415    14    6  

Ledning

 5     0
Datteren min klarte i forrige uke å sette en tegnestift gjennom en ledning i et forsøk på å få festet noe på veggen. Kort etterpå opplever vi å få strøm av blandebatteriet i dusjen. Tror dere at dette har noe sammenheng og hvordan kan vi eventuelt få fikset det. Hvor mye vil dette koste tror dere?

HSt
   #1
 26 734     Lillestrøm kommune     0
Elektriker må bytte kabelen. Jeg ville tatt sikringen til dette punktet i påvente av at elektriker kommer

Få han til å sjekke utjevning forbindelsene på jord
  (trådstarter)
   #2
 5     0
Vi har ikke opplevd noe annet enn litt strøm i Blandebatteriet i dusjen. Alt annet av lys i dette rommet og ellers i huset funker som normalt. Og det er ingen stor skade på kabelen, bare et bittelite hull som nesten ikke syntes.
   #3
 20 236     Akershus     0
Hva slags ledning er det? Lampettledning?

At du opplever at det er strøm når du berører dusjbatteriet kan være et signal om at noe med det elektriske er alvorlig galt. Kanskje har det vært slik lenge og du har først oppdaget det nå.

I et nyere hus skal alt av metall kobles sammen, omtales som utjevning. Dvs at alle kontakter er jordet, alle vannrør inn er jordet og avløp ut er jordet. Varmekabelen i badegulvet er jordet osv. Hensikten er at om en jordfeil oppstår, så skal sikringen løse ut, ev jorfeilautomaten. Disse løser ut mye tidligere og sev strøm gjennom kroppen skal vre så liten at faren er ubetydelig.
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 5     0
Tror det er en lampettledning. Men har det at det er et lite hull i ledningen noe å gjøre med at jeg får strøm i dusjen? Og hvor mye vil det eventuelt koste å reparere det?
HSt
   #5
 26 734     Lillestrøm kommune     0
Er det jord og faseleder i kabelen så kan det være
kontakt mellom dem. Huset kan teoretisk også brenne ned i løpet av natten. Derav min kommentar om å ta sikringen.

Lampettledning skal alltid stå i stikk i så fall ta ut denne. I teorien kan en bytte lampettledning på stikk selv men skriver teoretisk for spørsmål stillingen er slik at kunnskapen er lav. (Det er helt ok og helt ok og spørre men ikke gjør ting en ikke er fortrolig med selv om det er lov)

Er det hvit stiv ledning festet på vegg så har denne ofte jordleder i seg. Og kun elektriker kan koble
TBL
   #6
 168     Lørenskog     0
Er det en lampettledning har denne bare to ledere, som begge leder strøm når apparat (lampe?) er koblet til.

Det kan føre til kortslutning mellom ledere, men når tegnestift er fjernet vil det trolig (Men ikke noen garanti) være nok avstand mellom ledere til at det ikke er noen feil.

Lampett ledning benyttes bare på lamper og lignende som kobles til via stikk kontakt. Ta ut lampe, så kan du undersøke om det påvirker strøm i dusj.

Lampettledning kan kjøpes på Clas Ohlson, eller lignende steder, og bytte ut den som har fått tegnestift igjennom seg. Men, en må gjøre det riktig, dvs er en usikker må en spørre noen som kjenner til hvordan ledning kobles.

Strøm i dusj må som nevnt i tråden elektriker undersøke. Det er ikke så til å spøke med, kan være livsfarlig om det blir 'nok' strøm.
  (trådstarter)
   #7
 5     0
Da er jeg usikker på om det er en lampettledning. Det er en hvit ledning øverst ved lista, og den går inn i et annet rom. Etter det vet jeg ikke hvor den går. Men er det noen som har peiling på hvordan det kan fikses og hvor mye det koster?

HSt
   #8
 26 734     Lillestrøm kommune     0
Nei, lampettledning kan også ha jordleder
TBL
   #9
 168     Lørenskog     0
Nei, lampettledning kan også ha jordleder

Da må mitt svar leses som :
Lampettledning har normalt bare to ledere.
Kan ha jordleder. 😀

Et annet navn på flertrådet kabel med jord er apparat kabel, da den benyttes mellom apparat og stikkontakt. 😀

Men, trådstarter sin kabel er trolig ikke lampett eller apparat kabel, men festet på vegg.

Dvs, det kan i teorien gå strøm til jord der skaden er. Spesielt om det ikke er montert jordfeilbryter eller jordfeil automater kan det gå strøm til jord uten andre feil merkes.

Hva det koster et neppe enkelt å si, men det bør undersøkes for å unngå større feil. 

Brann og strøm i dusj blir gjerne svært kostbart. 
   #10
 20 236     Akershus     0
Noen som har en link til lampettledning i.e. PL-ledning med jord? Har ikke sett PL med mer enn 2 ledere.
Signatur