575    11    3  

Mogleg smitte i gamle vatnrøyr

 2,984     Vestlandet     0
Heisann!

Me har eit hus frå 1970, med koparrøyr frå 1970. Kommunalt vatnnett.

Me har leigetakar i boligen som hevdar å ha blitt sjuk med diare på grunn av vatnet i huset.

Eg har undersøkt med ansvarleg for vatnnettet i kommunen, og alle prøvar der er normale. Altså ingen problem med vatnet inn.

Eg og familien budde sjølv i huset i sommar, utan å erfara noko problem med kvaliteten på vatnet. Eg sendte bror min for å "sjekka" fargen på vatnet og prøvesmaka det i går (lite vitskapleg). Ingenting utanom det vanlege å raportera drå den kanten.

Kva er sannsynet for at det oppstår smitte i vatnrøyra lokalt i huset? Kva smitte/sjukdom er det evt. snakk om?

vvtank har i følje leigetakar stått på 1 av 3 heile leigeperioden.

Sjølv har eg meir tru på at dette skuldast omgangssjuke, men vil undersøka det litt.
Signatur

   #1
 179     0
Hvis varmtvannberedern står på 1 av 3 kan det hende den ikke klarer å varme opp vannet nok. Da kan du få bakterier i vannet. Jeg vil tippe det er her kilden ligger. Den bør stå på 3.
   #2
 677     Norge     0
Det bør vel være forholdsvis rett frem å få tak i noen rene beholdere man kan tappe litt kaldt og varmt vann i, for så å sende til analyse.

Det finnes mange laboratorier som utfører slikt, et søk bør gi deg flere alternativer, så vet du med sikkerhet om det er noe galt med vannet eller ikke.
   #3
 24,668     Akershus     0
At vvb står på 1 ikke 3 har trolig liten betydning. Det innebærer at det tar litt lenger tid før tanken er varm etter dusjing, men normalt vil tanken være gjennomvarm hver morgen. 1-3 regulerer ikke temperaturen, men fyringshastigheten.
Signatur
   #4
 5,336     Tromsø     0
Problemet med diaré har neppe noe med varmtvannstanken å gjøre. Man drikker da ikke vann fra den? Eventuelle problemer med sykdom knyttet til for lav temperatur på varmtvannet gir heller lungesykdom ved at man puster inn legionellabakterier i dusjen.

Går derimot drikkevannsrør og kloakkrør i samme grøft og begge lekker, er det teoretisk fare for diaré og hva som verre er. Men fordi det trykk i vannrørene og kun fall i kloakk/avløp, går det gjerne bra det også.

Ellers kan det samle seg mye gruff i vannkraner i løpet av 46 år. Skru gjerne av perlatoren, tuten med sil ytterst på vannkrana og gjør den rein og legg den i klorin eller kok den.

Men for å få avklart vannkvaliteten i ditt hus, snakk med den i kommunen du allerede har snakket med om de kan være behjelpelig med å teste vann tappet i ditt hus, eller om hvor du kan henvende deg for en test.
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 2,984     Vestlandet     0
Gode tips!

Tar kontakt med kommunen igjen for å høyra om prøve av vatnet.

Eg føler meg rimeleg trygg på at omgangssjuke er mesr sannsynleg, då mange andre har drukke vatnet det siste året, samt at det er fleire i kommunen som har vore sjuke den siste veka. Men eg ønskjer sjølvsagt å få sjekka betre opp i dette.
Signatur
Iri
   #6
 8     2
Kopperrørene INNI huset har ingen betydning i denne sammenhengen. Ingenting som vil smitte med sykdom pga kopperør. Smitte lokalt oppstår trolig kun om organisk materiale fra dyr (helst avføring) på noe vis kommer inn i vannet.

Stikkledningen fra kommunale rør og fram til husvegg eller stoppkran, og grøfta den går i KAN være en kilde til smitte. Gamle stålrør inn til hus kan være vannvittig rustne og gjengrodde på innsiden. Men merkelig nok har også dette lite eller ingen sammenheng med bakterier i vannet. Også strålende rent fjellvann renner over både stein, grus, røtter og jord.

