14,149    7    1  

Låvekledning på hus

 49     Kristiansand     1
Hei. Jeg skifter kledning på huset. Skal ha ubehandlet sibirsk lerk. Snekkeren anbefalte låvekledning. Altså slik at de vertikale bordene går mot hverandre uten noen underbord. Dette har jeg allerede lagt på uthuset. Ser nå at etter en lang tørr periode så er spaltene mellom bordene opp mot en halv cm. Jeg er litt skeptisk på hvor god denne typen kledning er å ha på hovedhuset? Det vil jo komme mer vann mot vindtetting bak. Fordelen er kanskje god lufting/tørking mtp. at det er ubehandlet tre?

Er det noen som har erfaring med dette, motforestillinger eller andre innspill til hvorvidt dette er en ok løsning?

Takk

Mvh
Hans

   #1
 253     Risør     0
Jeg bygger hus nå, og har valgt låvekledning i noen områder av huset.
Synes selv det gir et veldig fint uttrykk.
Jeg har brukt Kebony-kledning, og da 22 x 73mm stående bord.Veggen er da oppbygget med 9mm GU, UV-duk, 11mm IMP stående slisser, 36 x 48mm IMP liggende lekter og stående låvekledning.

Blir som du sier noe mer utsatt, så det er viktig med tett UV-bestandig vindsperre.
Tett vindsperre må du ha uansett, så jeg føler meg trygg hos meg.

Vær obs på at Byggforsk  ikke anbefaler låvekledning:
542.101 Stående trekledning:
35 Låvekledning

Tradisjonell låvekledning med rektangulære bord medfører at vindsperra blir synlig mellom bordene. Det gir slagregns- og UV-påkjenninger direkte mot vindsperra. Vanlige vindsperreprodukter er ikke ment å tåle slike påkjenninger. Låvekledning bør derfor kun brukes på sekundære bygninger.

Dersom man likevel velger låvekledning, må man bruke en vindsperre som har dokumentert tilfredsstillende egenskaper mot nedbryting på grunn av UV-påkjenninger fra sollys. Omvendt lektekledning gir imidlertid tilnærmet samme fasadeuttrykk, og anbefales framfor låvekledning. Se pkt. 33.



Et trygt alternativ er stående falsa kledning, men den blir mer konstant, låvekledningen gir et røft og spennende uttrykk, syns jeg. Sikkert andre som er uenige.
Siste redigering: Wednesday, April 3, 2013 12:24:37 PM av jfnilsen
låvekledning på hus - IMG_20130327_135044.jpg - jfnilsen
Signatur
   #2
 3,210     Vestlandet     0
Jeg er ikke så bekymra for at det kommer vann inn. Var noen som undersøkte det, og kom fram til at det ble overtrykk inni veggen når det blåser og regner, slik at regnet ikke kommer inn.
  (trådstarter)
   #3
 49     Kristiansand     0
Snekker'n legger svarte asfaltplater som vindtetting. Er disse UV bestandige? Usikker på hvilket merke det er på platene, men ser ut som standard saker, ganske lik den gamle typen jeg hadde fra før.
   #4
 253     Risør     0
Jeg sjekka dette da jeg prosjekterte hos meg, og ifølge Sintef er det vel bare to produkter som har Teknisk Godkjenning som UV bestandig duk, det er:

http://www.icopal.no/Produkter/Vindsperrer/UV-Vindsperre.aspx
http://www.isola.no/produkter/vegg/vindsperrer/isola-uv-fasade-2/

Det er de som har dokumenterte produktegenskaper som tilfredsstiller kravene.
Om andre ting er godt nok kan jeg ikke svare på, men det er ingen andre produkter som har dokumentasjon på at det er godt nok.
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 49     Kristiansand     0
Ifølge "min" snekker så sier han at han har snakket med leverandører og andre byggmestere. De sier Hunton platene er UV godkjente og videre at det er smør på flesk med ekstra duk utenpå asfaltplatene. Jeg kunne ikke se noe om UV godkjenning eller kommentarer på Hunton sine hjemmesider. Videre så tror jeg kanskje ikke byggmestere på sørlandet har så mye erfaring med stående låvekledning på boliger. Er ikke det noe som er blitt populært i senere tid?

- Noen som kan anbefale en UV duk som er skikkelig holdbar mot slagregn og UV?
- Er det fortsatt bare de to som ble nevnt som er godkjente av Sintef?
- Hvilken av de 2 nevnte dukene er best etter deres mening?
- Hva koster slike duker pr m2?


   #6
 253     Risør     0
Du kan selv sjekke godkjenningene på Sintef sine sider.
http://www.sintefcertification.no/DocumentView.aspx?sectionId=11&portalMenuId=0&nodeId=1565&level=1&documentId=57053
Her er godkjenningen for ditt produkt.
I teksten står det:
Platene skal bare brukes slik at de er beskyttet av en
regnskjerm i den ferdige konstruksjonen. For å sikre
tilfredsstillende tetthet over tid bør alle plateskjøter være
dekket av lekter eller klemlister, se fig. 1.


Dvs at platene er forutsatt skjermet. Det står ingenting om sollys, dvs at de ikke er testet (og dermed godkjent) for dette.
Når det er sagt kan det godt være det holder, snekkerne har sikkert erfaring som tilsier at det er bra nok, men det finnes ingen dokumentert testing på at det holder.
Jeg ville ikke ta sjansen hos meg, her har jeg brukt dokumentert løsning. At noen kanskje vil si det er "smør på flesk" får så være, men jeg ønsket ikke å ta noen sjanser med en utsatt løsning som låvekledning er.

Vær også obs på løsninger over vinduene, jeg vet snekkere på sørlandet sjeldent bruker beslag på vannbrett. bruker de heller ikke duk bør du tenke nøye gjennom hvor det blir av vann som kommer seg inn mellom bordene, over vinduene.

Jeg har beslag på vannbrettene, som igjen har oppkanten bak UV-duken, slik at eventuelt vann treffer duken og dreneres ut på beslagene.

De to dukene her vel helt like, og koster det samme (icopal og isola er "smarte" sånn....)
veil.pris ligger på rundt 5.000kr for 3 x 50 meter så vidt jeg husker...
Signatur
   #7
 3,258     Akershus     0
Har sett at fugler tar løs og hakker på slike vindsperreplater som står uten kledning. Om det blir store nok sprekker mellom bordene til at lille pip-pip får hakket løs på platene, hva da?
Signatur