5,913
28
4
Kledning som bobler? (Nymalt)
288
0
Er det noen andre som har erfart lignende? Har skjedd flere steder på huset. Malte i fjor høst, det var varmt vær. Men boblene kom relativt raskt (1-2 uker).
Jeg høytrykk-spylet huset først, men ventet vel kanskje 2 dager før jeg malte.
Er det nok å skrape vekk boblene for å så pusse litt ned rundt og male over?
Jeg høytrykk-spylet huset først, men ventet vel kanskje 2 dager før jeg malte.
Er det nok å skrape vekk boblene for å så pusse litt ned rundt og male over?

Linolje reagerer med oljemaling og lager bobler. Ikke funnet noen god løsning for det unntatt å bytte kledning ( skjer neppe med det første
Forsøk å skrape av og se. Få kantene så "flate" som mulig og flekk over etter at du har latt det tørke ordentlig først. Se deretter hva som skjer. Ville tatt en håndfull bobler først og se bårde hvordan det blir seende ut og sjekke. Har noen bobler og hvis du ikke river de opp så beskytter de forsatt. Moderne maling er som en tynn hinne som relativt tett så derfor kan den blåses opp.
Det som gjør hele greia enda mer merkelig er at uten unntak så har dette kun skjedd med de 4-5 øverste radene på kledningen.
Da er det kanskje fukt da? For når jeg skraper vekk boblene så er disse røde på innsiden (gammel farge) og sandbeige på utsiden.
Så jeg har nok spylt den likt overalt tror jeg.
Edit: Panel tørker mot luftespalte og ikke primært gjennom malingsfilmen.
Nordsiden og østsiden er helt fine. Aldri bytta kledning, men heller ikke ofte sol over lengre perioder på disse.
Vestsiden (som bilde lenger opp er fra) har dette problemet. Og kun denne siden. Men er det helt utelukket at det kan være den første malingen som forårsaker dette? Altså ikke rød, men den brunaktige beisen som var under der? Jeg er ikke sikker på hva slags type det er, men den sitter iallfall igjen overalt hvor jeg skraper vekk malingen. Da følger både rød og sandbeige med.
Dette er under boblene
Gamle hus er ofte behandlet med linolje. Påfører man moderne malinger oppå linoljen, kan dette ofte resultere i blærer. Når utvendige overflater utsettes for sollys og varme, utvikler linoljen en gass. Denne gassen har såpass trykk at den presser ut malingen og danner blærer på overflaten. Mørke flater er spesielt utsatt, da disse får en høyere temperatur i solen. Blærene er sirkelformede og har en diameter på 25-30 mm. De oppstår gjerne rett etter malearbeidet, og går ofte helt ned til bart tre. Blærene virker ofte blanke og smeltede, og er klebrige på baksiden.
Solblærer
Det er en grunn til at man ikke bør male huset i solsteiken, og det er solblæring. Sterk varme på halvtørr maling kan føre til at blærer oppstår. Malingen blir skinntørr, men er våt under, så når det varmes opp vil luften under malingsfilmen utvide seg, og en får blærer. Solblærer er som regel små og myke, og kan ofte se ut som lange pølser.
Fuktblærer
Fuktblærer er et tegn på at det er fukt i treverket. Fukt vandrer i stor grad innenfra og ut, og hvis det er for dårlig ventilasjon, vil denne fukten legge seg i treveggene. Malingsfilmen er en tett hinne, men vanndamp fra veggen vil presse malingen ut i blærer. Kan også oppstå hvis malingstykkelsen er maksimal, slik at malingen har blitt for tett. Slike blærer er ofte veldig store, gjerne opptil 10-15cm, og i varierende form. Blæren kan være fuktig og vannfylt når den løsnes.
Saltblærer
Hus som ligger ved sjøen utsettes for saltvann. Hvis veggene ikke vaskes med ferskvann før maling, vil saltet føre til at malingen blærer. Problemet unngås ved å vaske med rent ferskvann og alkalisk rengjøringsmiddel før maling.
eller annen form.. Kanskje... For hurtig tørking.. Kanskje...
Konklusjon.. Finnes ingen... Puss ned et par bord, mal over en gang til i gråvær..
La det stå til våren...
Grunnen til at jeg kommenterer er at jeg også har malt med butinox futura (selvrensende) maling. Blemmene har så langt kun oppstått på de mest skyggefulle veggene.