5,913    28    4  

Kledning som bobler? (Nymalt)

 288     0
Er det noen andre som har erfart lignende? Har skjedd flere steder på huset. Malte i fjor høst, det var varmt vær. Men boblene kom relativt raskt (1-2 uker). 

Jeg høytrykk-spylet huset først, men ventet vel kanskje 2 dager før jeg malte. 

Er det nok å skrape vekk boblene for å så pusse litt ned rundt og male over?Kledning som bobler? (Nymalt) - image.jpeg - Tremblerino

   #2
 6     0
Var huset malt med linolje før?

Linolje reagerer med oljemaling og lager bobler. Ikke funnet noen god løsning for det unntatt å bytte kledning ( skjer neppe med det første Smile )
   #4
 15,372     0
Du kan få bolbler av andre ting også. Høytrykkspyling og 2 dager tørk er ikke for mye iallefall. Dråper kommer innimellom etc så jeg ville ventet et par uker.
Forsøk å skrape av og se. Få kantene så "flate" som mulig og flekk over etter at du har latt det tørke ordentlig først. Se deretter hva som skjer. Ville tatt en håndfull bobler først og se bårde hvordan det blir seende ut og sjekke. Har noen bobler og hvis du ikke river de opp så beskytter de forsatt. Moderne maling er som en tynn hinne som relativt tett så derfor kan den blåses opp.
   #5
 190     Rogaland     1
Målte du fuktigheten før du malte? Malingsbutikker låner som regel ut fuktmåler gratis, og de koster heller ikke så mye (betalte ca. 200 kr tidligere i sommer). Veldig greit å vite sikkert at det er tørt nok før man begynner å male.
   #6
 3,210     Vestlandet     0
Høytrykkspylingen er hovedmistenkt fra meg ihvertfall. Tror det kan trenge langt inn, samtidig som gammel maling vil sperre fukten inne - da tørker det seint.
  (trådstarter)
   #7
 288     0
Takk for svar.

Det som gjør hele greia enda mer merkelig er at uten unntak så har dette kun skjedd med de 4-5 øverste radene på kledningen.

   #8
 38,238     Lillestrøm kommune     1
De 4-5 øverste har kanskje skygge fra takfremspring så solen tørker opp vann saktere. Dvs feil er som beskrevet over, men det gikk bra der sol/ vind tørket opp best ?
  (trådstarter)
   #9
 288     0
Ja, resten er fint. Kanskje en minimal boble her og der, men de skal du se nøye etter.

Da er det kanskje fukt da? For når jeg skraper vekk boblene så er disse røde på innsiden (gammel farge) og sandbeige på utsiden.
   #10
 72     1
Her er det nok fukt men neppe fra høytrykkspyleren, min tanke er høst. Alltså under takutspring er det kanskje 3-7celsius på dagtid. Når kvelden kommer dugger det, samme ved dagry. Malingen får ikke bitt seg fast ved "konstant" kjølig å fuktighet. Skrap,puss å grunn så maling. Beste tid for maling er vår, ikke varme sommerdager eller høst. Det der mal på sommeren er fra folk som driter i om man maler rett i solsteken å ikke bryr seg om høy luftfuktighet. Lykke til
   #11
 38,238     Lillestrøm kommune     0
Nybegynner: Det dugger mest der det er mest utstråling dvs langt ned på veggen. Men akumulert fukt og manglende solinnstråling kan selvfølgelig ha effekt. Men 2 dagers tørk etter vask med høytrykk er veldig lite.
   #12
 72     0
Hst, inntrengende fukt er relativ liten ved grunning og 4 strøk før på en kledning. Men siden dette er noe du kan så kanskje du kunne forklart en avdanket maler hvor mye opptak en panelvegg har ved relative 4eldre strøk maling? Altså når jeg maler/malte er hovedmisjonen og lukke porer i treet så du får en forenelig film med maling som beskytter mot regn. Å ja i norge regner det tilnærmet likt som en høytrykkspyler på noen meters avstand. Grunnen at jeg er MEGET påståelig er at en privatperson som vasker hus juler panelen mest i bakkeplan(0-2meters høyde) tviler på at han har rigget stillasje og stått under takutspring 1meter fra veggen å spylt med full styrke
  (trådstarter)
   #13
 288     0
Veggen jeg tok bilde av er den eneste med problemer. Denne står jeg oppå en platting og kan vel egentlig hoppe opp til takrenna om jeg prøver.

Så jeg har nok spylt den likt overalt tror jeg.

