161    9    1  

Hvordan hyttepumper funksjonerer og csv-konstanttrykk

 21 692     Akershus     0

Det er mange tråder med hyttepumper på BB. Her er en video som beskriver funksjonen.

https://vimeo.com/248374194

Videre skryt av en CSV-ventil som reduserer start/stopp på pumpa og holder mer konstant trykk. 

Med en laaaaang dusj vil trykket og vannmengden jage mellom ca 2 og 4 bar. Med en csv på 3,5 bar, vil dusjen foregå slik: starter med full guffe, 4 bar. Synker til 2 bar og pumpa starter. Stiger til 3,5 bar og forblir der til dusjkrana stenges. Da stiger trykket i tanken til 4 bar og pumpa stopper.

Liten rebus: hvordan fungerer denne ventilen?
Signatur

   #1
 2 488     0
Tenker enkelt i første omgang; "sikkerhetsventil" som sender vann ikke til sluk, men i retur til sugesiden av pumpa ved innstilt trykk på 3,5 bar, men det forklarer ikke funksjon når man stenger av dusjen; hvordan stiger da trykket høyere?

Kanskje kombinert med en justerbar struping et sted i "omløpet" som gjør at trykket (ved pressostaten) stiger fra 3,5 til 4 når alt vannet går den veien, og ingenting ut av sirkulasjons-systemet?
  (trådstarter)
   #2
 21 692     Akershus     0
En ser at det ikke er noe ekstra rør tilbake til (bore)brønn.

Hvordan ser dere på fordelen med noe mer stabilt trykk?
Med litt elektronikk kan en muligens også hindre den første dippen i trykk. Dvs at vanntrykket ved åpning er 4 bar og synker til 3,5 bar og blir der.
Signatur
   #3
 2 488     0
Har sett videoen nå. Som du sier, så vises ikke noe retur av vann til brønnen, så da må det i tilfelle være en trykkreduksjonsventil (noe som også vises av at trykket ut fra pumpa, før ventilen, stiger høyere og høyere (og pumper flest leverer mindre mengde ved høyere mottrykk, sentrifugalpumper i særdeleshet) jo mindre vann som brukes, mens trykket på utløpssiden, etter ventilen, er stabilt ved varierende forbruk), ikke trykkbegrensningsventil; resten av resonnementet i forrige post funker jo fortsatt, men spørsmålet er fremdeles hva som tillater den å stenge av pumpa helt ved null forbruk...
   #4
 71     Lier     1
Tipper trykkreduksjonsventil med en strupet bypass og pressostaten sitter etter hele ventilen. Når man bruker lite nok vann vil trykkreduksjonsventilen stenge og bypassen vil slippe igjennom vann til pressostaten stenger pumpa.
  (trådstarter)
   #5
 21 692     Akershus     0
Enig. Fant en annen modell av ventilen. Montert på slangen mellom brønn og hele resten av installasjonen. Videre nevnes i en annen video noe om en bypass.

Noen som ser noen nytteverdi av en slik ventil?

En kunne kanskje oppnå noe lignende med en tilbakeslagsventil ut av tanken og en tynn bypass inn i tanken? Ikke like godt, men billigere.
Signatur
   #6
 135     Oslo     0
Hva heter en CSV (Cycle stop valve) på norsk?

Jeg har en kontrollpanel på hytta av typen Grundfos CU301 som har havarert. Litt søk på Internettet tilsier at mange opplever at disse bryter sammen og at levetiden er svært dårlig. Et mekanisk alternativ som ofte omtales er en kombinasjon av trykkbryter og CSV ventil så det er kanskje veien å gå?
  (trådstarter)
   #7
 21 692     Akershus     0
Ja, hva skal en kalle den, «stopp av syklisk operasjonsventil ?

Har ikke forsøkt den, men synes å være en robust løsning. Om du går for dette ville det være interessant med en rapport.

En kan kanskje oppnå noe lignende en ordinær trykkreduksjonsventil på si 2,5 bar om en slik finnes. Pumpe med akkumulatortank og on/off ved 2/4 bar.
Funksjon: Ved 4 bar trykk på tanken har en 2,5 bar vanntrykk i dusjen. Trykket i dusjen er konstant til trykket i tanken faller under 2,5 bar, da faller trykket i dusjen tilsvarende. Ved 2 bar starter pumpa, osv
Ikke like bra som CSV som kan operere med høyere trykk og jevnere trykk, men kanskje bra nok?
De fleste nøyer seg med pendling mellom 2 og 4 bar.
Signatur

   #8
 135     Oslo     0
Fant denne nettsiden som snakker varmt om CSV ventil som alternativ til elektronisk kontrollpanel som var interessant. Spørsmålet er jo om rørlegger i området er kjent med et slik system og installasjon av CSV ventil (jeg har ikke fått fatt i ham).

https://cyclestopvalves.com/

Ingen tvil om at Grundfos CU301 har god kontroll og holder et jevnt trykk og dermed gir samme komfortnivå som hjemme. Men når et kontrollpanel koster 6000kr og havarerer hver 2 år (ref. tilbakemeldinger på nett) så må det tenkes alternativt.
  (trådstarter)
   #9
 21 692     Akershus     0
Eneste en bør sjekke er gjenger etc i rørtilkoblingen. Kanskje må en passe på å få med egnede overganger eller rørstubber slik at en om nødvendig sveiseskjøter for å komme over på norske dimensjoner. Selve ventilen er jo en selvstendig mekanisk dings.

I prinsippet er dette en trykkreduksjonsventil mot forbruker med en liten bypass til trykktank. Under tapping er hovedfunksjonen å regulere ned trykket til ønsket/innstilt trykk. Når krana stenges, fylles akkumulatortanken til utkoblingstrykk. CSV synes å kunne ettermonteres på alle on/off pumper, en-fase og 3-fase.

Ad defekt etter 2 år. En skulle tro at dette er dekket av reklamasjon 5 år. Et pumpesystem på hytta må påregnes å vare mer enn 2 år. Vår on/off har gått i 20+ år uten tilsyn. 

Lesestoff  https://terrylove.com/forums/index.php?threads/to-csv-or-not-to-csv-that-is-the-question.60352/

Edit:
CSV bruker NTP-gjenger. Her litt om NTP https://tolcon.no/teknologien/monteringsutstyr/
Ser ut til at en vil trenge overgang til våre «rørgjenger». 
Siste redigering: 16. januar 2021 17:38:37 av KjellG
Signatur