10 246    3    0  

Lavt vanntrykk og vannmengde til ny enebolig

 98     Bergen     0
Hei,

Skal straks flytte inn i ny enebolig med utleieenhet, men har fått beskjed om at jeg har både lavt vanntrykk (2,5 bar) og lav vannmengde (10 liter pr min) til huset. Rørlegger frykter at noe har kilt seg i vannledningen og at dette er årsaken til den lave vannmengden. Rørledningen som kommunen leverer til grensen er VL 40 PE 80 - antar denne har 40 mm utvendig diameter, mens den ledningen som rørleggeren har montert til kommunens rør har en utvendig diameter på 32 mm. Vanntrykket er omtrent som beregnet for hus i dette området, men vannmengden er mindre enn forventet.

Er 32 mm en kurant størrelse for dette huset? Hva er "normal" vannmengde som bør oppnås?  

Har gjort en beregning basert på byggforsk sine tall som viser at jeg bør ha 50-70 liter pr minutt inn på huset. Dette er basert på en noenlunde samtidig bruk av dusj, vaskemaskiner og oppvaskmaskiner i hoveddel og hos leieboer.   #1
 15     Norge     0
32mm PEL rør er så å si standard rørdimensjon til enebolig, vanlig vanntrykk er 4-5 bar i huset men alt ut i fra hvor høyt huset ligger som bestemmer vanntrykket.
Kan røret ha fått en knekk? Er det mulig å kjøre et inspeksjonskamera inn i vannledningen? (som ikke er blitt brukt til avløp Tongue)
Er den utvendige stoppekranen delvis stengt?
Håper dere finner en løsning :)
Hvis ikke kanskje en pumpe kan hjelpe på trykket Smile
   #2
 3 387     0
Men om det er en knekk eller innsnevring på røret vil ikke en pumpe hjelpe for da faller bare trykket etter noen sekunder likevel.

Hvis du ikke har mer enn 2,5 bar er det mer enn en knekk som er problemet. Da er det en eller annen trykkreduksjonsventil som er justert ned. For om du har en innsnevring vil trykket på stillestående vann være like høyt på begge sider av innsnevringen og når du begynner tappe vann vil trykket på tappesiden av innsnevringen falle. Mål trykket når det ikke tappes og er det 2,5 bar så må du lete etter en feiljustert trykkventil.
Om trykket faller når du begynner å tappe vann har du en innsnervring og må begynne lete etter den.
  (trådstarter)
   #3
 98     Bergen     0
Takk for svar...

Trykkmålingen som Aasg forteller om virker fornuftig.