5 113    30    12  

Alternativ til royalimpregnert kledning

 7     1
Som så mange andre med byggeprosjekter gående sitter vi nå "i saksa" mht. forbudet mot royalimpregnert kledning. Vi håper selvfølgelig at dette løser seg i tide men er realistiske på at vi mest sannsynlig må finne et alternativ.
Vi har brukt en del tid nå på å gå gjennom alternativer som malmfuru, kebony, brent kledning, termofuru, den nye kledningen Nord fra Bergene Holm, Superwood etc. Med unntak muligens den siste, gir ingen av disse det uttrykket vi ønsker (brunt eller svart royalimpregnert). 

Vi bygger et moderne hus med saltak, med minimale takutstikk. Det som vurderes akkurat nå er "Ultimalt" kledning i gran fra Gausdal Bruvoll (1 lag råtebeskyttelse/Jotun industriimpregnering + 1 lag grunning + 1 strøk beis) eller "Alvdal Solid" fra Alvdal Skurlag; Cu-impregnert furu kledning som først impregneres, før det påføres 1 strøk transparent pigmentert grunning før det påføres mellomstrøk med alkyd uten pigmentering i strøk 3 (som danner film og inneholder aktive stoffer mot mugg og overflatesopper)

Noen kyndige folk her har noen tanker om dette valget; impregnert furu mot "ultimalt" gran kledning? Begge må uansett etterbehandles etter 3-5 år så her er det mer snakk om hva som er det beste valget over tid. Vi har ikke bedt om pris på kledningen fra Gausdal foreløpig men vet at Alvdal Solid ligger noe over vanlig royalimpregnert. 

Evt. noen som har andre innspill/forslag her? Smile

   #1
 71     1
Som uttrykket tidligere så sitter vi i samme saksa, og etter å ha gått noen runder både med oss selv og prosjektleder så står nok valget mellom impregnert og malmfuru. Begge varianter levert med grunning og beis. Prisen ligger 12-15 kroner pr lm over MR for begge varianter. I morgen den dag skal jeg skaffe meg noen bordbiter og lage et par fargeprøver.
   #2
 38     1
Vi hadde samme utfordring, skulle begynde å kle huset i januar med Møre Royal.
Det skar seg jo fullstendig, og vi har lett lenge etter alternativ. Vi endte opp på ferdig behandlet kledning fra Fåvang Sag, impregnert/beiset. Litt dyrere enn Møre Royal, men fikk en grei deal med vår lokale leverandør på pris. Blei vel ca 15.000,- dyrere men synst det er greit, såg heller ingen gode alternativ for oss.

Heldigvis ikkje så lang leveringstid, i overkant to uker siden vi bestilte den og får kledningen i løpet av uken så tømrerane får begynt.
  (trådstarter)
   #3
 7     0
Høres ut som vi har ganske sammenfallende vurderinger. Vi har grublet på litt på det med gran vs. furu da (treteknisk) kompetente folk vi har snakket med anbefaler gran hvis man har mulighet til å velge det. Men mulig at de gode egenskapene til gran (mindre kvae, mindre kvist, mer fuktbestandig mindre sprekking og vridning (hvis ellers alt likt) ikke oppveier for fordelene med gjennomimpregnert furukledning. Superwood skal jo være gjennomimpregnert gran men vi synes det er vanskelig å vurdere den da verken vår utførende eller lokale byggvareforhandlere har noe erfaring med den kledningen. Noen av dere som har vurdert det med gran vs. furu? Ultra1; del gjerne erfaringer og bilder når dere begynner å få opp kledning. Har forøvrig gode referanser på Fåvang Sag, i likhet med Alvdal og Gausdal av noen som kjenner disse leverandørene godt så det valget er vi trygge på Smile
TSt
   #4
 12 102     0
BlockWatne brukte impergnert kledning på slutten av 70 tallet i allefall og det holder veldig godt iallefall.

Jeg synes det som alltid er en enkel jobb er mere morsom en en jobb som jeg synes er mere håpløs så liker heller å beise enn gang ekstra enn å måtte begynne å skrape maling hvis det skulle bli nødvendig. Men så har jeg opplevd 2 gamle hus som har vært for dårlig vedlikeholdt tidligere så det kan være årsaken. Begge holdt jo fint når en gjorde en kjempe jobb på forhånd.
   #5
 580     2
jeg vet ikke om det vil passe inn i uttrykket dere ønsker? Men rent treteknisk kan dere også google sentvoksende /tettvokst gran kledning.

Vi brukte dette for 24 år siden. Vått og fuktig kystklima. Grunnet først, deretter oljebeis, og så har vi gått over mot maling. Det har vært utrolig holdbart.

  (trådstarter)
   #8
 7     0
Ja, vi vurderer definitivt sentvoksende gran kledning også Jonas64, ikke minst på grunn av de gode egenskapene mht. kvist, kvae, vridning/sprekking, ref. innlegget mitt over her.  Men både utførende hos oss og en leverandør vi snakket med er skeptiske til det pga. manglende takutstikk. Derfor fint å høre erfaringer med den typen kledning Smile Vi har ikke forkastet Superwood helt heller. Endel dyrere (i størrelsesorden + 220 kr/m2 i forhold til royal impregnert etter det vi har fått vite så langt) men kanskje mer mht. lite erfaring/kunnskap hos lokale byggvareforhandlere og entreprenører så er vi litt avventende. Men definitivt fristende alternativ dersom man velger en av de vedlikeholdsfrie alternativene deres 4bikes
HSt
   #9
 31 962     Lillestrøm kommune     0
På boligfeltet hos oss byttes kledning på gavlvegger uten takutspring en etter en og mange forlenger også taket for å få utspring
   #10
 1     0
Er samma situasjon selv. Skulle ha sort dobbelfals med fuge og oker under takutstikk. Superwood med fuge ble 300k ekstra så det ble uaktuelt. Venter en uke til før vi tar en avgjørelse. Er kanskje mulig med egen godkjenning av huset av brann ingeniør men det blir og kostbart og usikker om vi ønsker mr om det ikke blir godkjent. Vurderer nå alutile på alt som skulle ha sort mr. Det kommer 100k++ ekstra. Og så noe beiset tre under takutstikk. Håpløs situasjon dette da arbeidet snart er komme så langt at det stopper opp om dei ikke får begynne på kledning