#71
 61     fredrikstad     0
Kenneth:
Vet ikke hva den er tillsatt eller ikke, men jeg har brukt den rett fra spannet og har kjempeerfaring. Den er i tillegg blankere enn optimal, og glans gjør at skit ikke fester seg så godt.

Når det gjelder grunning så er alle oljeholdige, det er forsåvidt baron ultra og optimal også, de er vanntynnbare ikke vannbaserte :)

Uansett om du bruker vanntynnbar eller oljebasert, så SKAL det grunnes, grunning vil trenge mer inn i treverket, mens malingen ikke trenger så dypt inn.

Noen grunninger kan brekkes tilnærmet fargevalget på veggen, men for at grunningen skal ha den funksjonen den er tenkt til, (trenge inn) så skal man ikke kjøre full fargedose i boksen.  Det som er fordelen med å ha grunning med farge er at fargepigmentene beskytter treverket mot sola, slik at man faktisk kan utsette malingen med en mnd lengre enn ved ordinær grunning

  (trådstarter)
   #72
 168     0
Kjempetakknemlig for svar !!  :)

Vi skal grunne først med oljegrunning, så får vi se hva vi går for når det gjelder toppstrøket. Skal ta med rådene herfra og tenke, og diskutere med "modern".  :D

Er det forresten noen som vet om hvilken farge som er mest solid mot svertesopp og sol?
   #73
 585     Oslo     0
Generellt er det lurt med litt farge fremfor hvit. Temperaturen i veggen blir høyere jo mørkere veggen er, og jo dårligere vekstvilkår for soppen er det. På den annen side vil jo sola "ta" mer på en mørk vegg da.  ??? Ikke lett det der...  Smile
Signatur
  (trådstarter)
   #74
 168     0
Det er mest svertesopp problemer på hytta, så da er rødfargen vi har på hytta trolig ypperlig. Smile Ikke har sola vært et så stort problem egentlig, for jeg mener det er flere år siden de tidligere hytteeierne malet hytta, og vi snakker her om fort 10 år. Det er kun flasset opp enkelte steder og de stedene vi kommer inn til bart treverk, de skal grunnes først? Det mener jeg å ha ha lært tidligere i tråden, men en bekreftelse kan aldri bli bekreftet for ofte...  Wink
   #75
 61     fredrikstad     0
alt bart skal grunnes ja :)

Når det gjelder farger så er det ho helt klart at svertesopp synes mest på lyse farger, samme med generell møkk. 

Angående falming, så ville jeg holdt meg unna, grønt og blått. og
Maling er delt opp i forskjellige baser hvit -a-b-c-oker-rød, klar rød og gul
Dvs at røde farger blandes ut fra rød base osv.

Grønt og blått og enkelte gule blandes ut fra c-base (klar base) og disse trengs det da masse brekkfarge, og det holder ikke like godt som farger som blandes ut fra samme fargebase.

Nå er det selvfølgelig forskjell på falmingen av samme farge men laget i forskjellig produkter, uten at jeg vet hvilket produkt som er best på fargevarighet.


Har en rød bod malt med drygolig extrem, den skal holde i ca 8 år, men visst har den falmet nå etter 5 år, men ikke så mye at den ser slitt og matt, men ser klar forskjell fra sør og nordveggen.


Synes ikke du skal velge farge ut fra hva som falmer, men du skal velge fen farge som gjør at huset passer til omgivelsene. Mye skog og fjell passer det med fargeer, er det åpent uten hus tett i tett kan man nesten velge, er alle nabohusene røde, vil ditt hvite hus passedårlig inn, ta et bilde av huset og omgivelsene og ta med til en fargehandle (JEG SA FARGEHANDEL) så vil de nok hjelpe deg med hva som kan passe
   #76
 22 342     Akershus     0

Jeg går trolig for drygolin oljemaling og oljegrunning pigmentert. Når det gjelder sistnevnte, går det an å blande i fargen man skal ha som toppstrøk i oljegrunningen?
Du kan jo høre om malesjappa vil tilsette farge. Det skader ihvertfall ikke å spørre. Du skal uansett male to strøk så da bør det dekke uansett.