3 991    3    0  

kobbertakrenner og skifertak

 8     0
Hvordan er kombinasjonen med kobbertakrenner/nedløp med galvanisert skiferspiker? Vil kobberet ta skade/missfarges? eller vil kobberbeslag på mønet gå utover galvaniseringen på skiferspikeren?
Er det noen som har erfaring med fremskynding av naturlig blågrønn patina på kobber? surmelk, saltvann, urin...

   #1
 1 786     Skogsvåg på Sotra     0
Noen år siden jeg jobbet med dette, men vi benyttet rustfri stift på skiferen. Mener å huske at kobber kan stå nedenfor galvanisert (f.eks zink/galvanisert takrenne, kobber nedløp), men ikke omvendt. Skyt ikke meg om jeg husker feil  ;D
Normalt bør det idag ikke være nødvendig å syrevaske kobberen, men på 80-tallet var luften så forurenset at kobberen ikke ville bli grønn uten hjelp. Vi brukte utvannet saltsyre (husker ikke blandingsforholdet), som vi vasket med, og spylte vekk dagen etter. Fungerte utmerket, og grønnfargen ble jevn og fin.

Har du en lokal blikkenslager du kan høre med? Du finner fremdeles noen fagfolk som kan dette  Smile
Signatur
   #2
 4 111     Akershus (Follo)     0
Jeg kjenner en som fikk laget et antall kobberhatter. De ble ikke grønne, men bare møkkete. Han sjekket litt rundt og fikk omsider beskjed om at de kobberplatene du vanligvis får ikke anløper slik som gamle kobbertak, takrenner osv. Det var noe med hvilke legering kobberet er. Ingen hadde noe forslag til kunstig patina på disse.

Så snakk absolutt med en blikkenslager, de bør jo ha peiling på dette hvis de har vært i faget en stund.
Signatur
   #3
 160     Øygarden     0
Angåande framskyndig av patina på kopartak:  For nokre år sidan la dei nytt kopartak på ei kyrkje på sørlandet og då brukte dei kupiss. Så snakk med ein bonde så får du vel så mange liter du treng.