200    4    0  

Hva er "hot" innen kledning for tiden?

GR
 782     Rogaland     0
Skal endre hele fasaden på kåken, og kle alt på nytt. Hva er det som er hot for tiden, og hvilke produkter brukes?

Har sett en del på kledning med forskjellige bredder på bordene, og det er aktuelt, men hvordan løses det rent teknisk? Hva er bak? Syns det ser ut som de blir montert med mellomrom. Er det da kun UV-bestandig vindtetting bak?

Liker ellers veldig godt looken på kebony og lignende når det er nytt, men liker det _ikke_ når det gråner, og det er vel ikke mulig å unngå? I så fall må det bli malt løsning ersom det blir trekledning.

Andre alternativer? Har sett noen plater man pusser, og som igrunnen gir murlook?

   #1
 1 062     Sandefjord     0
Har sett en del på kledning med forskjellige bredder på bordene, og det er aktuelt, men hvordan løses det rent teknisk? Hva er bak? Syns det ser ut som de blir montert med mellomrom. Er det da kun UV-bestandig vindtetting bak?


Kledning med forskjellig bredde settes vilkårlig og tilfeldig opp. Unntaket er når du nærmer deg vindu/dør/hjørne. Da bør du velge bredder som gjør at du unngår svært smale bredder etter å ha tilpasset bredden mot feks vindu.

Disse kledningen har gjerne dobbeltfals og er dermed tette. Google feks låvekledning.
   #2
 2 004     Asker     0
Dersom du skal ha trekledning har du en hel verden. Tenk da på stående vs liggende kledning sitt uttrykk. Overflate tekstur. Farge. Osv. Vil du ha malt hus? Alternativt Royal Brun/grå dersom du ikke liker den grå fargen ubehandlet får. Kebony, lerk, malmfuru, og mange fler. Prisene er ganske varierende mellom disse.

Hos oss har kledningen tre bredder, og en fals som er rett og tett. Det ser da ut som bordene ligger inntil hverandre uten å ha noen fals. Bak den er det vel 48+22 mm lufting eller noe slikt, samt vindsperre. På et bygg med kledning uten fals, må man noen ganger ha en UV bestandig plate bak eller noe. Et av de siste bildene i signaturen min sin tråd viser delvis dette.

Vi gikk mange runder frem og tilbake med tanke på kledning, og jeg tror bygget må kle en naturkledning for at det skal bli bra. Vi var mye frem og tilbake.

Forøvrig har vi Stein plater i mørk sort ved inngangen som er en kul detalj synes jeg (ikke satt opp enda). Men merk at Stein platene ikke akkurat er billig.
Signatur
GR
  (trådstarter)
   #3
 782     Rogaland     0
Dobbelfals låvekledning, ja, det så aktuelt ut. Jeg så bl.a. på en eller annen geo-noe-stasjon på Svalbard hvor de _ikke_ har brukt dobbelfals, og trodde det var slik det vanligvis ble gjort. Men selvfølgelig litt spesielt på Svalbard, og ikke minst fordi de har brukt membran bak.

https://veidekkearctic.no/tag/kledning/

Ser at det er et innlegg her med utdrag fra Byggforsk der de ikke anbefaler bruk av låvekledning, men det MÅ da være uten fals, som på Veidekke-prosjektet...

https://byggebolig.no/eksterior-tak-ytterkledning-og-maling-(ute)/lavekledning-pa-hus/msg501745#msg501745

Har sånn ellers fått laget noen skisser tidligere, av arkitekt, og har idéer i hodet om hvordan det kan løses, primærtanken var stående kledning og partier med liggende kledning eller et annet materiale mellom noen av vinduene, for å gi OCDen min litt mer fred over fasaden, men hadde håpet det var enklere å finne konkrete løsninger enn jeg syns det har vært. Jeg stoler ikke helt på byggsjappene rundt forbi, syns ikke det er mye kompetanse på slikt... Hadde håpet byggebolig kunne spare meg for enda en tur til arkitekten. Laughing
   #4
 2 004     Asker     0
Merk at akkurat den biten som jeg hadde skrudd på gjæret var en annen type enn jeg endte på. Vi valgte «dobbelfals tett eller noe slikt den hette. Vi sa vel i kontrakten bare låvekledning i tre bredder. Tror det er 3,4 og 5 tommer eller noe slikt.
Signatur