135    7    1  

Behandle panel i utendørs himling

 182     Oslo     0
Jeg har en overbygget terrasse hvor det i sommer ble lagt ubehandlet panel:
Behandle panel i utendørs himling  - 1C23DDB3-6367-49C1-8E01-2DD813F0CAED.jpeg - jaknudsen

Jeg ønsker i utgangspunktet å beholde utseendet slik det er nå. Hva bør jeg behandle det med – og er det mulig å la det stå ubehandlet? Himlingen er lite utsatt for vær og sol.  

   #1
 5 252     Akershus     1
Nei, det må absolutt ikke stå ubehandlet, du vil risikere mugg/soppangrep, møkk vil feste seg, det vil om en del år være veldig lite igjen av det utseendet du har i dag. Du kan lakkere det, men det vil da mørkne ganske kraftig etter som tiden går. Hadde det vært granpanel, hadde jeg anbefalt lakk, da det ikke mørkner like mye, med furu som her, vil jeg anbefale å tone med kalkhvit. Du vil uansett få gjennombrudd med mørkere panel, du har mye av det allerede.
  (trådstarter)
   #2
 182     Oslo     0
Takk! Kan klar terrassebeis være en idé? Hva er gjennombrudd?
   #3
 5 252     Akershus     0
Gjennombrudd av mørkere betyr at uansett behandlig med forholdsvis transparente midler som f.eks lakk eller beis med kalkhvit farge, så vil det mørke i furupanelet være så sterkt etter hvert som årene går, at det i større eller mindre grad vil synes som mørkere felter. Nå er disse mørke feltene veldig fremtredende allerede i ditt panel og såpass jevnt at muligens ikke vil synes annet enn en javn mørkere tone i overflatebehandlingen. De lyse stripene vil antagelig holde seg ganske lyse.

Kjenner ikke til hvordan terrassebeis vil fungere, men aldri dumt med soppdrepende middel, er det fuktige omgivelser  kan det fort oppstå svartsopp. Kan med fordel spraye med soppvask før behandling.

Familiemedlem bor i rekkehus hvor det er  leiligheter i 2 etg. hvor kun ene halvdelen er lakkert, antagelig grunnet at ene naboen har vært mer driftig enn andre. Den delen som er lakkert er like pen etter 25 år, den andre ser ikke ut i måneskinn, totalt ødelagt. Dette er granpanel som ikke mørkner som furu.
HSt
   #4
 32 524     Lillestrøm kommune     0
Vet ikke hva Jernbaneverket prøvde på Lillestrøm stasjon men etter mye sverte sopp ble det dekkbeis hos dem. Jeg er generelt skeptisk til lakk ute men hører jo at det har gått bra for noen.
   #5
 5 252     Akershus     0
Et alternativ til lakk er transparent utendørs oljebeis gjerne blandet med hvit oljebeis. Da får du gjerne soppdreper inkludert og et delvis transparent utseende. Tar du andre strøket med transparent, vil hvitfargen dempes. Vet ikke om dette omsettes lenger, det har skjedd en del på denne sektoren senere år.

HSt, Lakk er mye brukt på trebåter, de fleste jeg kjenner til brukes utendørs.
HSt
   #7
 32 524     Lillestrøm kommune     0
Det er trebåt ekvivalenten som er grunnen til at jeg er usikker på lakk. Men uten nedbør kan det gå bra. Men hadde nok valgt en beis selv

TS bør behandle dette det
vil bli masse sverte sopp uten.