Det som KAN skje, er at det er rustet små hull på vann-stikkledningen, eller lekkasje i skjøter og bend, og at det er forurensing i grunnen som kan smitte (for eksempel om vannledningen passerer nedstrøms fra avløpsledning, fjøs, septiktank eller lignende). Så lenge det er trykk på vannledningen kommer ikke slik smitte inn. Men, skulle ledningen bli trykkløs, eller til og med få undertrykk, så kan smittestoffer komme inn i gamle, utette vannledninger. Trykkløse vannledninger får man om man stenger av vannet og tapper ut i en ende (for eksempel på hytter som stenges om vinteren), om det er vannlekkasje eller kommunen stenger av vannet for servicearbeid.

Undertrykk kan man få ved uvanlig stort vannforbruk. Som hvis det er brann i nærheten, og brannvesenet tapper alt de kan for slokkevann. Hvis et stort bygg bestemmer seg for å kjøre fullskalatest på sprinklervannet. Eller på andre siden av en stor vannlekkasje. Situasjoner med undertrykk er kjent for å innebære en ekstra stor risiko for forurensing av vannet med smittestoffer. Undersøkelser har vist økt forekomst av magesyke og diare etter slike hendelser, men ofte er jo hverken vannverkseier eller beboerne klar over sammenhengen. Ettersom situasjonen er kortvarig, er ofte vannprøvene i orden igjen neste gang man tester.

Helt vanlig E.coli (ikke den farlige typen) er vanligste bakterie å finne.

Du skal ikke se bort fra den negative placebo-effekten: TROR leieboeren at vannet er skittent og farlig, så kan han/hun få magebesvær bare av bekymringene.
jaf
   #7
 6,305     tromsø     0
Egentlig kan standard på rør være mye dårligere uti gata en inni i hus. ute kan det lekke fra gamle keramikk rør som ligger stu i stu o.s.v. ved siden av vannrør i gammelt støpejern..

  (trådstarter)
   #8
 2,984     Vestlandet     0
Oppdatering:

Me har fått gjennomført og analysert vassprøve frå kjøkkenkrana inne i huset. Dette fordi me må gå til sak mot leigetakar, som kune har brukt dette som påskudd for å ikkje betale husleiga. Vassprøva viser, som forventa, ingen smitte frå vatnet.

Det er ikkje hus, gårder, septikk eller noko ana over boligen det gjeld, kun skog. Husa rundt, inkludert vårt, har septikktank i hage, der ingen tank eller røyr ligg slik at dei kan overføra smitte til vatn inn til huset. Avløp i dette huset er og plast.

Dette er jo heilt klart eit halmstrå for leigetakar for å prøva i slippa i betala i oppseiingsperioden, då ho ønskja å flytta til ein anna stad. No vert saka sendt inn til Husleietvistutvalget, med kopi av vassprøva.

Takker for hjelpa og input folkens!
Signatur
Iri
   #9
 8     0
Kjedelig sak.

Har hørt om lignende saker, der leietaker har funnet på alle mulige gode og dårlige grunner til å slippe å betale leie. Dere bør ikke bli overrasket om leietaker kommer med andre grunner når denne ene om vannet falt bort. For eksempel kan dere risikere å få høre at dere har brutt kontrakten og tatt dere inn i boligen uten tillatelse når dere tok vannprøve!

Jeg håper dere har skikkelig kontrakt? HTU gir som regel god hjelp, og jeg regner med at dere vinner denne saken.
   #10
 24,668     Akershus     0
Nå kan det jo her se ut til at huseier urettmessig har tatt seg inn i en annens hjem.

Om en eier huset, har en ikke selvsagt rett til å ta seg inn. Unntak kan være der det er nød som åpne vinduer, brann og vannlekkasjer.
Signatur