6,142    3    0  

Tretak

 7     kristiansand     0
Skal bygge et tilbygg - 45m2 -  til en hytte og i den forbindelse vurderer jeg å legge tretak.
Lurte på om det er noen som har erfaring med
- levetiden på tretak
- tretak av malmfuru
- ser at man i dag bruker en renne i bordets lengedretning. Er dette egentlig nødvendig da man i gamle dager ikke hadde slik "nymotens" opplegg?
- andre erfaring
Wink

   #1
 57     Wien     0
Hei

Jeg bor i Østerrike - og her brukes det mye lerketre. De bruker ikke utfreset spor i midten. Antagelig fordi plankene ikke blir saget, men spaltet - Da oppstår små furer som leder vannet.  Det er fortsatt en temmelig vanlig måte å belegge taket på her.  Jeg vet ikke hvor ofte man må bytte tak. Det kommer sikkert at på lokale værforhold.  Men vil tro det kan være noen ti-år mellom takbytte. Tror ei venninne snakket om ca 30 år på ei hytte i nærheten av Klagenfurt da de byttet ifjor.
   #3
 3,387     0
En viktig ting er at dagens trelast er av gennomgående elendig kvalitet. Før når de skulle legge tretak (sikkert avhengig av lokale tradisjoner) så gikk de i skogen året før og plukket ut hvilke trær de skulle benytte.

Får å impregnere de trærne som skulle benyttes til ytterkledning/tak best mulig så valgte de for det første trær som hadde vokst sakte. Så kappet de av toppen og skar en ring i barken nede ved roten. Lot treet stå i ette til to år og så ble det det fellt.

Da har en et tre med like lang holdbarhet som et trykkimpregnert trevirke har i dag, minst.

Mye av det en får som rimelig trelast i dag er nærmest ubrukelig. Jeg skjønner ikke at folk vil ha mye av den bordkledningen som selges i dag i det hele tatt. Pluss den malingen som selges.

Nei, jammen viljeg bruke tiden min på annet enn å skrape og male bolig. Akurat der har vestlenningene kommet vesentlig lenger enn det de har på østlandet. På vestlandet benyttes det mye mer impregnert trevirke i fasaden.