178    8    1  

Flassende mur. Male/pusse/kle inn?

 4     0
Hei folkens!

Har lest og lært mye på dette forumet, men aldri postet tidligere. Nå trenger jeg deres hjelp og tips!

Kort fortalt: Jeg har et pusset lecahus som sprekker og flasser i malingen. Ingen kjente fuktproblemer unntatt slagregn et par steder. Malingen sprekker uansett over alt, også der det aldri treffer regn. Huset er fra 1964, pusset med munkepuss, ytterste pusslag er grovt (mye småstein og sand, opp til 2mm) og ble malt med ukjent maling sist gang i 2016. Jeg overtok 2017. Bilder nederst. 

Spørsmålene mine er todelt; skal jeg male eller sette i gang et større prosjekt?

Skal jeg male?
Regner med at hårriss, sprekker og flass skyldes for diffusjonstett maling og tenker derfor at ny maling bør være åpnere. Regner med en del forarbeid med fjerning av løs maling (noe løs puss også, men det er ikke et stort problem).
1) Male med hva? Silikonemulsjon? Silikatmaling?
2) Bruke en eller annen form for filler for å tette sprekker og hårriss der malingen fortsatt sitter, men ikke er tett?
3) Vil en åpnere maling ha effekt hvis det blir sittende igjen mye av den eldre, og antakelig tettere, malingen under? Altså, må all gammel maling fjernes og ny, åpen maling påføres på "ren" puss?
4) Beste metode for å fjerne løs maling? Har testet stålbørste, det funker ikke. Har testet liten høytrykkspyler, det funker ikke. Tips?

Skal jeg sette i gang et større prosjekt?
Munkepuss er jo ikke akkurat mitt estetiske førstevalg, så hadde jeg visst hva jeg holdt på med og hadde hatt penger nok, ville den blitt fjernet. Kanskje jeg lærer litt mer nå, og kanskje banken vil ha litt mer inntekter fra huslånet mitt? Her er i alle fall det jeg ser for meg som alternativer. Hva tenker dere? Noe som kan være fornuftig? Noe som bare er å skrinlegge på idéstadiet?  
1) Gå løs med borhammer og meisel, fjerne alle klumpene, fjerne all maling, nytt pusslag.
2) Fylle inn mellomrommene, altså bygge ut veggen til den blir slett. Maling må vel uansett fjernes, da ingen puss fester på dette. Eller?
3) Etterisolere med en form for plater (EPS som dette, f.eks: http://www.hyldmobygg.no/etterisolering-av-murhus-pa-bryn) og ny puss. Høres dyrt ut.
4) Lekte ut, isolere med steinull og kle med treverk.
5) Andre forslag?

Mange spørsmål, men mange kloke hoder kan kanskje hjelpe meg. Takk på forhånd!
Flassende mur. Male/pusse/kle inn? - IMG_1891.jpg - DanR
Flassende mur. Male/pusse/kle inn? - IMG_1892.JPG - DanR
Flassende mur. Male/pusse/kle inn? - IMG_1893.JPG - DanR
Flassende mur. Male/pusse/kle inn? - IMG_1894.JPG - DanR
Flassende mur. Male/pusse/kle inn? - IMG_1895.jpg - DanR
Flassende mur. Male/pusse/kle inn? - IMG_1896.jpg - DanR

GR
   #1
 782     Rogaland     0
Har selv stedstøpt mur, og pusset slett, men lignende problem. De første teoriene fra fagfolk var at det ikke var brukt diffusjonsåpen maling, men etterhvert falt teoriene som fluer. Jeg har konkludert med at det er fuktproblemer som gjør det. Har også funnet feil på dreneringen, i tillegg er Enova krystallklare på at det ER et problem å kun ha isolasjon på innsiden - kald betong møter varm luft/varme flater møter kald luft og det kondenserer inni veggen, som igjen skaper problemer med både mugg og oppsprekking/saltutslag i muren. Fant begge deler hos meg. Finner du ikke saltutslag på utsiden så er det kanskje mindre sannsynlig at det er fukt.

Enova sier ellers MAKS 50% av isolasjonen innvendig, og dampsperre skal KUN brukes mot vegger som står helt åpne ut mot luft, mens vegger mot terreng ikke skal ha dampsperre.

Jeg har tatt den tunge veien og gått for ny drenering, revet alt innvendig og bygget det opp igjen uten dampsperre mot terreng og skal isolere på utsiden og kle hele huset på ny, og da går vi for kledning helt ned.
HSt
   #2
 21 158     Sørum     1
Denne takrenne løsningen er dårlig ved mye nedbør renner sikkert over på enden så flassing her er trolig fukt
  (trådstarter)
   #3
 4     0
HSt: Jepp, takrenna er et problem jeg er klar over, og det store feltet her skyldes nok vann fra denne og sprut fra utbygget under. Men tror ikke det ville blitt så ille så raskt om det ikke var fra at malingen allerede var krakelert.

GR: Har ingen saltutslag hos meg. Veggene er heller ikke isolert inne, bare pusset og noen steder tapetsert med sånn tykk rehabtapet. Ingen dampsperrer i veggene. Så forhåpentligvis skyldes dette malingen, ikke konstruksjonen. Høres ut som et ganske stort prosjekt du er i gang med. Lekte ut, glava og panel?

Flere her som har kledd inn murhus og har erfaringer å dele?

Har forresten funnet ut at siste strøk maling var Jorunn Premium mur, en silikonemulsjonsmaling. Det svekker vel kanskje teorien om at dette først og fremst er et malingsproblem. På den andre siden vet jeg ikke hva det har blitt malt med de første 40 åra, så problemet ligger kanskje der.

HSt
   #4
 21 158     Sørum     0
Med akryl maling under har en ofte tapt uansett hvor god maling en bruker over
  (trådstarter)
   #5
 4     0
Med akryl maling under har en ofte tapt uansett hvor god maling en bruker over


Det er det jeg mistenker. Tips til hvordan fjerne 150kvm med maling på en ru og ujevn vegg på en effektiv måte?

Eller er det bare best å innfinne seg med problemet, male og flekke annethvert år og vente på lottogevinsten?
  (trådstarter)
   #7
 4     0
Sandblåsing ?


Ja, det er kanskje er alternativ. Jobben/kravet til utstyr blir kanskje såpass stort at det bør settes bort. Noen som har erfaring med firmaer i Follo/Oslo som driver med sandblåsing/malingsfjerning?