179    9    0  

Isolere kaldloft, hva er best?

 47     Oslo     0
Hus fra 1976. På kaldloftet ligger det glava på gulvet mellom stenderne. Jeg har nettopp vært der og så noe jeg synes var spesielt. Glavaen virker å ligger rett på takplatene til himlingen i tilstøtende rom under. Var dette vanlig byggeskikk da boligen ble bygd (se bilde)? Gjøres det fortsatt slik?





Har tenkt til å bruke blåseisolasjon på gulvet. Ønsker anbefaling om det er best å velge trefiber, cellulose, resirkulert glass, Rockwool blåseull eller Glava blåseull?

Blir glad for erfaringer og kunnskap rundt dette. Det var mye å velge...

HSt
   #1
 37,576     Lillestrøm kommune     0
Ja hva skulle isolasjon ellers ligge på, men du må jo ikke tråkke på disse

Du må passe på ikke å tette luftig i raftet, normalt vindperre 1-2m inn oppå isolasjon
TSt
   #2
 14,979     0
En må lage oppforet "gangvei" som minimum på loftet slik at en minimum kan inspisere senere. Det skal være dampsperre i bunn her. Uten det er det mye større fare for at fukt kondenserer i tykk isolasjon så har en ikke det må en vurdere hvor mye en tørr å legge på.
  (trådstarter)
   #3
 47     Oslo     0
Noen anbefalinger ang. hvilken type isolasjon som er best?

Også tenker jeg jo å skifte himling etterhvert, kan ikke pusse opp alle rom samtidig, men haster med å isloere loftet før vinteren, orker ikke enda en vinter med is på innsiden av vinduene. Men siden isolasjonen nå ligger rett oppå takplatene, så vil jo isloasjonen "bli med" når himlingen rives. Dette er jo skikkelig upraktisk, er/var dette virkelig vanlig byggemåte?

Blir vel ikke lett å få lagt dampsperre før blåseisloasjon heller, for man kan vil ikke legge det nederst i hver enste "stenderrute". Er eneste mulighet for oppgradering av himling å senke taket?
   #4
 102     0

Rockwool flexiplatene holder seg i bjelkelaget via spenn så sant man ikke har stort avvik mellom bjelkene, så hvis du virkelig er redd for noe av dette kan du vurdere å bytte til det istedet for blåseisolasjon.
   #5
 215     0
Er en del som anbefaler trefiberisolasjon siden det på en måte får samme fuktopptaksegenskaper som treverket. Men er jo alltid skummelt om en ikke har dampbrems eller dampsperre. Hunton anbefaler en "smart dampbrems", som slipper fukt innover men ikke utover.

Forslag:
- Fjern gammel isolasjon
- Kjøp Intello Plus Hunton Intello Plus dampbrems 3m - Gausdal Landhandleri AS, og la duken gå mot bunn av gulvplatene, og gå på oversiden bjelkene når duken møter på det (logoen nedover). Stift duk i bjelkene, og ikke i platene.
- Legg 200mm Nativo Trefiberisolasjon NATIVO TREFIBISOLASJON 200X565X1200 - Byggmakker mellom bjelkene. La det være ca 1 cm større plater enn mellom bjelkene, så vil de stå fint i spenn, og også ved hjelp av duken så vil ikke isolasjonen dette ned når du fjerner taket under. Kan og være det går an å blåse Nativo, avhengig av hvor godt du får festet duken....men ville gått for (Nativo-)platene linket til over. Duken gjør det og mye triveligere å rive taket på et senere tidspunkt.

Men aller best ville jo selvsagt vært å fjernet taket under først så du får festet dampsperre fra undersiden. Da blir det mindre forbruk av duk. Men du har gjerne masse vegger under, og da er det jo ikke lett det heller.

PS:
Hadde det vært meg så ville jeg heller isolert i skråtakbjelkene over. Etablert lufting 5cm mot takplankene, og så isolert 15cm nedover, - gjerne fore ned takbjelkene med 5 cm for å få plass til alt. Dampsperreplast på innsiden. Det en oppnår da er at en ikke risikerer noe fuktdrit på kaldloftet pga den senkede temperaturen, dersom en ikke får det helt damptett osv. I tillegg kan en bruke loftet på å lagre ting. Ville dermed bare ikke rørt isolasjonen i gulvet på loftet, som ville vært litt tilleggsisolasjon.

TSt
   #6
 14,979     0
Det kan være utfordrende å få nok lufting i raft på gamle hus som kanskje ikke har dette fra før. Lagre ting kan en gjøre på et kaldloft også. Så er ikke helt enig i det valget. En må jo sannsynligvis varme opp loftet også.

Kun hvis taket skulle legges om og en kunne ha diffusjons åpent undertak ville jeg tenkt på dette.
   #7
 215     0
Det kan være utfordrende å få nok lufting i raft på gamle hus som kanskje ikke har dette fra før. Lagre ting kan en gjøre på et kaldloft også. Så er ikke helt enig i det valget. En må jo sannsynligvis varme opp loftet også.

Kun hvis taket skulle legges om og en kunne ha diffusjons åpent undertak ville jeg tenkt på dette.


Jeg har i hvert fall vært vitne til folk som har isolert etasjeskilleren mellom loft og etasjen under som kjemper en evig kamp om hvor mye de skal lufte loftet, siden fukt kommer inn i loftet og kondenserer på bjelkene pga kulde.

En kan jo bare lage det åpent i raft på taket på begge sider når en lager 50mm luftelag, men gjerne en ekstra ventil helt øverst og, kanskje, selv om mange nøyer seg med kun i raftene. En har jo mulighet til en perfekt dampsperre også, så det bør jo gå bra, evt. bruke produktene jeg linket til.

   #9
 215     0
Har lagt 2 x 4 motsatt vei på loft og 10cm ekstra, + 15 ny isolasjon under. Hus fra 1962. Egentlig er det viktig med uendelig lufting over isolasjon så pleier det å gå bra https://www.youtube.com/watch?v=KA8IMJkiKS0


Så flott! Så får en håpe at det ikke er noe spesielt med akkurat dette ene danske forsøkshuset, eller klimaet rundt akkurat dette ene forsøkshuset Laughing Antisimex-eksperter pleier å si at det er viktig å finne den nøyaktig perfekte ventilasjonsmengden. Men da er det altså bare å glemme det og slå alle luker opp Smile