9,969    8    0  

Rehabilitering av murhus med Steni

 318     Bergen     0
Det kom en personlig medlding med et par spørsmål om Steni-plater etter at jeg postet  her for noen dager siden.  Siden det muligens er flere som er interessert i dette, så poster jeg heller svarene i en ny tråd, enn å svare på mekdingen.

Utgangspunktet er et murhus i Bergen fra 1964.  Huset er stort sett murt i sånne sementstein med langsgående spalter i steinen - jeg aner ikke hva disse steinene egentlig heter - men du får neppe kjøpt de noe sted i Norge lenger.  Vi har jobbet med huset siden vi kjøpte det i 2000.  Den største jobben startet sent på høsten 2005, når vi hev ut leieboeren og gravde ut hele kjelleren.

Når vi rev eksisterende innvendig kledning i kjelleren, og etter hvert også i 1. etasje, ble det tydelig at vi hadde problemer med fuktgjennomtrenging i muren, og flere ganger kom det en vannstråle ut når jeg boret i den.

Etter mange runder i tenkeboksen bestemte vi oss for å plate tre av fire vegger med Steni plater.  Ikke minst fordi samtlige tømrere som jeg snakket med var enige om at det er den beste, mest varige og minst vedlikeholdskrevende kledningen du kan ha på et bygg.  Arbeidet startet opp våren 2009.

Når du bestiller platene kan du stort sett få  dem i den størrelsen du vil.  Vi bestilte standard mål på 1195 x 2995mm (de siste 5 millimetrene er til fugen).  For 50 plater med tilhørende hjørnerofiler, 'h'-profiler for horisontale skjøter, fugebånd, skruer og terrassebord til bruk som lekter betalte vi i underkant av 100 000.

Steni skal monteres som luftet kledning.  Vi lektet altså ut med vanlige 98mm(?) terrassebord.  Disse ble anbefalt fremfor de spesielle Steni-lektene, både fordi de er en god del rimeligere, og fordi de er bredere slik at du har mer å gå på hvis du plasserer lektene litt skjevt.  Det skjedde jo et par ganger...

Før du begynner å lekte er det svært viktig at du lodder muren med en lang rettholt slik at du finner ut hvilken vei den lener, og hvilket punkt på muren som er lengst ute.  Det er utrolig kjedelig å begynne med lektingen, for så å oppdage at du ikke er langt nok ute.  Da må du enten flise ut det du allerede har gjort, eller slipe vekk muren der den stikker lengst ut, slik at alle lektene blir liggende i det samme planet.  Biltema har en rimelig, og ganske god, diamant slipeskive til vinkelkutter, men det støver noe helt forj....

For et vellykket resultat er det svært viktig at lektene blir liggende i det samme planet.  Når du har funnet ut hvor langt ut fra veggen du må gå, begynner du med hjørnene.  Bruk rettholt, et godt vater og evt laser for å få disse 100%.  Når hjørnene er satt må du planlegge hvordan du vil plassere platene på veggen.  Du ønsker sannsynligvis ikke å få en plateskjøt akkurat i kanten av et vindu eller en dør.  Det er bedre å få skjøten midt på.  Samtidig så bør du ikke plassere en hel plate på endene av veggen, men passe på at du har litt å skjære av når du skal justere dem.

Hvis du skal ha flere skift på veggen, slik som oss, så må du også bestemme deg for hvor disse skiftene skal komme, samt hvor høyt over bakken du skal avslutte platingen.  Siden det skal sirkulere luft bak platene så kan de nødvendigvis ikke settes helt ned i bakken.

Lektene moteres med standard 60cm avstand CC.  I tillegg skal det monteres en kort lektebit med 30cm avstand CC i de horisontale plateskjøtene.  Dette er hindre at veggen blir seende ut som en "sulten bikkje".

Jeg brukte Fischer Fasadeplugg 100 x 10mm til å feste lektene med.  Vertikal avstand ca 80cm.  Bak lektene fliste jeg ut med Huntonit sutaksplate som jeg slisset og kappet til passende strimler.  Huntonitten er enkel å skjære av med en skarp kniv hvis du trenger tynnere fliser for finjustering.  Siden muren min var pusset i en slags ruglete "munkepuss" variant, så har det gått mye huntonitt til fliser.

Den mest rasjonelle måten å montere lektene på er først å bore opp og feste alle lektene løst på veggen med fasadepluggene, men ikke stram dem til.  Det er absolutt en fordel å få boltene på rekke bortover.  Så spenner du, for hver bolterekke, en mursnor mellom hjørnene.  Juster snoren slik at den er en tommestokkbredde fra hjørnelekten.  Det er da relativt enkelt å flise hvert boltepunkt etter snoren, mye enklere enn alternativet som er å bruke rettholt når du justerer.  De korte stubbene på 30cm CC kan du så montere og justere etterpå i forhold til nabolektene.

I tillegg må det seff også evt lektes ut ved alle vindus- og døråpninger der hvor disse ikke sammenfaller med 60-60 lektene.

