729    6    1  

Ødelagt takstein - skifte hele taket?

 1     0
Hei, vi bor i en enebolig fra 2001 og oppdaget etter vinteren en del sprekker i takstein. Vi fikk inn et firma på befaring som bekreftet sprukne taksteiner på noen steder på taket. Heldigvis ble ingen fuktskader oppdaget etter sjekk på loft innvendig. 

De mente det var lurt å bytte takstein på hele taket da det var dårlig kvalitet på steinen.I øvrig mente de at det var godt bygget under stein med god isolering.

De er nå snart ferdige. Men må si at jeg nok tenkte takstein holdt lenger enn 20 år til tross for at vi har mye snø om vinteren. Noen som vet litt mer om vi egentlig kunne ha løst det med å kun skifte sprukne taksteiner (som jeg leser flere gjør)og ikke hele taket?. Håper vi ikke har blitt alt for mye lurt her. :) 

Vi synes uansett det er greit å få det fikset sånn at vi unngår problemer de nærmeste årene. 

Håper på å høre andres erfaring og kunnskap i forhold til når det er lurt å skifte takstein.

Hilsen
Kristina

   #1
 1 096     Oslo     0
Det samme skjer igjen og igjen! Håndverkerne lyver og svindler.

Mitt tak er tett og taksteinen er fra 1967. Jeg har et stort antall nyere stein av samme type på lager.
Hver vår sjekker jeg taket og skifter ut eventuelle ødelagte/skadede takstein.
Men jeg må jo være forsiktig når jeg går på taket. Det har skjedd at jeg har tråkket i stykker stein.

Min påstand er at det var ingen tungtveiende grunn til å skifte all taksteinen hos deg.

Du skulle ha etterspurt råd her på byggebolig FØR du satte i gang prosjektet.
Signatur
   #2
 181     0
Helt enig med bergho. Jeg ser ingen fornuftig grunn til å bytte hele taket når man kan bytte ut enkelt takstein. Jeg har et hus som det nesten hvert år går en takstein eller to siden de er kappa på skrå mot vannrenne. Er bare å bytte disse som går i stykker.
   #3
 2 588     I huset mitt     0
Håndtverkere ønske jo selvsagt så mye jobb som mulig. Wink

Sprekt stein er ikke krise på noen måte, og så lenge gammel stein er av en type som enda finnes så er det selvsagt bare å bytte ut ødelagt stein en etter en.

Verdt også å huske på at undertaket også skal være tett, så om en stein er knust og slipper igjennom litt vann så skal det ikke bli lekkasje nedover.

Trådstarter kan jo i alle fall slå seg til ro at det nok fint er fort 40 år til neste gang stein må tas da.Cool
Vindski og vannbord har ofte kortere levetid enn steinen, og dette byttes enkelt uten å bytte stein.


PS: Trådstarter kan nok med fordel ta å legge til siden et par pakker med steinen som nå er på taket, så kan det raskt og enkelt byttes ut en stein her og der som ødelegges i de neste 40 årene.
   #4
 1 266     1
Hei,
Hvis de ønsket å lure deg, ville de da sagt dette :I øvrig mente de at det var godt bygget under stein med god isolering. ?

   #5
 1 654     Trondheim     0
Hull i overtaket medfører vesentlig belastning på undertaket og kan fort medføre lekkasje.

Dersom du selv hadde vært innstilt på å ta denne risikoen og jevnlig gått over taket for å se etter skadde steiner, samt skifte når det oppstår, så er jeg enig - da kunne du latt taket ligge å gjort dette.

Men dersom du hadde flere sprukne steiner, det virket som om steinen var av dårlig kvalitet og du som eier ikke ønsker risikoen eller å jevnlig måtte opp på taket for å sjekke og evt. reparere stein - så tenker jeg at det fra et profesjonelt ståsted i dialog med en uprofesjonell eier er helt legitimt å foreslå bytte av tak, og lite ansvarsfullt å ikke gjøre det.
Å leie inn noen for å gjøre dette hvert år framover tenker jeg fort vil bli lite lønnsomt.

Dersom det å godta risiko, sjekke selv jevnlig og bytte selv var ett alternativ kan man jo fundere på om du burde hatt behov for å be dem komme i første omgang.
Signatur
TSt
   #6
 7 526     0
Jeg byttet ut noen stein hos kjente, var en gjentakende prosess, i en periode. Spesielt kuttede stein mot kilrenne var her utsatt trolig grunnet ikke standard festing, tidligere kutting og kanskje mye snø lokalt på taket der. Som andre skriver hvis en ikke føler for å gjøre slike jobber selv er det trolig bedre å bytte alt en del tidligere enn en ville gjort ellers.
Trafikk på taket har jeg hørt kan føre til flere ødelagte stein. Er skaden av typen sprekk som gjør at vannet går igjennom men at det ikke synes fra bakken synes jeg rådet er mer forstålig siden en da vil få belastning på undertaket uten å nødvendigvis se det. Det jeg reparerte var lett synlig. Om en velger bytting er en jo også avhengig av å få noe som er makent og som ser tilnærmet likt ut. Enkelte ganger kan en nok få overraskelser vedr dette. I så fall er jo skifte av tak ikke noe å diskutere.