27,003    10    15  

Fjerning av eternittplater

 186     Hundhammeren, Sør-Trøndelag     3
Jeg skal fjerne eternittplater på veggene på et tilbygg fra syttitallet. Må dette gjøres av et firma som har kompetanse på asbestsanering? Det er sånne vanlige gråhvite plater, det ser ut som de er festet med en slags bolter. Hva synes dere er rimelig pris for å få dette gjort, inkludert bortkjøring? Det er altså tre vegger på et tilbygg på 40 kvm i en etasje.
Signatur

   #1
 22,342     Akershus     1
Du kan gjøre det selv uten å måtte bruke romdrakt. Reglene er der or å beskytte arbeidstakerne.

Platene kan du grave ned i hagen. Asbest er et naturmateriale.
  (trådstarter)
   #2
 186     Hundhammeren, Sør-Trøndelag     1
Asbest er vel et naturmateriale på samme måte som klor og uran?  ;)  Tror ikke jeg vil ha dem nedgravd i hagen, men du mener altså at jeg kan lirke dem løs selv?

Andre syn på dette?
Signatur
   #3
 22,342     Akershus     1
Nei det er ikke som klor eller uran.

I bakken er det ikke farlig. Det er støvet som er farlig. Du kan ta dem ned selv, men da anbefaler jeg at du bruker maske som hindrer at du puster inn støvet.

Sjekk om det er steder du kan levere asbest billig/gratis hvis du ikke vil grave det ned. Noenb steder tar de latterlige priser for slikt, og det hives uansett rett på fyllingen sammen med annet skrot.

Skal du ha noen til å ta jobben er det bare å be flere om pristilbud.
  (trådstarter)
   #4
 186     Hundhammeren, Sør-Trøndelag     0
Ok, takk skal du ha! Smile
Signatur
TTH
   #5
 130     Hordaland     1
Det er som Hans sier støvet som er farlig med eternitt.

Men er ikke noe problem for en (handy-) mann/dame og fjerne dette selv.
Pass på å beskytte luftveiene med en skikkelig maske.

De fleste avfallstasjoner tar gratis imot små mengder.

Hentet fra BIR sine sider:
Som privatkunde kan man levere inntil 25 kilo eller 1x1 meter med asbest/eternittplater til våre gjenvinningsstasjoner. Ved levering må det være pakket i tett emballasje av gjennomsiktig plast. Skal du levere større mengder enn dette, må du ta kontakt med vår stasjon for farlig avfall på tlf. 55 98 21 70.
   #6
 71     Oslo     2
Vi gjorde dette selv på hytta for mange år siden, ha på en støvmaske og/eller jobb når det er litt bra med vind (så blir støvet med vinden), forsøk å løsne platene uten å brekke dem. Det er støvet som er farlig for lungene, så det er ufarlig å grave det ned som nevnt.

Asbest er som sigaretter - farlig ved stadig eksponering, daglig og over tid, en liten demonteringsjobb en gang fører neppe til kreft. (blir som å festrøyke en gang)
Siste redigering: Tuesday, March 13, 2012 6:12:07 PM av eirik73
  (trådstarter)
   #7
 186     Hundhammeren, Sør-Trøndelag     2
Det hører forresten med til historien at da dette tilbygget ble satt opp, sto snekkeren ute og saget i disse platene, uten noen beskyttelse. Han ble 93 år gammel. Smile
Signatur

   #8
 541     oslo     3
Skal selv fjerne eternittplater når/hvis  jeg en gang kommer langt...  :)    Har ingen betenkeligheter med selv å fjerne det, bare man tar visse forholdsregler. Ser ingen grunn til å betale dyrt for at et asbestgodkjent firma, der det meg bekjent bl.a. skal betales for lønnet "dusjpause" før lunchen inntas.... ha på en støvmaske og/eller jobb når det er litt bra med vind (så blir støvet med vinden), forsøk å løsne platene uten på brekke dem. Det er støvet som erfarlig for lungene, så....Skal ikke påstå at jeg har rett og du Eirik som tar feil, men deler langt fra ditt syn ang. hvordan værforholdene bør være ved fjerning av eternittplater. Slik jeg tenker, er øsende pøsende regn å foretrekke fremfor "bra med vind". Vil i alle fall tro at de nærmeste naboene i den retningen vinden blåser vil foretrekke det...

Det sies en del rart og temmelig motstridende ting om eternitt og spesielt risikoen knyttet til jobben ved fjerning av den. Man bør vel derfor ta mange av utsagnene "med en klype salt", så lenge det ikke kommer fra faglig hold.Asbest er som sigaretter - farlig ved stadig eksponering, daglig og over tid, en liten demonteringsjobb en gang fører neppe til kreft. (blir som å festrøyke en gang)
Slik jeg har forstått det, er asbeststøv kreftfremkallende hvis det setter seg i lungene og faktisk kan ett aspeststøvkorn være nok til å utvikle sykdommen. Kroppen kvitter seg automatisk med det aller meste av det den ikke ønsker eller har godt av. Det som gjør at asbest er spesielt farlig er den mikroskopiske størrelsen på støvet, samt en taggete utforming som gjør at kroppen ikke klarer å "få kloa i" og kvitte seg med det hverken ved å hoste, skille ut i urinen eller på andre måter. Rørleggeren min påstod at asbeststøv dalte 1 - èn meter i døgnet, som hvis det er riktig, illustrerer at vi virkelig snakker "nanopartikler" her. Aner det ikke, men setter derfor også et lite spørsmålstegn ved hvor stor påvirkning vinden vil ha på en så ørliten partikkel . Men for all del - antakelig betydelig !

Uansett, er enig i at man bør forsøke å ikke brekke platene ved demontering. Håper nesten å bli arrestert av noen her, som VET hva de snakker om eller har kalde fakta å vise til.

   #9
 1     0
Det er jo interessant hvordan støvet opererer både i form av hvordan den beveger seg i lufta, samt når den ikke går ut av kroppen av seg selv...

minner svært mye om coronavirus vi har hatt siden 2020
HSt
   #10
 36,718     Lillestrøm kommune     1
Siden tråden hentes opp, god maske evt friskluft maske og en engangs kjeledress

Platene pakkes i plast som tapes og leveres miljøstasjon

Ta kontakt med farlig avfall mottaket ditt før du starter hvis de har spesielle krav ut over dette, hvor tunge pakkene er og hva slags plast du pakker i kan være egnete spørsmål