Den profilen er enkel å lage på bordsag. Ved å føre treverket diagonalt over bordsaga lages buet profil. Det går langt raskere enn fres, og du får mulighet til å justere buen i mye større grad.
Jeg trodde jeg tok bilder av dette da jeg gjorde det i vinter, men finner det ikke. Men fant en video på nett: https://www.finewoodworking.com/2013/08/01/how-to-cut-coves-on-the-tablesaw U profil lages ved å kjøre trestykket midt over bladet som i videon. L-profil hvor ene enden blir tangent til buen lages ved å kjøre den ene kanten av trestykket over midten av bladet. Til nærmere fronten på saga du kjører, til bråere avsluttes enden av buen. Radien på buen bestemmes av hvilken vinkel du legger føringsbordene med.
Noen triks jeg lærte: - Grovsag først. Diagonalsaging klarer ikke mer enn høyden på tennene på sagbladet. Hos meg er det ca 3mm. Til min buede L-profil sagde jeg først ut to rektangler slik at jeg klarte meg med kun en runde med diagonalsaging + en pusserunde til slutt hvor bladet var marginalt hevet. - Kjør baklengs. Altså motsatt vei av hva han gjør på videon i linken over. Da slipper du å pusse med sandpapir etterpå. - L-profil blir ustø. Det blir lett at den vipper mens man sager. Det blir lite pent. For din 48x48 ville jeg startet med 48x98. 48x98 er et priseksempelprodukt og følgelig konkurreres det om lave priser. Ved å bruke bredere trestykke blir du mye stødigere. Da kan du lage U-profil som på videoen og splitte i to L'er etterpå (gir 47x48), men jeg ville heller gjort som på vedlagte skisse. Først kutt de røde kuttene på vanlig måte. Ta de som er horisontale på tegningen først, så holder trestykket seg mer stabilt under sagingen. Så to diagonalkutt på den grønne (en bitteliten smule høyere blad på andre kutt). Avslutt med blå. Splitt-kuttet (blå) er TEGNET VELDIG skrå for å markere at den med fordel kan være LITT skrå. Ved at denne er LITT skrå vil listen lettere komme inntil gulv/vegg/tak slik at ujevnheter på underlaget skjules. Det gjør også at du f.eks kan få to stk 48x50 ut av en 48x98. - Hvis du har tenkt å justere litt på ytterhjørnene, så gjør det FØR du tar splittkuttet. - Skal du ha de to halvdelene helt like, bør splitkuttet gjøres en liten smule til side for senter. Da kan du kjøre den største delen igjennom saga en gang til og få den identisk med den minste.
Ved å vinkle sagbladet kan du få større utvalg av bueformer.
Støtter Petterg i at dette er en mulighet. Skåret mye buede renner i baksiden av panelbord. En får imidlertid ikke en sirkel, men en parabel, dvs hulkilen blir «for dyp . Imidlertid kommer en kanskje nær nok.
Tenk over at bladet vil skyve emnet tydelig til siden. Dette gjelder særlig om en skjærer hele buen i ett.
Den profilen er enkel å lage på bordsag. Ved å føre treverket diagonalt over bordsaga lages buet profil. Det går langt raskere enn fres, og du får mulighet til å justere buen i mye større grad.
Stilig! Visste ikke at man kunne gjøre slike profiler med en bordsag. Gøy å lære noe nytt. Det er slike innlegg som gjør det verdt å følge med på alle mulige temaer her på byggebolig.no
Sant. Til mer vinkelrett på bladet man skjærer, til nærmere sirkel kommer man. Helt vinkelrett = sirkel. Men dette avgjør også radius på buen. Helt vinkelrett = stor radius. Hvis man vil ha mindre radius kan man kanskje sette bladet fra sirkelsaga på bordsaga for å kunne skjære nær vinkelrett?
Anbefaler deg å ta kontakt med Trætteberg Trelast (se terjetre.no) og høre hva de kan ordne. Finner ikke akkurat typen du er ute etter på nettsidene, men de har mye rart. Jeg har handlet ting der tidligere som ikke finnes på nettsiden - blant annet noe som likner litt på det du trenger.
Jeg trodde jeg tok bilder av dette da jeg gjorde det i vinter, men finner det ikke. Men fant en video på nett:
https://www.finewoodworking.com/2013/08/01/how-to-cut-coves-on-the-tablesaw
U profil lages ved å kjøre trestykket midt over bladet som i videon. L-profil hvor ene enden blir tangent til buen lages ved å kjøre den ene kanten av trestykket over midten av bladet. Til nærmere fronten på saga du kjører, til bråere avsluttes enden av buen. Radien på buen bestemmes av hvilken vinkel du legger føringsbordene med.
Noen triks jeg lærte:
- Grovsag først. Diagonalsaging klarer ikke mer enn høyden på tennene på sagbladet. Hos meg er det ca 3mm. Til min buede L-profil sagde jeg først ut to rektangler slik at jeg klarte meg med kun en runde med diagonalsaging + en pusserunde til slutt hvor bladet var marginalt hevet.
- Kjør baklengs. Altså motsatt vei av hva han gjør på videon i linken over. Da slipper du å pusse med sandpapir etterpå.
- L-profil blir ustø. Det blir lett at den vipper mens man sager. Det blir lite pent. For din 48x48 ville jeg startet med 48x98. 48x98 er et priseksempelprodukt og følgelig konkurreres det om lave priser. Ved å bruke bredere trestykke blir du mye stødigere. Da kan du lage U-profil som på videoen og splitte i to L'er etterpå (gir 47x48), men jeg ville heller gjort som på vedlagte skisse. Først kutt de røde kuttene på vanlig måte. Ta de som er horisontale på tegningen først, så holder trestykket seg mer stabilt under sagingen. Så to diagonalkutt på den grønne (en bitteliten smule høyere blad på andre kutt). Avslutt med blå. Splitt-kuttet (blå) er TEGNET VELDIG skrå for å markere at den med fordel kan være LITT skrå. Ved at denne er LITT skrå vil listen lettere komme inntil gulv/vegg/tak slik at ujevnheter på underlaget skjules. Det gjør også at du f.eks kan få to stk 48x50 ut av en 48x98.
- Hvis du har tenkt å justere litt på ytterhjørnene, så gjør det FØR du tar splittkuttet.
- Skal du ha de to halvdelene helt like, bør splitkuttet gjøres en liten smule til side for senter. Da kan du kjøre den største delen igjennom saga en gang til og få den identisk med den minste.
Ved å vinkle sagbladet kan du få større utvalg av bueformer.
Tenk over at bladet vil skyve emnet tydelig til siden. Dette gjelder særlig om en skjærer hele buen i ett.
Stilig! Visste ikke at man kunne gjøre slike profiler med en bordsag. Gøy å lære noe nytt. Det er slike innlegg som gjør det verdt å følge med på alle mulige temaer her på byggebolig.no