93    3    0  

Veldig varierende trykk fra borevann

 2     0
Hei,

For snart to måneder siden flyttet jeg inn i et hus med privat vann og avløp. Vannforsyningen kommer fra et borehull på 30m, med en nedsenket pumpe.

Dette er nytt for meg, så jeg har ikke fullt så peiling på VVS, men jeg har en bakgrunn innen elektro/automasjon og har jobbet i meieriindustrien i fem år.

Vannforsyningen har fungert meget bra hittil, annet enn litt varierende trykk (mellom 3-6 bar ettersom pumpa går eller ikke). Regnet med at det var fordi pumpa var litt for stor eller akkumulatoren for liten, slik at den ikke går i mange sekunder før trykkbryter slår ut og pumpa stopper, og starter igjen etter noen sekunder ved fortsatt vannforbruk.

Den siste uken har trykket variert mer og mer. Det blir nå mye mindre vanntrykk i krana mye fortere (helt ned i 1 bar), nesten så vannet bare sildrer ut, før det stiger igjen når pumpa får pumpet opp vann, og da blir det meget bra trykk (6 bar). Trykket er målt på akkumulatortanken, før filter og avherdingsanlegg.

For meg så høres dette ut som et problem med akkumulering, og at pumpa kanskje er for stor og bruker litt tid på å få vannet opp fra brønnen. Jeg vet at pumpa er av typen 1-fas, trekker ca. 4-5A og er fra 2002. Har ikke byttet filter enda, men det er bestilt. Vet ikke hvor mye dette har å si, da trykkfallet er målt før filter.

Her er et bilde av akkumulatortanken på 150L. Den er laget av Jarlsø Fabrikker A/S, har et arbeidstrykk på 6 bar og er produsert i 1975. Det står at den er plastbelagt på innsiden, men jeg er usikker på om den har en blære. Ikke ser det ut til at den har noen enkel påfylling av luft, men en blendeplugg i toppen. Stopper jeg pumpen manuelt og tapper ned vannet, så er det ca. 0,5-0,6 bar igjen på akkumulatoren.

Veldig varierende trykk fra borevann - pe8KIbT.jpg - larsostli


Her er en video av trykket på akkumulatoren ved høyt vannforbruk, her har jeg åpnet en kran helt. Ved mindre åpning på krana vil ikke trykket rekke å synke så mye:Her er en video av vannet på kjøkkenet, så ille har det ikke vært før:Her er en video av strømtrekket til pumpa ved innslag. Legger merke til at den bruker litt tid på å komme i gang igjen, kan eventuelt være en dårlig kondensator?
Så spørsmålet mitt er egentlig om noen har peiling på hva jeg burde sjekke først?

Filter er det enkleste, men tviler på at det er årsaken da trykkfallet er målt før filter. Skal uansett bytte dette så fort jeg har mulighet.

Trykk på akkumulatoren kommer deretter, men jeg har null peiling på hvordan dette kan kontrolleres og rettes. Har en luftkompressor med manometer for bildekk, så hvis jeg hadde hatt en slik ventil der blendepluggen sitter, og fylt på luft der?

Pumpa er den jeg er mest bekymra over, da det høres ut som en dyr affære og mye jobb for å bytte denne. Det blir i så fall siste alternativ hvis ingenting annet hjelper. Det kommer jo mye vann når det først kommer, men problemet er at det tar litt tid.

Takker for alle svar!


   #1
 21 692     Akershus     0
Første sjekk er bare å åpne en kran og la det renne. OK mengde og trykk?
Poenger er at med denne testen gjør en seg nær uavhengig av tanken og dens funksjon og en får et inntrykk av om pumpa går og leverer greit med vann.

En tank på hele 150 liter høres ut som en passiv hydrofortank. Dvs ikke noe membran eller blære. Derimot må en tidvis tømme hele tanken for vann. Når en starter opp igjen fylles det mye vann, vann som en aldri får tilgang til. På slutten komprimeres luft på toppen i tanken og en har en luftfjær. Når pumpa når ca 6 bar stopper pumpa. Mens en bruker vann vil trykket falle. Når en når innkoblingstrykket på 3 bar startes pumpa igjen. Om en tar en laaaang dusj, vil trykket pendle opp og ned.

