(trådstarter)
   #11
 3 082     Gol     0
Her er det absolutt behov for og gjøre noe med taket ditt.
Vannet kan trenge inn ved gjennomføringen i taket eller andre steder. Trenger vann inn i gjennomføringen så kan vannet følge undertaket ditt før det finner en vei nedover i konstruksjonen. Ser også at det er mosegrodd så skulle nok vert utført en real børsting med piasavakost i ny og ne.

Siden du beskriver at du har hatt/lekkasje kan det være kjekt og få av gammel takbelegg, se om noe er råttent av undertak før du evt tekker med ny shingel.

Mye jobb men en lekkasje er ikke morro.

Signatur

   #12
 1 570     Sunnmøre     0
Det er godkjent å legge eit nytt lag på gammal shingel, men det er anbefalt å rive gammal og legge ny shingel om det er ønskeligt.
Signatur
   #13
 205     Kolbotn     0
Jeg er styreleder og vaktmester for et sameie med to blokker og svarer for de:

1.    Hvordan tak har du og hvor gammelt er det?
Trolig shingel, fra byggeår 2004.
2.    Sjekker du taket i blant og utfører du noen form for fast vedlikehold?
      - Gjør du dette selv eller får du andre til å gjøre det for deg?
Skal sjekkes på dugnad hvert år, i fjor ble det ikke gjort pga regn, men ble gjort i år og en del løv ble fjernet.
      - Er det noe spesielt som du ser etter når du sjekker taket?
Sjekkes for løv som tetter slukene (flatt tak)
3.    Har du noen gang skiftet taket?
Nei
4.    Har du noen gang utbedret taket
Nei
5.    Noen andre tips til smarte måter vedlikeholde taket?
Har tenkt på å bruke fjernstyrt helikopter med kamera for å inspisere taket.
Signatur
  (trådstarter)
   #14
 3 082     Gol     0

Det er godkjent å legge eit nytt lag på gammal shingel, men det er anbefalt å rive gammal og legge ny shingel om det er ønskeligt.


I et slik tilfelle som beskrives her at man ikke ser lekasjen, er det vel det beste og rive av gammel shingel for og se om det har utviklet seg en råteskade der vannet trenger igjennom..Wink
Signatur
   #15
 302     Akershus     0
Takk for gode svar Smile Jeg får få noen til å komme på en befaring til uken. Tar gjerne i mot tips til flinke og rimelige taktekkere i Follo-området (bor i Ås) Smile
Signatur
   #16
 9 677     Kysten     0

Jeg har tydeligvis lekkasje i mitt shingeltak, da det ved kraftige regnskyll lekker vann ned i overkant av dørkarmen på ytterdøren. Har ikke klart å lokalisere hvor det kommer fra. På loftet over gangen er det såvidt jeg klarer å se knusktørt, men dette er så langt innunder skråtaket at jeg ikke kan komme helt frem for å inspisere.

Hva gjelder taket sa gamle eier (85 år gammel dame) at det var etterbehandlet for "noen år siden", umulig å vite om hun mente 5 eller 20. Jeg har heller ikke så stor erfaring med hvordan et slitt/gammelt shingeltak ser ut, så jeg tenkte å legge opp noen bilder. Ser dette ut som om det er modent for utskiftning? Smile

På forhånd takk for svar!

Å male over et shingeltak er ingen god ide, det kan gi lekkasje. Shingel fungerer på den måten at platene overlapper hverandre. Det gir en del skjøter under tungene som er avhengig av god klebing over for at taket skal være tett. For maligen sin del så kan den da løse opp klebestoffet, den kan også samle seg ved tungene og lede vann under tungene.

Mose som du har en del av vil også fungere som en vannsamler ved tungene og i verste fall dersom mosen blir for tett lage en demning som gir stående vann ved tungene.

Når du har hatt lekkasje slik som dette har du ikke kontroll på hvor lenge dette har pågått og da ingen kontroll med om det er kommet råte. Riv av og legg ny taktekking.
   #17
 302     Akershus     0
For de som lurer så blir det nytt tak med Finnera (Ruukki) takplater fra Follo Tak på oss i løpet av høsten. Takk for svar på spørsmålene mine i tråden. Smile
Signatur

   #18
 5 568     0

Hva gjelder taket sa gamle eier (85 år gammel dame) at det var etterbehandlet for "noen år siden", umulig å vite om hun mente 5 eller 20.


På familiehytta vår blir taket hele veien referert til som "nytt". Når man snakker med den eldre garde får man fort inntrykk av at vi snakker 2010 eller nyere. Det "nye" taket ble imidlertid lagt i 1984...
  (trådstarter)
   #19
 3 082     Gol     0
På tide og sjekke taket ditt på Hytta?

Nå er det jo vinteren mange plasser i Norge så tiden er vel inne for og sjekke snømengde på taket. Mange har hytte fra tidlig 60-80 tallet kanskje og da var det ikke standard at man hadde c\c 600. Jeg har selv måkt hytte tak der jeg har kjent at trevirke spenner seg etter man har måkt av snøen.
Pass på og måk begge sider slik at det ikke blir skjev belastning.
er det masse is utpå kanten ved takrenna så er det et problem både med isolasjon og luftingen. Da har det kommet varm luft opp under taket som gjør at snøen smelter og fryeser til is igjen når den passerer der veggen og taket begynner.

Pass på og ikke stikk spader eller skuffer ned i takdekke. La det ligge igjen 5-10 cm oppe på taket. Rensk takrenner slik at de er klare til det begynner og smelte Smile

Sikkert noe jeg har glemt men mange gode forumdeltakere her inne så dere får fylle på Smile
Signatur