1,344    7    1  

Dusj og frostproblematikk

 32     0
Hei. Jeg planlegger bad på hytta. Her skal jeg da ha en enkel dusj, vask og wc.
Hytta står tom den hardeste vintertida, så jeg må ordne en patent på nedtapping av alt vann. Vi har vann fra egen brønn. På kjøkkenet har jeg ordnet fall på alle rør med tømmeventil rett ned under hytta. Tømmeventil på varmtvannstank også. Dette har fungert bra i noen år nå. 
Men jeg lurer på hvordan jeg skal gjøre det med dusjbatteriet? Er det godt nok å åpne kranen i et moderne dusjbatteri og den dreneringsventilen gjennom gulvet for å tappe ned alt.  Vil det stå igjen noe vann inni et slikt dusjbatteri? Må såklart ta av flexislangen opp til dusjhodet.
Noen som har en patent på dette som kunne bli bra?

  (trådstarter)
   #3
 32     0
Her er et bilde av avtappingen min. Litt reodor felgen løsning men funker greit, er ikke så opptatt av design 😊, planen er å legge rør fra kjøkkenbatteriet til det nye badet. Der blir det et nytt lavt punkt med tømmeventiler på samme måte. Med fall på alle rør til dette nye punktet. Tenkte noe lignende hurtig greier på dusjbatteriet. Ta av batteriet er jo en løsning. Men blir litt tungvint synes jeg siden det ikke er bare jeg selv som bruker hytta.
Dusj og frostproblematikk - image.jpg - Hobbytrikkeren
   #4
 124     Bergen     0
Jeg har ødelagt ørten blandebatterier i dusjen vår på hytta på tross av at jeg har blåst gjennom både kaldtvannssiden og vv-siden med trykkluft om høsten. Nå demonterer jeg konsekvent blandebatteriet i dusjen hver høst. Jeg må også tappe hele anlegget ned for å unngå frostspreng.
   #5
 25,138     Akershus     0
Hei,
Kjell G og Hst har en bachelorgrad i dette temaet....

Vent litt, og de kommer med gode tips Grin

Hva med om Tomas, med mesterbrev i rørleggerfaget, øser litt av sin kunnskap? Selv er jeg uten fagutdanning, heller ei med noe svennebrev/bachelor.
Signatur
   #6
 25,138     Akershus     0
Her er noen eksempler på kraner som tåler frrost:

https://www.hyttetorget.no/blandebatteri

Så langt jeg kan se er dette gammeldagse seteventiler. Det er enkle og robuste saker.  En prinsippskisse:

Dusj og frostproblematikk - C88AADFC-67AE-4F08-BFA2-4951BFAA3CA6.png - Hobbytrikkeren

Her er ikke noe tynne kanaler og ingen tilbakeslaggsventil. Vær obs på moderne kraner/batterier med tilbakeslagsventiler. De han hindre at vannet renner ut av kranene. Om en åpner slik at vann kan renne ut, vil det kun være mulig med vann i pakkboksen. Dette vil trolig renne ned og ut før frosten tar det. Ulempen med disse er at de krever ørlite vedlikehold, dvs en må påregne å bytte pakning i ventilsetet og i pakkboksen, men det tar gjerne mange år ved hyttebruk.

Vi har Oras ettgrepsbatterier på håndvaskene. Disse settes åpne og har holdt i mange år. En kjenning mener at en må passe på å ikke røre dem før de er kommet gort over 0 grader. Han knekte keramikken i et batteri. 

Vi har et Oras trykkstyrt blandebatteri på hytta, det tåler IKKE frost! En kan forsøke å plukke det av veggen, åpne utløpet og snu og vende på det. Deretter ta ut innløpssilen, trykke inn enveisventilen ved innløpet og snu og vende igjen. Jeg vil tro at dette overlever om en: demonterer, åpner utløpet, anbringer noe som holder venstre (lengst fra temperaturratett) åpent og setter hele batteriet på ende med åpen tilbakeslagsventil nederst. Ideen er at vannet inne i batteriet nå samles i motsatt ende av temperaturrattet og mesteparten renner ut.
Vi rister ut det vi får ut og lagrer det i frostfri kjeller. (Godt isolert med termostatstyrt varmekabel som frostvakt.)
Dersom en ikke har egnet kjeller, kan armaturet kanskje plasseres i en isolert kasse med en termostatstyrt minifrostvaktovn?
Dernest, som andre nevnet, ta det med, men pass da på å sett kapper på stussene på hytta for det tilfellet at du glemmer å ta det med tilbake.

Ad Oras. For å forenkle prosedyrene, har jeg fundert på å å lage en stor åpning i pynteplasten på batteriets venstre ende. Det gir anledning til å skru ut bunnpluggen. Da renner batteriet tomt for vann og antas å være frostfritt, uten noen demontering. 

Så avventer vi kommentarer fra mesterbrev-Tomas.  Jeg kar kun erfaring fra 
livets harde skole Smile
Signatur
HSt
   #7
 37,744     Lillestrøm kommune     1
Både Kjell og jeg har sommerhytte slik jeg forstår det, ja vi har svart på en del slike tråder før og får fortsette spesielt siden ikke alle ønsker å dele ...

På hyttefeltet vårt er det noen som meg som gjør alt selv, resterende har brukt den samme rørleggeren.

Rørlegger gir naboer beskjed om å ta med dusjbatteri hjem, det vil garantert fryse i stykker gir rørlegger beskjed om.  Han stopper med rådene der og sier ikke at de må sette på blindstusser på uttakene, det er en utendørs ikke frostfri stengekran som betjenes også av andre som er den eneste beskyttelsen de har mot å fylle hytta med vann

Dette er ikke god nok sikring. Plugger må på plass. Fra hva jeg har lest andre steder vil en få avkorting på forsikring ved evt skade.

Hos meg vil jeg ha en frostfri kran under hytta i tillegg til den omtalte utendørs ikke frostfrie kranen beskrevet over. Jeg holder badet frostfritt. Vannanlegget på hyttefeltet er vinterstengt, kranene settes åpne og de må stenges når våren kommer og vannet settes på.