116    3    0  

Trøbbel med vannforsyning - trykktank?!

 2     0
Hei! 

Tok over en hytte for 3 år siden. Fikk umiddelbart problemer med dårlig trykk. Byttet først alle filter + UV lys på renseanlegget, men det hjalp ikke. Pumpa leverer vann til en 60 L trykktank fra Flamco.

Sommer 2019 stoppet det helt opp. Anlegget leverte ikke vann. Viste seg at pumpe i bunnen av brønnen var defekt. Ny Grundfos SQE pumpe ble installert. Ny pumpe leverte mye bedre trykk enn den gamle, men fremdeles litt dårlig trykk når man dusjer og bruker vann andre steder i huset samtidig. 

For noen dager siden ble trykket markant dårligere. Trodde først noe hadde fryst, men varmekabel var på og fungerer (varmekabel ble også byttet i 2019). Alt av filter på renseanlegget er byttet med faste intervaller - så jeg tror ikke den delen av anlegget er årsaken. 

Jeg har forsøkt å prime trykktanken. Skru av pumpa, stenge vannet, la en kran i huset stå åpen til anlegget har tømt seg for så å sjekke trykket. Trykket lå på 2,5 bar. På trykktanken står det at fabrikkinnstillingen er på 1,5 bar, maks arbeidstrykk er 10 bar. Manometeret på husets røranlegg er defekt, men dette ble målt av rørlegger da brønnpumpa ble byttet til sitat fra faktura «4 bar i friluft». 

Jeg tappet luft ut av bilventilen på trykktanken for å se etter vann, men det er kun luft som kommer. Fylte på mer luft til 3,3 bar og satte på pumpa og skrudde på vannet igjen. Markant bedre trykk første 5 sekundene, så stopper det opp til det kun er en svak sildring i krana. Fordi manometeret er defekt får ikke sjekket dette, men er det noen som har en ide om hva dette kan være? 

Takknemlig for alle svar!

   #1
 21 692     Akershus     0
Det første du bør gjøre er å skaffe et manometer. Uten blit som å gå med bind for øynene
Tanken omtales ofte som «trykktank , men har egentlig ikke noe med trykket per se å gjøre. Jeg har hytte som har kjørt 60 år uten trykktank. En hydrofortank er en lagertank. Den leverer van slik at pumpa ikke skal ha mengder av start/stopp, men heller gå lenger når den først starter.

Pumpa i en borbrønn styres av en trykkbryter, en pressostat. Denne er vanligvis stil for innkobling ved 2 bar og utkobling ved 4 bar. Trykk ut mot kranene vil dermed variere mellom 2 og 4 bar.

Gitt at det er tilkoblet en klassisk hydrofortank, helt uten blære og fortrykk. Lukk kraner og start pumpa: det renner mye vann inn i tanken og luft blir presset sammen på toppen. Ved 4 bar stopper pumpa. Åpne en kran/dusj og vann kommer fra tanken. Når trykket i tanken/systemet er falt til 2 bar starter pumpa. Nå leverer pumpa vann til dusjen. Er det overskuddsvann, fylkes også tanken. Ved 4 bar stopper...

Kort sagt, uansett status på hydrofortanken, så skal det være greit trykk mellom 2 og 4 bar mens du dusjer.

Tanken din har blære, den er en presshydrofor. Luft innestengt i en blære med fortrykk har som eneste hensikt å redusere størrelsen på tanken for samme funksjonalitet. I stedet for 2-300l hydrofor, kan en klare seg med 60 l presshydrofor. Den større tanken gir ikke tilgang til mer bruksvann, mare mer vann som er låst i tanken.

Om trykket i systemet ditt er 2 bar ved innkobling, er optimalt fortrykk ca 1,8-1,9 bar.

Hva «4 bar i friluft» referer seg til er ukjent.

Her kan det være frost, tette filter eller defekt pumpe så langt jeg kan se.
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 2     0
Takk for svar Kjell!

Borehullet er ca 1,5 m fra husvegg. Det er laget et isolert «hus rundt toppen av borehullet og hele veien inn til husveggen. Røret som går inn i huset er isolert hele veien også. For å sjekke for frost satte jeg nedi en byggeplassovn på 3,3 kWh og lot den jobbe i timesvis. Det var grei lunk i den lille isolerte konstruksjonen - så jeg tror ikke frost er synderen her.

Filter ble byttet i desember, på renseanlegget altså. Pumpa er jo bare 1,5 år gammel, så man skulle jo tro at den holder vesentlig mye lenger. Den forrige, som ble defekt sommeren 2019, var produsert i 1989 Smile

Vanskelig sak dette. Jeg får tilkalle Oslo Pumpeservice på nytt og få manometer på plass også!
   #3
 21 692     Akershus     0
Kan også være feil på pressostaten. Med åpen kran kan denne kortsluttes. Da skal pumpa gå. Dersom en forsøker mot stengt kran kan en ende opp med at sikkerhetsventilen blåser. Med halvåpen kran skal pressostaten klikke inn og ut ca med 1-2 min for opp-pumping og noe lenger mens en venter på trykket ned igjen. 

Trykket ditt på 3,3 bar og antatt utkoblingstrykk på 4 bar vil gi deg lite lagringsvolum i tanken, den blir «liten . Med trykk rett under innkoblingstrykk, vil tanken være omtrent halvfull ved utkobling. Det er optimalt.
Signatur