Over tid vil vannet spise opp lufta og tanken er helt full med vann. Nå vil pumpa jage ut og inn for den minste tapping, og en må drenere tanken.

En kan med litt styr få til en «større tank . Med tømt tank og stanset pumpe, fyll luft i røranlegget til 3 bar. Start pumpa. Du vil nå ha et arbeidsvolum på ca 150/2 liter. Vær obs på at det kan bli litt sprut og host i kranene til å begynne med. Om en nøyer seg med å fylle luft til 2,5 bar bør det bli roligere.

Hysteresen på 6/3 kan trolig justeres, men er litt styr. Vanlige pressostater har en skrue som under ett hever/senker begge tilslagstrykk, deretter en skrue som justerer hysterese.

Edit. Så på videoen. Min tolkning er at første problem er et tanken er full av vann.
Et annet problem kan være tilbakeslagsventilen i bunnen av brønnen. Dette kan kanskje testes ved å lytte etter et kraftig sug i kranene etter at pumpa er stanset. Om bunnventilen er åpen, men kraner etc et potte tett, vil vannet sige tilbake til ca 10 m over vannstanden i brønnen. Over er det vakuum. Når pumpa starter vil pumpe og atmosfæretrykk måtte løfte vannet opp til huset igen. 
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 2     0
Over tid vil vannet spise opp lufta og tanken er helt full med vann. Nå vil pumpa jage ut og inn for den minste tapping, og en må drenere tanken.

Edit. Så på videoen. Min tolkning er at første problem er et tanken er full av vann.


Tusen hjertelig takk for svar!!

Dette var årsaken, akkumulatoren var full av vann.

Stoppet pumpa, åpnet bunnventilen, fjernet manometeret for å lufte ut og drenerte tanken. Tok ca. 10 minutter å få tømt den, og det så ut til at det var mye vann når jeg kikket nedi med en lommelykt.

Hadde på ny gjengetape på manometer, stengte bunnventil og startet opp pumpa igjen. Da tok det lang tid før jeg fikk trykk, men etter å ha fått 6 bar så luftet jeg ut rørstrekket fra øverste kran (kjøkkenet).

Nå er det helt stabilt vanntrykk! Det er meget stor forandring, men ikke så rart heller. Pumpa går lenger mellom hvert innslag, men mye sjeldnere. Regner med at den har godt av å få litt pause etter all start/stopp den har hatt i det siste.

Da vet jeg hva jeg skal gjøre så fort jeg merker varierende trykk.

Vil også si at siste setning før bildet av akkumulatoren "Stopper jeg pumpen manuelt og tapper ned vannet, så er det ca. 0,5-0,6 bar igjen på akkumulatoren." ikke er reelt tilfelle. Jeg trodde jeg hadde tappet ned det lille som var av vann, men det var rett og slett mangel på lufting som gjorde at det kun kom litt vann før det stoppet. Manometeret viste også feil, da det fortsatt viste 0,6 bar etter jeg skrudde det ut. 

Takk igjen!
   #3
 21 692     Akershus     0
Bra at det hjalp!
Når pumpa får hyppige inn/ut er det som regel pga for lite luft/fortrykk i tanken.
Imidlertid, dår trykket er kommet til 6 bar og alt er stengt og pumpa stoppet, så holdes trykket mellom kranene, sisterna i toalettet og tilbakeslagsventilen nde ved pumpa i brønnen. Svikter en av disse, vil pumpa begynne å jage.

Ulempen med dagens tank er at den er litt stor og trolig dugger den om sommeren. Den trenger også lufting av og til. Fordelen er at det ikke er noen blære som ryker eller må sjekkes. Å sjekke blæra innebærer å tømme tanken, pumpe til litt under innkoblingstrykk. Fordelen md blæretank/presshydrofor er at en klarer seg med mindre tank.

Dersom en bytter pumpe til en med inverter kan en få et jevnere vanntrykk. Et alternativ er en mekanisk ventil som gjør omtrent samme nytten, en Cycle Stop Valve. Jeg har aldri hørt om noen som har brukt denne.https://cyclestopvalves.com/

https://cyclestopvalves.com/Det er i i prinsippet en trykkreduksjonsventil med en liten bypass bleeder.
Signatur