#11
 5,432     Akershus     0
Er redd det var en grunn til at de begynte med alu list i bunn og fuging mot denne ...

Var det en kommentar til løsning i bunnen, eller til festing av platen?

Kanten nede beskyttes normalt av alulist og fuge såntror ikke den vil tåle kapping nede. Du har tilleggsproblem med kantene

Sokkellisten har, etter hva jeg forstår, misjon for å skape en jevn avslutning nederst, samtidig som den lager en sikker avslutning mot en sokkel av fliser, så ikke vann skal komme bak flisene. Dette i kombinasjon med at det brukes silikon som tettemiddel. Silikon brukes også i vertikale skjøter.

I TS sitt tilfelle er det et ferdig baderom som skal ha en detalj som ikke har noe med tetting av vegger å gjøre, men som skal beskyttes mot råte. En bedre beskyttelse mot råte i et slikt tilfelle som dette, med bruk av silikonfuge mot vegg (baker inn sårkanten) og skråkant nede evntuelt fjerning av 1 cm treverk nederst så bare laminaten står igjen som en sikker dryppkant, finner man vel knapt. Silikon på sårkanten er nærmest en hermetisk lukking for vannpåvirkning.

Det ligger antagelig titusenvis av benkeplater med laminat på spon, som har åpen endevegg mot fliskant og som har nedfelt benkebeslag med stor vannpåvirkning mot sårkant, i Norge og verden forøvrig. Dette er en dårligere kombo enn en vertikal laminatplate hvor vannet renner av og hvor rommet som regel er varmere og tørker opp raskere enn det meste annet i en leilighet. Til tross for det er det en helt grei løsning om man tar forhåndsregler slik at ikke vann kommer til og trekker inn i sponplaten. Spon er normalt en rimeligere og dårligere løsning enn X-finer som i Fibo-Trespo sine paneler.

Skråskjærer man sidekantene og fester panelen med ca 5 mm fuge som omslutter sårkanten og går inn på laminaten vil det ikke komme fuktighet overhode på denne. Jeg har hatt en løsning med furupanel i dusjsone, med tetting med silikon i kjørnet i 25 år på mitt bad, uten tegn til vannskade. Denne løsningen kan jeg garantere "holder vann".

HSt
   #12
 36,579     Lillestrøm kommune     0
Jeg utbedret skade på foreldres bad for mange 10år siden når baderomsplate ikke hadde alulist nede, derfor jeg ikke har tro på denne løsningen.  

Hvis TS kjøper en glassplate som lamineres/herdes etter at hull til blandebatteri er laget så kan det være en løsning som kan fungere.
   #13
 5,432     Akershus     0
Jeg utbedret skade på foreldres bad for mange 10år siden når baderomsplate ikke hadde alulist nede, derfor jeg ikke har tro på denne løsningen.

Hvis TS kjøper en glassplate som lamineres/herdes etter at hull til blandebatteri er laget så kan det være en løsning som kan fungere.

Men jeg er sikker på at de ikke hadde skrådd kanten mer enn originalt eller fjernet nederste 1 cm med treverk så bare laminaten sto igjen som dryppkant?

Problemet med tidligere montering hadde kanskje også med at platene lå helt inn mot sokkellist hvor vannet kunne bli liggende lenge før det tørket opp. Aluminiums sokkellisten du viser til tror jeg faktisk ikke bidrar til noe positivt for platene, det virker for meg nesten som gamle dagers måte å panele på med list i bunnen av panelene (sveitserhus). Du kan heller ikke montere mot denne aluminiumen uten å benytte silikontetting, det sier vel sitt.

Liker forøvrig forslaget om glassplate, den bør vel forøvrig festes på samme måte som jeg mente Fibo platen skal festes, men det blir nok en helt annen kostnad, dog ikke voldsom.
HSt
   #15
 36,579     Lillestrøm kommune     0
Det vil sprute vann opp bak et laminat nedheng med spalt under
  (trådstarter)
   #16
 12     0
Jeg fikk rørlegger til å flytte på rørene, det endte opp med at han kappa de rørene som lå der. Det var ikke lett å få trekt det om pågrunn av 2x 90 graders vinkler. Fikk 2 nye hull og større flate på taket dekt av rør i kjeller, men det kan jeg leve med.

Da er fruen ihvertfall fornøyd med muligheten for åpen dusj.

60x60 Flisen benyttet i dusjsone ble forøvrig ikke det beste resultatet, men hva kan man forvente når man velger den strl i dusj.. Mosaikk neste gang!!