Vi måtte også skifte ut de eksisterende sålebenkene i skifer, siden disse ikke var lange nok til å gå utenfor platene.  Rundt vinduene ellers har vi fått laget aluminiumsbeslag i 'Z'-form som er limt til lektene med Tec-7.  Disse beslagene har også vært litt styr.  Siden ingen ting er beint på et gammelt hus, så har det seff vært forskjellige mål oppe og nede på samtlige beslag.

Før platene monteres skal det festes fugebånd på lektene.  Steni spesifiserer at det skal bånd på samtlige lekter, også de som ikke er synlige.  Om dette er strengt tatt nødvendig vet jeg ikke, men jeg har nå gjort som de sier.

Platene er tunge, våre veide ca 40kg/stk.  Når du skal montere platene er det derfor lurt å skru fast en lekte som platen kan stå på.  Sørg for at denne lekten er absolutt i vater.  Et nøyaktig vater og/eller en kvalitetslaser er et absolutt must!  Etter å ha blitt lurt av et vater som jeg trodde var nøyaktig, så skaffet jeg meg et Bosch digitalvater.  Da gikk alt så meget bedre Smile  For å kunne feste dette midlertidige konsollet helt nede på veggen så er det en stor fordel å la lektene stikke litt nedenfor der platen kommer, men pass på at du ikke setter de nederste pluggene så lavt at de kommer nedenfor den monterte platen!  Når platene er ferdig montert kapper du enkelt av det som stikker nedenfor av lekten med en stikksag e.l.

Mer kommer...
Siste redigering: Friday, September 10, 2010 6:38:31 AM av Smurf

   #1
 305     Spydeberg     0
Jævlig bra! Kanskje du kan legge ut noen bilder av det ferdige arbeidet også? Er spesielt spent på vindus smygene. Huset mitt er også nuppete i pussen. Det du kaller "munkepuss" har andre her kalt sprøytepuss. Pumpet for hånd og sprøytet på m slange. Antagelig er det "betonghullblokk" huset ditt er konstruert av. Huset mitt har slike blokker i kjelleretg. og "siporex" el. porebetong i første og andre.
  (trådstarter)
   #2
 318     Bergen     0
Pcen fikk dessverre en stygg virussykdom og er nede for telling, og dermed mistet jeg også de bildene jeg hadde tatt av huset.  Men legger med bilder av den ferdige sørveggen samt ferdig lektet langside.

Du kan se en (veldig mye) større versjon her:  http://oyvind.smugmug.com/Motorcycles/Misc-Pictures/702490_JVq8q#712730401_MPBzC-O-LB

Ferdig med sørveggen:  http://oyvind.smugmug.com/Motorcycles/Misc-Pictures/702490_JVq8q#712661579_PNRq4-O-LB
Rehabilitering av murhus med Steni - 712730401_MPBzC-M.jpg - Smurf
Rehabilitering av murhus med Steni - 712661579_PNRq4-M.jpg - Smurf
  (trådstarter)
   #3
 318     Bergen     0
Verktøy jeg har brukt til jobben:

  • Festool TS55 med Steni-blad.  Bladet koster ca 1000,- hos Motek, men jeg var heldig og fikk kjøpt både brukt sag og blad til 1/2 pris.

  • 1400 og 3000mm skinne til Festool-sagen.  Nøyaktighet er et must for å få et pent resultat, så å si samtlige snitt blir fullt synlige.  Til en 3m plate trenger du derfor 3m skinne for å kune slisse dem nøyaktig.  1400mm skinnen er veldig grei til kapping og kortere snitt, som det tross alt er flest av.  1400mm skinnen fikk jeg med sagen, 3000mm skinnen koster et par tusen hos Motek.  Denne kan du trygt glemme å bestille fra utlandet, siden den er for lang til å sendes

  • Kärcher våt/tørrsuger.  POS støvsuger, men du bør absolutt ha et støvavsug når platene kappes, ellers blir det a) veldig mye støv og b) den dyre sagen har ikke godt av det.  Det peneste jeg kan si om denne støvsugeren er at den tåler utrolig mye nedbør, for den har bodd utendørs i fem år i et håp om at den skulle ta kvelden.  Den brant tilslutt opp når jeg kappet den siste platen Smile  Så den hadde jo gjort sitt.  Støvet fra platene er forøvrig utrolig aggressivt, og gjør kort prosess med enhver støvsugerpose, så jeg endte opp med å bare la den blåse støvet rett ut.  Når jeg tilslutt kastet støvsugeren så jeg også at støvet hadde slitt hull tvers gjennom 90 graders røret som står rett innenfor slangefestet.  Hvis du skal bruke en støvsuger du er glad i så bør du nok bruke et eller annet kammer mellom støvsugeren og sagen for å samle opp det grøvste.  Mulig en slik askebøtte kan gjøre jobben?
  • Dewalt krysslaser.  Kjekk for å streke opp hvor underkant av platene kommer på lektene og plassere midlertidig konsoll, justere og kontrollere hjørner samt sette referanselinjer for å måle ut kompliserte utskjæringer rundt vinduer samt der platen skulle settes inntil eksisterende mur

  • Bosch digitalvater.  Jeg brukte først et Hultafors vater som jeg trodde var bra, helt til jeg fant ut at det ikke var det fordi platene kom ut skjevt.  Bosch vateret er pinlig nøyaktig.  Men du kan jo bli litt stresset, da, når vateret viser skjevheter ned til +/- 0,05 grader...

