18,210
17
2
Forarbeid murmaling
257
Trondheim
1
Jeg skal male muren rundt sokkeletasjen på vår enebolig. Siden vi kjøpte huset i august 2010 har vi hatt byggningsingeniører, murere og malere for å utføre arbeid og for å gi råd. Når det gjelder muren har jeg fått vidt forskjellige forslag når det gjelder forarbeid:
1. Sandblåse muren
2. Slipe vekk gammel maling
3. Malingsfjerner
Der er to tydelige lag med maling på muren. Det innerste er noe kalkbasert fra byggeåret 1952, senere er det malt over med en annen malingstype. Kanskje Jotaplast - ikke vet jeg??
Er det noen som kan gi meg råd angående forarbeid? Må all gammel maling av?
Mottar alle gode råd med stor takk!
1. Sandblåse muren
2. Slipe vekk gammel maling
3. Malingsfjerner
Der er to tydelige lag med maling på muren. Det innerste er noe kalkbasert fra byggeåret 1952, senere er det malt over med en annen malingstype. Kanskje Jotaplast - ikke vet jeg??
Er det noen som kan gi meg råd angående forarbeid? Må all gammel maling av?
Mottar alle gode råd med stor takk!
Siste redigering: Saturday, April 30, 2011 3:23:07 PM av bjolester
Jeg mener å huske at all murmaling er diffusjonsåpen for å sikre at muren får puste, det er vel ikke Jotaplast så bra på?
Bildet ditt ser helt likt ut som min pussede teglfasade. Jeg driver i disse dager å høytrykkspyler hele langsida fra topp til tå. Hele fasaden flasser gammel plastmaling. >:(
Selv med stillas er dette en meget kjedelig jobb for å si det diplomatisk..
Mitt hus er fra '56. Teglhus med puss. Opprinnelig kalket. Så kom plastmalingen på markedet og folk ble lovet at det bare var å male i vei. Det ble også gjort hos meg, uten å vaske først. Eier før meg fant det også for slitsomt å rengjøre/fjerne maling så han fortsatte i samme stil. Da med moderne Jotun mursitt eller noe..
Jeg bruker nå en industrispyler. Det meste av maling blåses greit av ned pussen. Blir endel kalkmaling fra tidsepoken 1960 igjen..
Når jeg ikke får av mer med spyleren, bruker jeg skrape eller fiber rondell på vinkelsliper. Kommer nok til å bruke 10-20stk av disse får langsida er ferdig.
Målet er å komme helt ned til puss overalt. Så fylle alle riss og sprekker med limemørtel. Deretter male med Flugger diffusjonsåpen Facade maling for mur.
Tidsrammen er å bli ferdig før høsten. Så er det neste vegg til neste år..
Mange sier det bare er å blåse rent det som er løst og male i vei. For meg er dette en kortsiktig fiks. Det vil da hvert år løsne nye flak som må skrubbes og males. I tillegg blir strukturen i veggen mindre pen.
Du nevner limemørtel, hva slags produkt er dette? Heydi?
Jeg har tenkt å bruke Butinox murmaling. Er Flugger mye bedre?
Butinox er et rimelig merke med sikkert ok produkter. Hvilken type Butinox som gjelder til mur vet jeg ikke.
Å velge murmaling til gamle murhus er en vitenskap. Jeg bruker stort sett Flugger på alt av malerprodukter, da jeg synes de er veldig bra. Dessverrre noe dyrt.
Poenget er at du må velge en maling som er diffusjons åpen. I mitt fall valgte jeg en type som kunne brukes også der jeg ikke måtte få bort alt av gammel maling. Velger du en silikatbasert type må absolutt alt fjernes. Man kan heller ikke bruke en annen type senere, etter som jeg har forstått.
Min maling heter Flugger Facade Universal mener jeg. Tok en vegg i fjor med den. Synes utseendet er veldig fint. Litt matt i finishen.
Takk for nyttig informasjon
Ikke glem grunning på murmalingen. Der det er ubehandla mur, MÅ det grunnes. Silikonemulsjons maling er av de bedre type murmalinger. Holder leeeenge.
Æ... Jotaplast var bare min feilaktige antagelse. Etter å ha sjekket med malerfirma andre fagpersoner, er nok det øverste laget med maling en type latex eller acrylmaling fra 1970-tallet. IKKE diffusjonsåpen.
Jeg fjernet dette laget med maling med STS 2 malingsfjerner, og har fått til et bra forarbeid. Delvis bar murpusss og delvis rester av maling fra 1950-tallet som sitter skikkelig fast. Nå har jeg fått på Jotun seis/grunning og Jotun silikonemulsjons understrøk. Dette understrøket er imponerende, det kamuflerer overgangen mellom murpuss og flekker med gammel maling, og en kan få til en fin struktur. Gleder meg til å få på toppstrøket
Vinduskarm før/etter.