308    25    0  

Hva slags plater bygger jeg en helt vannfast kullfilterkasse av?

 62     Mandal     0
Jeg skal bygge et digert kullfilter (60x40x100 cm bxdxh) for å fjerne stank fra utløpet på et minirenseanlegg. Planen er å bygge en innerkasse til selve kullet, bruke smøremembran for å gjøre den lufttett (så det ikke suges mer luft fra rundt filteret enn fra røret til renseanlegget) og så kle den utvendig med royalpanel, som hytta er. Men hva slags plater bør jeg bruke til innerkassen, for å unngå at den går i oppløsning av fuktighet i løpet av noen år? Noe som burde tåle å stå i 50 år ville være greit. Grin

Jeg har tenkt på Fibo Trespo baderomspanel, men jeg vet ikke hvor godt de tåler konstant fukt på blottede ender, og det blir ikke mulig å friske opp maling eller gjøre noe annet med innerkassa senere uten å rive hele greia igjen. Eller er kanskje forskalingsplater like greit? Jeg brukte noen sånne da jeg bygde utvendig kasse til et akvarium i det forrige huset, og de holdt iallfall ti år med godt med fuktighet.

   #1
 1 447     Trondheim     0
Du kan jo bygge den med «hva som helst også tette den, for eks med maling - eller om du vil gjøre det skikkelig - støpe innsiden med glassfiber.
Da burde det holde i maaange år.
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 62     Mandal     0
Innsiden er ikke problemet. Som jeg skriver, skal jeg bruke smøremembran for å få den luft- og fukttett. Jeg skrev vel ikke at den skulle smøres på innsiden, men det er jo planen. Jeg er bare redd for at jeg ikke vil få dekket absolut alt godt nok, men kanskje det lure ville være å male platene med smøremembran på begge sider og på kortsidene og så sette den sammen etterpå?
  (trådstarter)
   #4
 62     Mandal     0
Jeg tror ikke det, av to grunner. For det første fordi jeg aldri har satt mine bein i et glassfiberprosjekt, og lærekurver er ikke noe jeg har tid til. Jeg kunne selvsagt satt det bort, men da kommer grunn to inn: prosjektet er allerede blitt dyrere enn jeg hadde lyst til. I tillegg skal det være en innvendig skillevegg, og jeg kan ikke se for meg hvordan man skal få gjort det i glassfiber, det blir trangt å komme til. Så planen for den er å smøre membran på begge sidene og kortsiden først, feste den inn, skru den fast og så bruke membranteip og til slutt smøremembran på kost for å få det tett der.
   #5
 1 447     Trondheim     0
Dersom du smører membran på begge sider vil ikke treverket få «puste , du stenger det inne.
Det tror jeg ikke nødvendigvis er så lurt.

Når du kler den utvendig med panel så vil jo det beskytte utsiden mot elementene.
Jeg ville brukt OSB plater (rimelige og solide plater), smøremembran innvendig, tynne lekter (for lufting) også panel utenpå. Panelet behandles som vanlig yttervegg.

Ser du på ett hus så er jo alt av stenderverk og lekter ubehandlet, også er det ytterpanelet som beskytter mot vær og vind - og det holder jo år etter år etter år. Men en gylden regel er å aldri ha to lufttette sjikt. Årsaken er vel at da har ikke fukt noe sted å fordampe, også råtner det.
Og det er alltid fukt, om ikke annet så i selve treverket.
Signatur
   #6
 5 296     Tromsø     0
Hva med å høre med en blikkenslager eller et mekanisk verksted hva de skal ha for å lage innerkassen i rustfritt stål?

Eller kjøpe en ferdig metall-kasse, f.eks en Zarges-koffert/transportkasse?
Signatur
   #7
 68     0
Kassen i glassfiber lager du av plater som du støper og setter sammen. Da kan du lage så mange skillevegger du bare vil. Men både læringskurve og pris er nok neppe av de mest moderate. Ferdig kasse i stål, type pipehatt da kanskje?

  (trådstarter)
   #9
 62     Mandal     0
Takk for svar! Men det å lage den i metall er jeg litt skeptisk til, for jeg er redd det vil bli vibrasjoner fra vifta som forplanter seg over i metallet, og det blir i så fall en dyr bommert om den begynner å "synge". Jeg tror nok ideen med OSB-plater (tykkeste type for å få mest mulig lyddemping med død masse) kan fungere. Men plata i midten er jeg helt nødt til å ha tett på begge sider. Er det noen form for treverk som tåler å være helt innestengt? Kanskje jeg skulle bruke baderomsplate der? De er jo i utgangspunktet ganske damptette, og man smører dem oppe og nede med fugemassen.

HSt, den er rundt halvparten så stor som det jeg trenger, jeg har helt presise mål jeg må bruke, som det står i øverste post.
HSt
   #10
 21 173     Sørum     0
Kassen fra Biltema er til å huke i hverandre så den kan bygges ut i størrelse. Jeg ville ikke brukt Trematerialer her overhodet.