  • Diverse alu-rettholt mellom 1,5 og 3m

  • Boschhammer SDS-plus borhammer til å bore inn fasadepluggene.  Du kan trygt glemme å gjøre denne jobben med en vanlig slagdrill, for det skal bores mange hull
.  Jeg har brukt 8-10 pakker med fasadeplugger à 50 stk.  Hver plugg koster forøvrig 10,-/stk etter rabatter...
  • Metabo drill til å skru inn fasadepluggene.  En vanlig skrumaskin blir fort for veik når disse skal inn, og hvis maskinen sliter så er det lett å ødelegge torx-sporet på skruen.  En kraftig drill på lavgir gjør denne delen av jobben mye enklere

  • Fein Multimaster.  Jeg brukte diamantfilen fra "Mini cut" settet til å gjøre presise småkutt i platene, spesielt når endekuttene for sålebenkene skulle skjæres ut.  Enden på denne lille filen er riktignok blitt alvorlig avrundet etterhvert, men den klarer da å vibrere seg gjennom platene.  Et Fein sagblad ville uansett blitt ødelagt ila kort tid på den harde flintsteinen som disse platene er belagt med.

  • Stiftepistol med rustfrie stifter til å feste fugebåndene.  Mye, mye enklere enn å slå inn pappstift.

  • Bahco presisjonsvinkel.  Jeg har fått et lidenskapelig/religiøst forhold til presise verktøy etter at jeg begynte på denne jobben.  Hultafors-vinklene er ikke presise nok etter min mening.

  • Kartro gipsvinkel.  Denne kunne jeg egentlig spart meg, den er sikkert grei nok til å kappe gipsplater, men langt fra presis nok til denne jobben.  Men grei nok for sette av merker inne på platen for mindre kritiske kutt.  For presise kutt målte jeg heller like langt opp på hver side av platen og satte en rettholt eller Festool-skinne på disse merkene.  Hvis noen vil ha en rimelig gipsvinkel i Bergens-området får de sende meg en IM

  • Vanlig skrumaskin til å feste platene.

   #4
 5,112     Troms     0
Dette var en særdeles bra tråd Smurf! Gode beskrivelser med bilder. Materiallister og verktøylister som beskriver godt hva og hvorfor du brukte de. Dette gir flotte tips til andre som skal gjennom tilsvarende prosjekter.

Var det deg som kapret den TS55 sagen på finn.no til 2500 inkl masse tilbehør?
Signatur
   #5
 1,768     Østlandet     0
Drar opp igjen denne tråden med et spørsmål:
Ser på bildene at den horisontale skjønte er mye mer synlig enn den vertikale, er det typisk for slike plater, eller er det vinkelen bilde er tatt i som gjør dette?

Noen som har erfaring med vinduer og steni?
   #6
 1,768     Østlandet     0
MAser på denne igjen. Noen som har closeup bilder av skruehodene og fugene på Steni eller Cembrit?
Er redd fugene blir fremtredende, kan de eventuelt fuges med silikon i matchende farge, eller blir det like "stygt" som å la være?
   #7
 570     Askøy-Hordaland     0
Har desverre ikkje noen bilder til deg. Monterte Steni på et murhus ifjor, og skruene er lite synlige. De har samme farge som platene. Dette gjelder platene med stein. På de glatte platene blir skruene mye mer synlige. På de horisontale fugene er det en et aluminiums beslag som gjør at fugen blir mer synlig. De vertikale fugene blir veldig synlige hvis det brukes sort papp på spikerslagene.

  (trådstarter)
   #8
 318     Bergen     0
Beklager sent svar, har ikke vært innom på en stund...

Jeg har de lyseste Steni Imago platene, dvs med kunstig farget stein, og hvite skruer.  Da er skruene nesten ikke synlige.  På de horisontale skjøtene er det en list som har en profil som en liten 'h'  Det er derfor disse skjøtene er mer synlig.  Bak de vertikale skjøtene er det et hvitt, gummiaktig bånd.  Jeg tror ikke Steni fører skruer, bånd og beslag som matcher alle de forskjellige fargene på platene, så avhengig av fargevalg kan nok disse kan nok bli mer synlige enn det er på vårt hus.

De fleste Steni-installasjoner bruker vel faktisk ikke de horisontale listene, så dette kan man eventuelt la være.  Listene er vel heller ikke tilgjengelig for platene med større stein i overflaten.

Jeg kan ta et par bilder en av de nærmeste dagene og legge ut her.