#31
 5,336     Tromsø     0

Det ingen her nevner er hvorvidt det i det hele tatt vil bli et problem med snømengden på taket. Dersom huset er bygd for 4,5kN/m2 så tåler det godt over en meter med våt snø. Hvor i landet opplever man slike mengder? Hvorfor kan ikke bare snøen få ligge i fred der oppe og fungere som ekstra isolasjon i vintermånedene for så å smelte mot våren og renne av.. ?


Mange steder med kystklima kan man oppleve godt over en meter med snø, og den kan komme som våt snø, eller bli våt når været slår om fra snø til regn. Til fjells kan man også ha store snømengder, som i løpet av en vinter kan bli tung i bunnen pga tining og frysing i mildværperioder. Men der du bor - det er vanskelig å spå om vær og klima i hele ditt hus' levetid, du kan ha rett i at du kan la snøen ligge som ekstra isolasjon, men det er to forhold som kan gjøre det nødvendig å måke:

Større snølast enn de 4,5 kN/m2 kan kanskje oppstå enkelte vintre, eller nesten hver vinter en gang i framtida som følge av klimaendringer. Knaker det i huset og dører kiler seg fast, måk taket. :)
Selv mindre snølast kan i noen tilfeller klemme yttertak mot innertak. Kan gi trøbbel med luftsirkulasjon => ising => frostsprengning => utett tak.

Om noen av disse kan komme til å ramme deg, aner jeg ikke. Men om du skulle trenge å måke, er det en takknemlig jobb å måke flate tak sammenliknet med saltak over 20o helling der man lett kan skli, selv om man er sikret med seler og tau.
Signatur

   #32
 5,188     Østlandet     0

Hvorfor kan ikke bare snøen få ligge i fred der oppe og fungere som ekstra isolasjon i vintermånedene for så å smelte mot våren og renne av.. ?

Hvis du har lufting i takkonstuksjonen så er det ingen isolerende effekt i snøen oppå taket, ihvertfall ingen positiv effekt.
Det er like smart som å etterisolere vegger på utsiden av kledningen.
Har sett det også, men han som gjorde det visste nok ikke hva han gjorde...
Signatur