124    10    1  

Maling av gjerde

 51     1
Jeg har et 150 cm gjerde, tre impregnert rundt tomten. Skal male for første gang. 

Vasket over det med hageslange, så det ser rent ut og er tørt.

Lurte på om jeg bør i tillegg vaske med kraftvask, grunne eller om jeg bare kan gønne på med optimal maling? Tenkte å male i en god dekkende blåfarge.

HSt
   #1
 31 980     Lillestrøm kommune     0
Jeg ville vasket og hvis du finner en beis farge brukt dette istedenfor maling.

Maling på 2 sider blir tett og fukt har vanskelig for å slippe ut. På hus er set luftespalte bak kledning som tørket opp evt fukt.

Noen oljebeiser trenger ikke grunning
   #2
 1 505     Sandefjord     0
Det er ikke første gang jeg er uenig i påstandene til HSt. Man kan fint male et gjerde. Påstanden om at maling ikke bør brukes fordi det danner en tett film, men heller bør bruke beis eller dekkbeis er i beste fall upresis. Beis og dekkbeis danner også tett film når man har påført noen strøk.
Dessuten. En tett film hindrer også vann å komme inn i treverket. Og da er det heller ikke noe fukt som skal ut….

Men det er viktig med god behandling av endeveden. Det er gjerne her fukten kommer først inn. Men det gjelder også om du beiser eller bruker dekkbeis.

Og som alltid. Følg bruksanvisningen og anbefalingene til forbehandling på produktet du ønsker å bruke.

Jeg blir ikke overrasket om både HSt og TSt om kort tid kommer med motargumenter.
HSt
   #3
 31 980     Lillestrøm kommune     0
Ja det kan hende det går bra, men har jo sett flere steder der det flasser av denne grunnen. Så er det sikkert geografiske variasjoner også. En nabo byttet bord på terassen når han oppdaget begynnende råte der var bordene kanskje ikke impregnert.  

En lufter kledning på et hus nettopp av denne grunnen. Men jeg er enig at det er viktig med grunnarbeidet, grunning eller oljebeis tetter porene i treet slik at det suger til seg mindre fukt. Så risiko for at det går galt vil bli mindre. En malingsfilm blir aldri så ideell tett at det aldri kryper litt fukt inn på innsiden og den fukten må da ut igjen. På rekkverk er dette f.eks mot feste punktene der kledningen ofte er ubehandlet. De moderne malingene er enda tettere begge veier. Så kan en få det tettere også med annen behandling Men det blir ikke så tett. Og aller best er en oljebeis men der er jo farge utvalget litt mindre.
   #4
 1 659     0
Vi malte stakitten for veldig lenge siden, det var maling som skulle hindre vannet gå i treverket men slippe ut vannet fra treet, men vi strøk den feil vei, så vannet gikk inn, men slapp ikke ut, gjerdet råtnet i løpet av få år.
Vi hadde også elde gjerde malt med oljemaling, den var like fin.
For all del, ikke akrylmaling.
Støtter nok HSt
  (trådstarter)
   #5
 51     0
Er det et alternativ å ikke male eller beise i det hele tatt men bare stå ubehandlet? Hvor lenge kan det stå sånn før jeg evt må gjøre noe?
   #6
 1 505     Sandefjord     0
Ubehandlet treverk kan stå ganske mange år ubehandlet, så lenge det ikke står med langvarig fukt. Mener å huske at råtesopp krever 27%(?) fukt for å leve. Har treverket lavere fukt enn det, så vil det ikke råtne. (Med forbehold om at jeg husker rett fuktighetsprosent).

Om stolpen du har ned i bakken er ubehandlet, så blir levetiden svært kort, men det var vel ikke det du tenkte på.
  (trådstarter)
   #7
 51     0
Nei, den stolpen nedi bakken er av metall.

Treverket er impregnert furu. Hadde besøk av en kamerat som mente at man absolutt ikke burde / trengte gjøre noe som helst med gjerdet på mange år, så ble veldig i tvil.

  (trådstarter)
   #8
 51     0
Nei, den stolpen nedi bakken er av metall.

Treverket er impregnert furu. Hadde besøk av en kamerat som mente at man absolutt ikke burde / trengte gjøre noe som helst med gjerdet på mange år, så ble veldig i tvil.
HSt
   #9
 31 980     Lillestrøm kommune     0
Stemmer at impregnert vil overleve så lenge det ikke er nedi bakken, men det blir sølvgrått og får kanskje svertesopp så jeg ville behandlet det. Det er mulig at en uimpregnert planke som får lov til å tørke faktisk holder lenger uten tett maling, men den blir oftest ikke pen.

Jeg ville som sagt brukt oljebeis vær obs på at fargen endres med antall strøk, den sotgrå beisen jeg brukte på noen pallekarmer viste seg å være samme beis som foreldre har på toppbord på rekkverk som er mer enn 50år gammel, der ser den kullsort ut.
TSt
   #10
 12 103     0
Det er en grunn til at modrne maling ikke skal benyttes på gamle bygg uten lufting bak kledning. Det vi alltid være detaljer på et gjerde der det vi komme fukt inn i treet så en her helt avhengig av dette kan tørke opp. Er det malt på alle kanter så vi det ikke gjøre dette. Diffusjonsåpne undertak holder også vann borte og ser tilnærmet ut som et annet som kan være diffusjonstett så dette er et annet enksempel. Beis danner også film men ikke på langt nær så tykk som med maling så derfor går dette bedre.

Men igjen så er det slik at dårligere løsninger ikke alltid fører til så rask feil men en kan oppleve at levetid blir redusert. Andre ganger så kan det bli katastrofe med samme løsning, klina, farge, plassering av rekkverk i forhold til sol etc er også forhold som vil påvirke.

Kollega som hadde behandlet slik og som hadde litt uheldig konstruksjon i tillegg (kryssende bord) måtte i allfall bytte ut tidlig.