23,746    5    1  

Bruke asfaltplater / vindsperre når jeg mangler innvendig dampsperre?

 163     Bergen     0
Hei!

Holder på å pusse opp et hus fra 1950. Forløpig bare innvendig, men:

Jeg har blitt rådet til å droppe dampsperre i veggene innvendig. Dette for å unngå at huset blir for tett. Etter å ha lest litt om dampsperre, vindsperre et.c. er det et par spørsmål som dukker frem:

1. Risikerer jeg oppbygging av fukt i konstruksjonen om jeg senere setter opp asfaltplater i forbindelse med bytting av kledning? Asfaltplatene vil vel være mer diffusjonstette enn gipsplatene i den innvendige kledningen....

2. Huset har per i dag en slags sort papp (forhudningspapp? hva er det?) som ligger like bak kledningen). Burde ikke denne også gi problemer med fuktoppbygging mht. å fungere som en utvendig difusjonssperre? Men det ser jo ut til å ha fungert fint...

mvh en som har kjøpt seg arbeid

slt
   #1
 699     0
Mht dampsperren er dette avhengig av hva slags type vegg du har (reisverk eller bindingsverk), hvordan huset er isolert evt om du planlegger å etterisolere utvendig/innvendig.
Hvordan er veggen bygget opp lag for lag?

1) Asfaltplater benyttes som vindsperre bak utlektet kledning og er diffusjonsåpen.  Vindsperre utvendig (bak utlektet kledning) har ingen relevans til innvendige bruk av gipsplater.

2) Forhudningspapp er en tynn ullpapp impregnert med tjærestoffer brukt til isolering/vindsperre bak utvendig panel.  Er diffusjonsåpen.
  (trådstarter)
   #2
 163     Bergen     0
Hei

Da er jeg allerede litt klokere: Når asfaltpapp og forhudningspapp er diffusjonsåpent, så skjønner jeg bedre hvordan bygget har "overlevd"

Oppbygningen er (nå): Kledning, forhudningspapp, ca 6 mm svart isolasjonsmateraiale (steinull anno 1950 tror jeg), trepanel, tynn papirliknende papp / hinne, innvendig platekledning.

Kledningen er altså uten lufting.

Jeg holder nå på å rive meg innover. Så langt har jeg kommet inn til isolasjonen. Vet du forresten om jeg bør bytte isolasjonsmaterialet, eller kan la det stå som det er? Og så er jeg selvsagt interessert i innspill vedr plast / ikke plast....
   #3
 22,342     Akershus     0

Jeg har blitt rådet til å droppe dampsperre i veggene innvendig. Dette for å unngå at huset blir for tett.
Har du isolert tak/vegg du hindre inneluften i å trenge ut i isolasjonen hvor den kan kondensere, med alle de problemer det medfører.

Du trenger ikke bruke diffusjonstett sperre for å hindre inneluften å komme ut, du kan bruke diffusjonsåpen også, men den bør være ca 10 ganger tettere enn tettingen ute. Grunnen til at plast er brukt er at den er billig, bra og lett å bruke.

Utvendig må du ha vindsperre, ellers er isolasjonen nærmest virkningsløs. Hvis du søker litt har jeg skrevet om dette før.

Hvis du dropper disse to lagene med tetting får du et kaldt og trekkfullt hus.

"Pustende" vegger er tull. Isolasjonen i veggen skal holdes tett på begge sider. Lufting skal skje på annen måte. Veggen må være diff.åpen på minst en side.
  (trådstarter)
   #4
 163     Bergen     0
Veggene er isolerte og har vært det i 58 år. Da er det gjerne det tynne papir / papplaget på innsiden som har hindret luften i å sirkulere inn i isolasjonen. Men en dampsperre kan det umulig være...

Du skriver at jeg kan bruke en diffusjonsåpen sperre på innsiden av isolasjonen. Hvordan kan dette hjelpe mot kondensering i konstruksjonen, da den per.def. skal slippe damp igjennom?

Det jeg igrunnen er mest redd for er å sette opp plast på innsiden hvis pappen bak kledningen ikke er tilstrekkelig diffusjonsåpen. Dvs, sperre inne fukt mellom to diffusjonstette sjikt...

Synes igrunnen logikken ved å bruke en dampsperre virker bra, men får stadig vekk råd om å droppe det...
slt
   #5
 699     1
Oppbygningen er (nå): Kledning, forhudningspapp, ca 6 mm svart isolasjonsmateraiale (steinull anno 1950 tror jeg), trepanel, tynn papirliknende papp / hinne, innvendig platekledning.


Etter din beskrivelse høres dette ut som bindingsverkhus.  Da skal det normalt ikke være problemer med å benytte plast innvendig.
Men med den oppbygningen du har av innvendig vegg med papp/hinne og innvendig platekledning betraktes denne som tilnærmet diffusjonstett og jeg ville ikke lagt plast.
River du platen og papp/hinne for å eks sette opp trepanel inne ville jeg benyttet plast.

Er det reisverkhus du har med minst 2” plank, evt bindingsverk med 4 lag trepanel bør nok ikke diffusjonstett plast benyttes innvendig (untatt våtrom) hvis isolasjonen legges på utsiden (se side 29 i anbefalt Sintef hefte).

Den gamle isolasjonen er sikkert OK, men dagens produkter har nok tynnere fiber pga bedre produksjonsmetoder, og isolerer dermed bedre.
Går ut fra du vil etterisolere utvendig med glava, så asfaltplater og utlektet panel.

Tar du en titt idette heftet fra Sintef får du forklart ulike veggkonstruksjoner samt tips og råd mht etterisolering.