TSt
   #11
 12 091     0
TS skriver at det er mye is på taket. Da vil en kunne få isdemning på taket som fører til at det blir stående vann på oversiden som trekker inn under shingel. Men det trenger ikke å ha fått noe skade hvis dette ikke har skjedd veldig ofte. En vil se det ovenifra. Kan være enig at bildet tyder på at info om takvinkel kanskje er feil. En kan enkelt regne ut dette selv ved hjelp av et vater.

   #12
 5 128     Akershus     0
Nei, TS skriver ikke at det er mye is på taket, hen skriver at det er lange istapper fra takfoten, det er vesens forskjell. Shingell tåler mye. Selv om en tunge her og der blir borte, trenger det ikke være lekkasje gjennom. Er det i tillegg underlagspapp, ville jeg følt meg ganske trygg.

Nå er taket en bygnings viktigste punkt, så det skal man ikke ta lett på, men avhengig av økonomi ville jeg sett på andre løsninger før jeg hadde strippet et tak, da jeg vet det meste om hvor mye jobb dette er. TS skriver også at hytta antagelig har skjevheter, det kan også medføre en del utgifter spesielt hvis skjevhetene kommer fra dårlig drenering, eventuelt rundt pilarer. Har en nabohytte som måtte utføre ekstremt med arbeide både utvendig og innvendig, grunnet dette.

Det er også fullt mulig å legge ny, rimelig shingel rett på gammel shingel, hvis TS går for innvendig oppgradering og nedlekting. Da kan hen ta deler av hytta først, der slikt er mest virkningsfullt, nemlig varmeste rommet. Kanskje hen også burde vurdere å stenge av til hems hvis dette ikke er foretatt. Vi har hems på hytta hvor dører gjør at disse rommene ikke er oppvarmet når de ikke er i bruk, det gir mindre varmetap og mindre snøsmelting på taket.
TSt
   #13
 12 091     0
Jeg tviler på at en ikke har smelting inne på taket hvis en har store istapper. Det står ikke noe om at det er underlagspapp her det er noe TS evt tenker på. Det virker ikke som TS har et stort problem så da kan det bare være av og til at problemet er for stort.
   #14
 5 128     Akershus     0
Min tanke er at det er sjelden på en hytte at det fyres kotinuerlig. At det er istapper, er ikke så merkelig, men det trenger ikke nødvendigvis bygge seg opp mye is oppover taket av den grunn, det kan være at eventuell isskade kun er i området der raftet er.

Har hatt tak i bolig med lav takvinkel og kun 15 cm isolasjon i tak, åpen himling i 25-30 år. Der var det massivt varmetap og mye isdannelse. Det var stort sett bare i gradrenner at isen bygde seg vesentlig lenger opp enn til raftet. Ingen skader å se når vi senere rev taket, inkludert rupanel, for å etterisolere, slik TS tenker nå. For å si det mildt, en skikkelig drittjobb, med mengder av arbeid og et massivt avfallsproblem.
  (trådstarter)
   #15
 136     0
Jeg har ikke fått testet å bodd inni her ennå, siden jeg akkurat har kjøpt og overtar på søndag. Men dreneringen bekymrer mest...dvs anti-dreneringen....påfyllingen.... de har fått innlagt vann, men mistenker at det blir sluppet ut under gulvet fra oppvaskmaskin og dusj (på to forskjellige steder). Ikke lett å se i snøen med lav hytte mot bakken. Er heldigvis skrånende terreng på sidene, så bør kunne få ledet vann vekk.

I tillegg sto det i taksten at det var lekkasje i tak på ukjent sted (på baksiden i forhold til bildet)...og et råttent rom som hadde vann rennende ned langs veggen...

Jeg bør nok og prøve å kjøpe tid / gjennomgang med takstmannen, så jeg får høre hva han tenker om skadene...

Takk for gode råd og erfaringer.
  (trådstarter)
   #16
 136     0
Ser at dersom jeg lager 50mm lufting (med 48x48 lekter) oppå vindsperren oppå taket (med nytt rupanel oppå) så blir det jo plass til veldig små ventiler på endene (nesten på toppen av endegavlen / mønet). Ser Isola har Mønelufter en kan montere på toppen for å få luften til å kunne rømme ut, men den koster 1300 kroner meteren....og til sammen kan det bli mange meter når jeg og skal ha på den gamle delen av hytten (som ikke viste på bildet på første innlegg i denne tråden). Hva bør jeg gjøre? Er det nok med bittesmå ventiler i endegavlene/mønet? Går det an å kun ha 1 Isola Mønelufter på midten? Eller blir det da vanskelig å få tett i overgangen til den vanlige topp-plate-shingelen? Eller må jeg bite i det sure eplet? Eller bør jeg gå for noe blikk-greier?
Taktekking på eldre hytte på fjellet 500 moh - Mønelufter.jpg - TormodSliter
   #17
 5 591     Akershus     0
Du kan sette opp et par lyrer i mønet (luftehatter). Men det fordrer, for god effekt, at du har lagt opp til at luft kan gå fritt i mønet. I praksis betyr dette at 2"2" er avsluttet litt før den møter motsatt...) Det holder neppe med ventiler i gavlene.

Ville ikke brukt dette som salderingspost, å være gjerrig her *kan* bli dyrt senere Smile. Bare nevner det, ser ofte at hytteprosjekter skal gjøres så billig som overhodet mulig.

Men, det skal sies: Vi brukte aldri lyrer eller noe annet, bare sørget for god lufting i raftekassene, og kontinuerlig åpning over hele spennet. Det er en misforstått sannhet at det skal blåse full storm i luftingen. Så lenge luften har mulighet til å vandre fritt, er min erfaring at dette holder. Andre har helt sikkert meninger om dette, men gjennom gode 20 år med denne praksisen har jeg enda ikke fått tilbakemelding om problemer.

.Thag
Signatur

  (trådstarter)
   #18
 136     0
Ja, god lufting i raftekassene skal det få (med 5cm netting i bunn tenkte jeg), og tenkte uansett at det skal være kontinuerlig åpning over hele spennet. Ser at en anvisning fra Sintef og foreslår noe lignende på steder med vind, og det kan nok forekomme på sør-vestlandet. Så, for å oppsummere, hva ville du gjort? Kjenner at jeg sliter med å bruke 18000 på Møne-lufter.
Mønebeslag - SINTEF
Taktekking på eldre hytte på fjellet 500 moh - Mønebeslag Sintef.jpg - TormodSliter
HSt
   #19
 31 921     Lillestrøm kommune     0
Forer du opp med 48x48 så kan du lage krysslufting ved å lage åpninger i disse som går diagonalt fra sidekant opp mot møne. F.eks 2 slike åpninger i lengden. Det vil bedre tilførsel av luft men du må få bort noe luft oppe fortsatt
  (trådstarter)
   #20
 136     0
Forer du opp med 48x48 så kan du lage krysslufting ved å lage åpninger i disse som går diagonalt fra sidekant opp mot møne. F.eks 2 slike åpninger i lengden. Det vil bedre tilførsel av luft men du må få bort noe luft oppe fortsatt

Ja, sånn at det trekker mer mot takhatt-ventil, og ikke må helt opp til toppen først? Hadde tenkt noe sånt som dette ved raft, sånn at det skal komme mye luft til nede (har gjort det i en bod / anneks hjemme).
Taktekking på eldre hytte på fjellet 500 moh - Lufting.jpg - TormodSliter