345    12    0  

Hvor mye luftespalte trenger man bak liggende kledning?

 1 426     Enebolig     0
Jeg bygger et lite tilbygg med 10 cm isolasjon som skal være uoppvarmet det aller meste, bare holdes så vidt over null når det blir frost ute. Men jeg har feilberegnet litt mot bygget ved siden av, så jeg må knipe hver eneste centimeter jeg kan hvis det skal være mulig å komme forbi der. Da blir jo liggende kledning med fals best, og jeg skal bruker 19 mm dobbeltfals Royalpanel, som etter min erfaring ikke råtner om man prøver å få det til å råtne engang. Jeg har bord som har ligget nederst i en plankehaug i ti år, rett mot jord, og det var bare å spyle av dem med høyttrykksspyler, så var de like fine! Mellom reisverket og bordene skal det være Vempro vindsperreduk. Veggen som er problemet, er helt i ly for vinden, så det trengs ikke asfaltplater. Men jeg må vel ha litt spalte mellom duken og kledningen. Holder det å stifte opp remser av 5 mm stubbeloftsplater, eller ber jeg om problemer da?
Siste redigering: 9. oktober 2019 15:55:37 av Pallantir

   #1
 2 520     Akershus     0
Jeg ville anbefale minst en tomme, da både duk og asfaltplate kan bule litt, spesielt duk etter at veggen er isolert...

Dersom det er kontakt mellom panelen og duken stenges luftefunksjonen. 5 mm er i mine øyne altfor lite.

Om det faktisk blir problemer av det tør jeg ikke si, da jeg vet for lite om omstendighetene rundt denne veggen. Er det virkelig så små marginer du har å jobbe med??

.Thag
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 1 426     Enebolig     0
Takk for svar! Det blir ikke asfaltplate, som sagt. Bare duk. Og ja, det er faktisk så trang margin. Jeg må kunne gå sidelengs forbi der, og allerede uten kledning må jeg holde pusten og trekke inn magen en god del. Hva om jeg i tillegg til de 5 mm setter to rader med 1 cm klosser på innsiden av alle bordene? Da vil det kunne gå luft igjennom der. Eller må det være lufting på baksiden av bordene hele veien?
   #3
 2 385     I huset mitt     0
Hva med å bruke 11m slisser til utlekting?
Tror det er massevis av hus og bygg i dette landet som står like fint selv om luftingen av kledning er minimal eller ikke eksisterende. Wink
  (trådstarter)
   #4
 1 426     Enebolig     0
Beklager hvis jeg er dum nå, men hva mener du med 11 m slisser? Og det tror egentlig jeg også, særlig siden dette er royalimpregnert, som tåler enormt med fuktighet. Det vil være lite fuktighet på utsiden der veggen er, men det vil jo komme innenfra når det er forskjell på temperaturene.
  (trådstarter)
   #5
 1 426     Enebolig     0
Mener du kanskje at jeg bruker 11 mm lister både over stenderne og midt på? For eksempel tre for hver åpning mellom stenderne, for å holde inne duken? Jeg kan jo dra med meg noen av de listene som brukes mellom trelasten når pallene leveres, 30 sånne burde holde til den veggen.
  (trådstarter)
   #6
 1 426     Enebolig     0
Det ble til å skyte fast 10 mm royalimpregnert som sløyfer/klemlister med kramper på stenderne og så ha to sløyfer av samme materiale fra topp til bunn (via et spikerslag på midten) i hvert mellomrom mellom klemlistene. Det bør stort sett holde vindsperreduken unna kledningen, som altså også er royalimpregnert. I tillegg har jeg en 3 cm luftespalte nede med musebånd, så det bør gå godt med luft gjennom der. Hvis det skulle gå galt, regner jeg med å måtte bytte kledningen om bare 20-30 år, ut fra hvor godt sånt materiale tåler å ligge fuktig på bakken. Og en dags arbeid om 20-30 år tror jeg nok jeg fikser. Wink
HSt
   #7
 23 075     Lillestrøm kommune     0
Er det liggende kledning ? 10mm lufting er jo lite

Gå for en løsning som er brukt/beskrevet av andre. Må vel finnes mange slike skisser

Det er jo veggen bak som også luftes, ikke bare ytterkledningen

   #8
 2 520     Akershus     0
Er det liggende kledning ? 10mm lufting er jo lite

Gå for en løsning som er brukt/beskrevet av andre. Må vel finnes mange slike skisser

Det er jo veggen bak som også luftes, ikke bare ytterkledningen

Bare en liten digresjon: Det er ikke *så* mange år siden vi brukte 11mm sløyfer på både lufting av vegg og tak!

Meg bekjent står byggene enda!

Med det sagt, dette dreide seg vel om avstanden til eksisterende bygg...

.Thag
Signatur
  (trådstarter)
   #9
 1 426     Enebolig     0
Det stemmer, det var snakk om at jeg må kunne komme forbi bak der, og jeg måtte spare på hver centimeter. Smile Og som sagt er luftingen i bunn og topp veldig god, og ikke minst er det på et sted med mye bevegelse i luften, veggen er fullstendig under tak og det vil aldri være mer enn et par grader der inne om vinteren, så jeg tror det går greit.
jaf
   #10
 4 537     tromsø     0
Ville ikke anbefalt det, men tror det holder med 5mm. Mulig jeg ville prøvd å lagt en list mellom stavene også, stående for å holde avrstand. Vært nøye med å bruke maling som puster. På gamle hus fra 1960, der maling flasser, er der gjerne tynn papp. Tynn papp strukket bak, rett på kledning. Som hindrer lufting.