   #14
 38,238     Lillestrøm kommune     0
Nybegynner: Det sto ikke at TS har malt 4 strøk før han skal ha på et 5 strøk,  du nevner selv at det tørker sent opp av dugg og da bør det samme være med restfuktighet. Det var din feil om hvor det dugger mest på et hus som var grunnen til at jeg svarte og ja høytrykk kan blåse mere fukt inn bak panel, vi vet ikke detaljene om TS sitt hus (Edit: her kom de, han kan ha spylt godt) Men en står selvfølgelig fritt til å male etter 2 dager med dårlig tørk, men jeg gjør det ikke.
Edit: Panel tørker mot luftespalte og ikke primært gjennom malingsfilmen. 
   #15
 72     0
Enig med deg at to dager er lite tørk. Han opplyser rød og beige under. Alltså 2 forskjellige farger først. Ergo jeg tok svakt i og sa 4strøk før. Spylt likt rundt hele huset.. da må du forklare hvorfor bare en vegg
   #17
 38,238     Lillestrøm kommune     0
Naboens hus må også tørke, jeg sier ikke at det tørker på 2 dager, jeg sier at det med høytrykk i allefall er for kort tid for å være sikker. Tror tråden fått gode svar og vi tilfører ikke noe mer nytte nå...
  (trådstarter)
   #18
 288     0
Det var opprinnelig 2 sider av huset som hadde dette problemet. Den ene siden hadde samme greien med gammel farge. Der var det SVÆRT mye bobler. Her måtte jeg uansett bytte kledningen, så her er det naturligvis nå ingen problemer (sørsiden).

Nordsiden og østsiden er helt fine. Aldri bytta kledning, men heller ikke ofte sol over lengre perioder på disse.

Vestsiden (som bilde lenger opp er fra) har dette problemet. Og kun denne siden. Men er det helt utelukket at det kan være den første malingen som forårsaker dette? Altså ikke rød, men den brunaktige beisen som var under der? Jeg er ikke sikker på hva slags type det er, men den sitter iallfall igjen overalt hvor jeg skraper vekk malingen. Da følger både rød og sandbeige med.
   #19
 72     0
Enig med deg, også enig at 2dager er lite. Men en vegg med problem å lik spyling tilsier igjen årstid/temperatur og duggfukt. Det at det er platting der styrker teorien. Men takk for god diskusjon, sånt får man bare innput av Smile
   #24
 797     østfold     0
Linoljeblærer
Gamle hus er ofte behandlet med linolje. Påfører man moderne malinger oppå linoljen, kan dette ofte resultere i blærer. Når utvendige overflater utsettes for sollys og varme, utvikler linoljen en gass. Denne gassen har såpass trykk at den presser ut malingen og danner blærer på overflaten. Mørke flater er spesielt utsatt, da disse får en høyere temperatur i solen. Blærene er sirkelformede og har en diameter på 25-30 mm. De oppstår gjerne rett etter malearbeidet, og går ofte helt ned til bart tre. Blærene virker ofte blanke og smeltede, og er klebrige på baksiden.
Solblærer
Det er en grunn til at man ikke bør male huset i solsteiken, og det er solblæring. Sterk varme på halvtørr maling kan føre til at blærer oppstår. Malingen blir skinntørr, men er våt under, så når det varmes opp vil luften under malingsfilmen utvide seg, og en får blærer. Solblærer er som regel små og myke, og kan ofte se ut som lange pølser.
Fuktblærer
Fuktblærer er et tegn på at det er fukt i treverket. Fukt vandrer i stor grad innenfra og ut, og hvis det er for dårlig ventilasjon, vil denne fukten legge seg i treveggene. Malingsfilmen er en tett hinne, men vanndamp fra veggen vil presse malingen ut i blærer. Kan også oppstå hvis malingstykkelsen er maksimal, slik at malingen har blitt for tett. Slike blærer er ofte veldig store, gjerne opptil 10-15cm, og i varierende form. Blæren kan være fuktig og vannfylt når den løsnes.
Saltblærer
Hus som ligger ved sjøen utsettes for saltvann. Hvis veggene ikke vaskes med ferskvann før maling, vil saltet føre til at malingen blærer. Problemet unngås ved å vaske med rent ferskvann og alkalisk rengjøringsmiddel før maling.
   #25
 38,238     Lillestrøm kommune     0
Jeg tror fortsatt på fukt, malingens heft egenskaper er for dårlig i forhold til det damptrykket som oppstår og når boblen først er dannet så akselererer denne prosessen. Men at malinsfilmen ikke bryter viser hvor fleksibel filmen er blitt, men også hvor tett egentlig en mslingsfilm er blitt, dvs fukt går mye ut av panel via luftingen bak kledningen.
   #26
 2,018     Strømmen     0
Dette er ikke linoljebobler, siden det males med helt lys maling, fukt i en
eller annen form.. Kanskje... For hurtig tørking.. Kanskje...
Konklusjon.. Finnes ingen... Puss ned et par bord, mal over en gang til i gråvær..
La det stå til våren...
Signatur
   #27
 54     1
Hei. Vet det er en gammel diskusjon dette, men jeg har samme bobleproblem. Jeg har også malt med Futura maling . Huset er opprinnelig fra 1982, og tror ikke det er malt med linolje før. Fant du ut av ditt bobleproblem ?
   #28
 1     0
Tråden er gammel, men det samme har skjedd meg. Myke blemmer ved væske innenfor. De oppstår spontant og har sporadisk byttet bord (gjør det fortsatt) 2 år etter jeg malte. Skraper jeg av blemmene, skraper jeg helt ned til treverket. Huset er fra 1971.Tok 1 år før de første blemmene kom.

Grunnen til at jeg kommenterer er at jeg også har malt med butinox futura (selvrensende) maling. Blemmene har så langt kun oppstått på de mest skyggefulle veggene.