vanskelig å fylle røret.

Med bunnventil på plass og fall, skal det bare være å fylle opp og starte. Etter at en har fylt til det renner over, vent litt og sjekk at ikke vannstanden synker grunnet utett bunnventil.

Trykktanken er normalt luftfylt fra fabrikk. Inne i tanken er en gummiblære som holder lufta adskilt fra vannet. Nåt pumpa går, fylles tanken til ca 1/2-full med vann. Da er trykket så høyt at trykkbryter stopper pumpa. Når trykket har sunket tilstrekkelig ved forbruk av vann, starter pumpa igjen.

Fortrykk. Lufta i trykktanken bør sjekkes før hver sesong. Slipp av vanntrykket ved å ta strømmen fra pumpa og åpne en kran. Finn bilventilen på tanken og med en bilpumpe, pump opp til 0,2 bar mindre en innkoblingstrykket. Ferdig. Feil lufttrykk fører til at pumpa kobler mye oftere inn/ut enn den skal.
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 208     0
Tusen takk for informasjon! Det var ikke akkurat overveldende god info i den såkalte bruksanvisningen som fulgte med pumpa. Det leveres ganske grei mengde vann på hytta, men trykket er lavt pga lav fallhøyde i terrenget. Det er her jeg håper pumpa kan hjelpe oss, de få gangene vi trenger litt ekstra trykk.

KjellG: Fortrykk. Jeg kan ikke finne noen ventil? Kanskje den er skjult under det som virker som et "plast-cover" på enden av tanken? Skal se om jeg våger å pelle av det dekselet.

Under er bilde av dagens vann-situasjon på hytta.

Hvordan fungerer denne trykkpumpen? - 20160525_214017.jpg - Dr.VanNordstrom


   #7
 24,662     Akershus     0
Kjenner ikke den pumpa, men gjetter at det er et rundt, forholdsvis flatt deksel i den enden av tanken vi ikke ser? Under dette dekselet skal det være en bilventil.

På din tank er det trolig en belg som er tredd inn fra enden med manometer. Belgen ligger under det runde lokket og tettes av dette. Fra mideten av lokket sendes vann inn i belgen. På utsiden er et lufttrykk. Hensikten med lufttrykket er at tanken er nær tom , men klar til å ta inn vann ved innkobling. Med rett trykk utnytter du tankvolumet best. Tanken er mao en akkumulator for vann.

Ved bruk vil trykket i krana fluktuere med pumpetrykket. En kan klå litt på trykkbryteren for å få litt høyere eller jevnere trykk. Dette går utvover varigheten på pumpa, men på en hytte varer den nok lenge likevel.
Signatur

TSt
   #8
 14,509     0
Du bør måle hvor mye vann du får pr minutt og sammenlikne det med hvor mye du vil bruke.  Det beste her er nok en liten tank som du fyller opp med slangen og at pumpen får vannet fra denne.  Da vil du kunne levere noe mere vann ut enn det den lange ledingen klarer og leverer.  Hvor stort forbruk du har på kort tid vil avgjøre hvor stor denne bør være. Trykktanken på pumpen er på forbrukssiden (etter pumpen) for å hjelpe på å lage mest mulig gjenvt trykk og for å hinder at pumpen starter og stopper hele tiden når du bare tapper en skvett i pumpen. Kjenner ikke denne modellen i detalj men ikke sikkert at pumpe / tank er helt rustfri slik at det er lurt og skylle igjennom utenom varmtvannsbeholder før den tas i bruk hvis det har stått en stund.  Alternativt tappe ned pumpe før en gjør dette.  
Pumpen må ha tilbakeslagsventil på slangen hvis ikke vil den blåser vannet tilbake fra trykktanken når den stopper.  En pumpe regnes ikke som selvsugende når en må fylle opp slanger e.l. med vann.  Pumpen varer nog lenger hvis en også slipper litt vann gjennom hele pumpen.  I dette tilfellet ved å kobel til og la det lille naturlige trykket levere ligg vann igjennom. Ved pumpe fra sted uten trykk fyller en opp først. Husk sil på de som suger direkte fra fra f.eks. en elv.
  (trådstarter)
   #9
 208     0
Ja jeg var veldig usikker på hvordan jeg skal koble den til "vannforsyninga".

1) Koble røret (som man ser på bildet ovenfor i tråden) direkte inn på pumpa. Det er konstant strøm fra elva, men strekket er langt (litt over 100 m) og det er ikke 100% konstant flow (99%...pittelitt luft i ny og ne).

2) Fylle opp ei tønne og hente vann fra denne. Og bare legge slangen fra elva oppi tønna (med tilbakeslags-ventil) slik at den aldri blir tom. Da vil det bli litt mer stabilt, men selvfølgelig mer søl (ikke noe problem ute i det fri).

Ellers kan jeg informere om at det er snakk om en veldig ENKEL hyttestandard, og vi snakker ikke om innlagt vann e.l. Her er det kun slange på yttersiden, men vi har laget et slags ute-kjøkken samt har en"gass-vannvarmer" som gjerne ønsker litt trykk for å kunne fungere litt bedre Smile

Jeg trur heller ikke at pumpa vil være koblet til hele tiden aggregatet er på, men vil vel i hovedsak være i bruk når den er overvåket....TRUR....





   #10
 24,662     Akershus     0
Med innløpet høyere enn pumpa, vil røret vil fylle seg selv. Du må åpne en kran slik at luft slipper ut av pumpa før du starter første gang. Du vil imidlertd fortsatt trenge en tilbakeslagsventil. Uten, vil opparbeidet trykk i tanken blåse tilbake mot elva når pumpa stopper.

Med fall fra elva vil det allerede være noe overtrykk i tilførselsrøret. Jeg tror ikke du vil trenge noen matetank. Om du likevel vil forsøke, så kan en la bekken fylle ei tønne og suge fra denne. Da trenger du bunnventil og priming.

Du kan også lage en lukket matetank av en gammel varmtvannsbeholder. Anlegg vann inn/ut av tanken nær bunnen. Ev via hullet til varmekolben. Før start, steng vann inn på tanken og tøm denne for vann. Deretter, tilkoble pumpe og åpne for vann inn. Berederen vil nå fylles delvis med vann. Pumpa har en tank på 19 liter, da trenger du ca 10 liter i beredertanken. Mulig du også kan bruke en 25 l plastdunk, det avhenger av trykket på vannet fra elva. Da ser du funksjonen gjennom plasten.

Vær obs på at kuleventiler kan fryse istykker om vinteren. Noen sier at det går bedre om de stilles i 45 grader for å få ut alt vann av dem.


Signatur