17 655    19    0  

Fjerne maling fra ytterkledning

 54     0
Da er vi også i gang med oppussing av gammelt hus ;D Med 7 mål tomt og flere bygg er det nok å henge fingrene i... Hovedhuset trenger seriøst noen strøk med maling, det er både sprukket og flasset flere steder. Men å skulle skrape hele huset manuelt frister virkelig ikke, finnes det noen lettere måter å fjerne den gamle malingen på?

- bør ikke være fryktelig dyrt, kledningen skal sannsynligvis skiftes om noen år uansett.
- bør være ufarlig for dyr. Vi har fire hunder gående løst på tomta.
- og vi har liten lyst til å "vasse" rundt i blåsesand lenge etter huset er malt.

Hvordan vil det f.eks. være å få hele greia isblåst? "Avfallet" vil jo fordampe/smelte og være ufarlig for hundene (?), men jeg er usikker på både pris og hvor heldig det er for treet...

   #1
 943     0
Hvis du ikke vill skrape huset med skrape ,så kan du få noen til å sandblåse huset ditt,men det koster nok en del..Du kan få kjøp malingsfjærner som du smører på men du må alikevel skrape/spyle den av.Bytt heler kledning nå du.
Signatur
   #2
 318     0
Jeg fjernet all gammel maling på huset vårt fra 1916 med propanbrenner. Det var ganske tykke lag.  Hadde en stor propantank med lang slange til munnstykket.

Mange var skeptisk, men det funket fint. Måtte selvsagt ha hageslangen klar, i tilfelle det tok fyr...

Varmet opp malingen til den boblet og skrapte det lett bort, med bruk av lite kraft. Skulle jeg ha gjort det på vanlig måte, ville det ha vært mye tyngre, og blitt mye dårligere resultat. Tok store områder på kort tid. og fikk fjernet malingen helt ned til bart trevert.

Deretter vasket jeg bordkledningen med kraftvask og spylte med rent vann.

Mange mente at det ikke ville gå å male over pga det var gammel linolje-maling, men det har fungert hittil, i 5 år uten å flasse eller boble. Malte først Visir grunning og deretter to strøk Drygolin.

Funket hos meg :)

   #3
 22 346     Akershus     0
Jeg hadde problemet med dårlig linoljemaling på et hus. Jeg malte over med drygolin. Iløpet av ett år hadde store partier av den gamle malingen flasset av. Dette ble flekket og der sitter malingen godt.

Sikkert ikke en metode som passer alle...
   #5
 520     0
Har sett at kledning kan bli veldig stygg ved sandblåsing da man fort graver seg ned i kledningen. Enten hadde jeg bytta panel med en gang, eller gjort en kjapp skrape/male jobb midlertidig, i påvente av nytt panel.

Hadde ikke brukt mye tid og energi på noe som antagelig ikke gir det helt store resultatet, og som uansett skal byttes om noen år.
   #6
 501     0
Spennende dette opplegget med propan, hørtes lovende ut.

Jeg er selv i så og si samme situasjon. Har et 80 år gammelt hus som kledning som må enten skiftes eller fjerne maling og male på nytt.

Hva man burde gjøre kommer jo selvsagt an på hvordan situasjon man er i. Jeg har et hus jeg fikser mye på og kommer antageligvis ikke til å bo her mer enn 2 år til. Om man får igjen for den betydelige investeringen som ny kledning representerer - er usikkert. Sånn sett kan det være lurere å prøve å fjerne malingen.
  (trådstarter)
   #7
 54     0
Synes også propanmetoden hørtes interessant ut, selv om madammen sannsynligvis vil få utslett av noe så "farlig"  :D

Bidda: takk for tipset, tar sannsynligvis en telefon til dem og forhører meg litt.

Ellers er det jo, som Scott og Pingvin påpeker, verdt å undersøke hvordan kostnadene vil bli kontra å skifte kledningen med en gang.

   #8
 318     0
Det jeg oppdaget når jeg fjernet malingen, var at bordkledningen som var eldst, dvs fra 1916 var like fin under malingen og ikke hadde noen tegn til råte. Men derimot deler av huset hvor det ble påbygd rundt 1950 så var bordklednignen oppsprukket, og delvis råtten enkelte stedet. Denne ble selvsagt byttet. Det var også tydelig at det var mye fuktighet i deler av bordkledningen på grunn av tykket/tette lag med maling. Sikkert 15 lag eller mer med ulike malingstyper opp gjennom årene... Tror ikke jeg overdriver hvis jeg sier at det var minst 5 mm lag med maling.
   #9
 93     Oslo - Marka     0

Fant igjen en oppskrift jeg så på ifi.no for lenge siden. Kan leses her.

Håper den kan være til hjelp. Smile
Signatur
   #10
 501     0
Noen som har prøvd denne kjemiske måten å fjerne maling på (som beskrevet hos IFI)?

Slik som jeg ser det er det tre muligheter:

1. Fjerne alle lag maling med håndkraft
2. "Propan-løsning" som diskutert over
3. Kjemisk fjerning (slik som linken over forklarer)

Huset mitt idag har tjukke lag av ulik maling. Panelen er gammel, men har god lufting. Når jeg har skiftet vinduer så har panelen sett veldig bra ut og svært lite må skiftes ut pga råte.

Noen som har formingen om hvilken av de tre løsningene jeg burde gå for, og hvorfor?