10 431    10    0  

Behandling av kjernevedskledning

 34     Vestlandet     0
Skal skifte kledning på et 125 år gammelt hus, har bestilt kledning i kjerneved, slik som det var originalt. Mitt spørsmål er om noen har erfaring med beising av kjerneved, og om det evt, er problematisk med at den er for "fet" til at evt, grunning og beis vil hefte seg godt nok?
Signatur

   #1
 1 943     0
Kva fylke bur du i?

Ring kulturavdelinga i fylkeskommunen, eller alternativt Riksantikvaren. Der finst det mange raringar som kan slike ting Smile Og dei kjem til å bli kjempeglade for at du gjer ein slik ekstra innsats for det gamle huset ditt.
   #2
 1 943     0
Kan legge til at i alle fylkeskommunar jobbar det arkitektar som kan mykje om gamle hus. Dei kan også hjelpe ein vidare til ekspertar som kan enda meir. Enkelte fylkeskommunar har ein bygningsvernteneste med handtverkarar som kan det å jobbe med gamle hus. Der er også eit kompetansesenter i Lillehammerområdet.. var det på Maihaugen? Uansett.. ta ein telefon Smile
slt
   #3
 699     0
Skal huset holdes ”orginalt” bruker du linoljemaling og blander inn 30 % Amerikansk terpentin i første grunning, 15 % i andre grunning.

Moderne maling med alkydolje.  Grunning to strøk oljebeis med tilsvarende innblanding av Amerikansk terpentin som over.

Terpentinen åpner porene og gir bedre inntregning og vedheft.
  (trådstarter)
   #4
 34     Vestlandet     0
Takker for responsen på innlegget :)

Jeg har rådført meg med en malingforhandler, som har drevet med faget siden han var barn.
Dersom jeg velger å behandle huset med beis/dekkbeis, skal man i følge produsentene grunne med deres oljegrunninger for de ulike typene maling/beis.
Malingsforhandleren mente at grunningene på markedet ikke var gode nok, og at det hadde vært mye problem med at det ikke var nok vedheft mellom treet og beisen/malingen. Er det noen som har erfaring med dette problemet?
Han mente jeg bare burde bruke beis som grunning, uansett om jeg skule male eller beise.
Noen som har meninger om dette?
Signatur
GGB
   #5
 51     0
Er ikke noe av clue`t med kjerneved å oppnå ønsket patina ved å ikke behandle det med noe som helst?
   #6
 520     0
Ville hørt med ekspertene som kan dette med gamle hus, ikke en malingsforhandler. Det er forskjell på fagfolk og selgere....

I mine ører høres det helt feil ut å bruke moderne produkter hvis du skal gjøre dette "riktig". Og hva er det malingsforhandleren tjener penger på å selge til deg? Jo, akkurat..

Hør først med noen som faktisk kan det, så kan du handle hos forhandleren til slutt, da blir nok alle happy Smile
   #7
 212     Sør-Trøndelag     0
Linoljemaling! Når du først skal bruke kjerneved bør du bruke en behandling som ikke er tett, slik at treet får puste og fukt ikke blir fanget mellom maling og treverk; med de følger det medfører over tid..
Signatur

   #8
 311     0
klarer ikke å se vitsen med kjerneved hvis du skal male eller beise den. Kan vel bare gå for vanlig vasstrukken grønn da?
  (trådstarter)
   #9
 34     Vestlandet     0
Vitsen med kjernevedskledning, er jo den, at  den skal holde lengst. Antatt/forventet/estimert  levetid på akkurat denne kledningen ubehandlet er opp mot 100 år, dvs at den da slår impregnert kledning ned i støvlene. Vitsen med å beise eller male kjernevedskledning er jo den samme som for all annen behandling av ytterkledning, nemlig å beskytte den mot nedbryting fra sol og vann, og dermed forlenge levetiden.
Signatur
   #10
 212     Sør-Trøndelag     0
Dekkbeis og maling bør i alle fall ikke benyttes, disse legger seg som ett tett lag utenpå treverket og vil lett kunne føre til blæring og avskaling når harpiksen blør. Bruker du olje, tjære eller beis, slipper den igjennom. Man må også passe på og ikke bruke overflatebehandling som inneholder whitesprite, da denne trekker de naturlige oljene ut av treverket, og dermed ødelegger kjernevedens beste egenskap.

Det kan nevnes at de ikoniske stavkirkene vi er så stolte av; er av kjerneved behandlet med trekjære. Smile
Signatur