63 349    20    80  

Mose på taket: Spraymiddel som fungerer?

 455     35
Jeg har betongpanner fra sent 70-tallet ca. På disse gror det en del mose på den ene siden av huset (der det er minst vindtrykk). Jeg har fjernet en hel del av denne i dag, men lurer på om det finnes noe middel jeg kan spraye taket med for å hindre ny tilvekst?

   #1
 356     Nordland     2
Legg et kobber beslag øverst på taket, (under møne)
Kobber skal vist ta `knekken` på mosen
   #2
 187     2
kobber tar knekken på det meste! men vil ikke denne bli stygg og lage renne-merker nedover taket?
   #3
 59     ålesund     3
sopp og algedreper funker også, men sprøyt det på når det har vært tørt en stund 2-3 dager uten regn og når mosen er i god vekst(10-12 grader celsius minimum)
   #4
 1 103     Oslo / Østfold     1
Det er naturlig med mose/algevekst på skyggesiden der hvor solen ikke tørker.
Et vanlig knep i mer sydlige (mellomeuropeiske) land med høy fuktighet og temperatur er å trekke en kobbertråd ved mønet. På hver side av mønepannene trekkes en kobbertråd fra ende til annen. Når denne utsettes for regn og sur nedbør dannes det kobbersulfat. Som i små mengder renner nedover taket. Kobbersulfat var jo et svært alminnelig salt i bunnstoff for båter den gang ikke alt var så giftig og farlig.
   #5
 1 943     4
Der finst eit produkt som vert kalla "grønskekrutt", og som skal vere miljøvennlig også. Eg veit ikkje om det verkar forebyggande.
  (trådstarter)
   #6
 455     11
Jeg synes koppertråden høres ut som et bra alternativ. Jeg har bare behov for å ha det på den ene siden uansett. Må det være en "feit" tråd eller kan den være i hyssingstørrelse?
   #7
 1 103     Oslo / Østfold     2
De jeg har sett ved Østersjøkysten (Tyskland) har vært omlag to millimeter. Både entrådige og flertrådige. Noen har vært strukket stramt med vinkler festet under takpannene, sånn omlag 4-5 cm over pannekanten. Andre har ligget nede på pannene i buer. Har sett ut som de har vært hektet på en spiker e.l. innunder pannene.

En annen metode for fjerning av eksisterende mose er jernsulfat (Ferrosi sulfas).
Dette kan strøs utover. Har brukt det på takpapp med godt hell. Men på belegningssten og sikkert også betongpanner kan det gi rustflekker. Et knep er imidlertid i etterkant å nytte oksalsyre eller sitronsyre for å løse rusten. Jernsulfat er "dreperen" i mosefjerner, i blanding med gjødsel. Mosefjerner er imidlertid regnet som plantevernmiddel. Godkjent for bruk på plen, men forbudt på heller, belegningssten mv.

   #8
 969     3
I områder der folk er plaget med "mosse" på taket legger jeg og anbefaler jeg "mossestop" ifra Wurth. Den kan legges på alle typer tak som ikke inneholder metall. dette produktet har jeg brukt i mange år og vet at det virker.
Signatur
  (trådstarter)
   #9
 455     1
HER!.... snakker vi! Dette er jo bare genialt. Kan jeg få kjøpt eller bestilt dette i en butikk for dødelige? Prisen er helt sikkert stiv, men det kan jo muligens være verdt det.