4,209
33
2
Utbedring av råteskadet kledning og verandagolv
396
1
Jeg har oppdaget råteskadet kledning på verandaen. Har fått vite at dette skyldes at kledningen går nedenunder verandagolvet. Det virker jo logisk ettersom kledning ikke får lufting. Jeg fjernet i kveld de innerste bordene mot veggen for å se tilstanden, og det nettopp i underkant bordene har råtnet opp. Jeg lurer på hvordan jeg skal gå fram for å få dette bra igjen? Verandaen er over en gang i kjelleren. Huset er opprinnelig et murhus som er kledd med kledning i øverste etasje (2 etasjer, kjeller og 1. etasje + loft) på 1980-tallet. Under verandagolvet er det lagt en beskyttelse for å sikre mot vann vil jeg tro. Har tenkt til å skifte golvet samtidig som jeg utbedrer råteskaden på nedre del av kledning, og da kan det vel være lurt å bygge opp alt på nytt? Hva gjør jeg med kledningen? Må jeg skifte hele bordets lengde? Eller kan jeg kappe av det som er råttent? Kledningen skal vel i framtiden avslutte i overkant av golvet? Jeg har minimalt med kunnskap og erfaring med dette, så vil sette umåtelig stor pris på hjelp. Har derimot ikke ti tommeltotter så bør klare dette med god veiledning og henvisninger til hva jeg bør kjøpe. På en annen side vil jeg hyre inn hjelp av noen jeg kjenner hvis det viser seg at dette er litt mer enn jeg kan hanskes med. Det hadde jo vært gøy om jeg klarte det selv, det gir jo mestringsfølelse og erfaring, men man må samtidig passe på sine egne begrensninger.
Her legger jeg ved noen bilder som viser kledningen og verandagolvet og hva som er gjort før.



Her legger jeg ved noen bilder som viser kledningen og verandagolvet og hva som er gjort før.



Greia er at membran som ligger der går opp på veggen, så må være litt forsiktig hvor du setter saga osv. Kan være en ide å fjerne hvertfall 1 overligger å få litt oversikt over oppbygningen mot vegg. Skal du ha nytt dekke ville jeg byttet panel i samma slengen hvertfall om du er i stand til det selv, samme med membran om den er 20+ år gammel.
Som sagt, vanskelig å si noe sikkert utifra bilder, og uten å se helt hva slags membran som er lagt.
Hvordan kan jeg på lettest måte kappe panelen?
Så den greia som ligger under verandagolvet er membran? Hvor får jeg kjøpt det? Og hva søker jeg etter? Ved å søke etter membran kommer jo bare membran til bad opp. Panelet utenom helt nede ser ut til å være i god stand, og da er det vel unødvendig å skifte det? Det du sier er membran er bøyelig og mykt. Kan minne meg om golvbelegg i konsistensen.
Hva som er lagt tidligere av type vet jeg ikke utifra bildet. Men du har endel forskjellige typer sveisemembraner. Det vi har brukt mye siste åra er fra Protan, lagt av egne firmaer. Vil anbefale å ikke begi seg ut på akkuratt den biten selv om du ikke setter deg skikkelig inn i det.
Ok.
Nei, jeg skal definitivt ikke begi meg ut på den biten. Hvis jeg skal fikse golvet må det være en lettere løsning, men som naturligvis må være holdbar. Jeg kom over denne muligheten: TIL-TAK original
Det så langt lettere ut, men usikker på om jeg bør begi meg ut på det. Noen som har erfaring med å legge tak på denne måten?
Jeg har til-tak, men det er for lagring av gressklipper og etc under verandaen.
Takk for innspill!
Jeg vil legge til at gangen i kjelleren ikke er varmet opp vinterstid og at det kan være minusgrader der da. Var nede i minus 3-4 grader der sist vinter. Hvis dette har noen betydning. Men dette har vel kun betydning i forhold til isolasjon? Taket må jo være tett uavhengig av om det brukes til bod/lagring eller er oppvarmet rom.
Rommet under verandaen er et murbygg slik huset opprinnelig er. Vil det ta skade hvis jeg fjerner resten av golvet og fjerner bjelkelag til terrassegolvet for å se tilstanden under membranen som ligger der i dag? Jeg kan få hjelp senere i sommer til å fikse golvet, men tenkte jeg kunne rive alt klart til det. Verandaen brukes ikke i dag. Den er på 6 kvadratmeter. Eller vil taket ta skade av å ligge åpent på denne tiden? Er det noe jeg kan gjøre midlertidig til det blir utbedret på sensommeren?
Vil det være en grei løsning å legge tilbake membranen midlertidig når alt annet er fjernet og la den ligge der fram til det blir utbedret? Er en del skruehull i membranen ettersom dem som la det har lagt membranen over bjelkelaget som dem igjen har skrudd terrasseborda i. Å tette de største hullene med tec7 fram til utbedring holder kanskje? Eller hva mener dere jeg bør gjøre?
Ville satt veldig stor pris på noen råd!:)
Jeg har funnet en sementbasert membran for ute og inne bruk til f.eks. veranda. Vil dette fungere tilstrekkelig inntil videre?
Tanken min er da altså å rive opp resten av golvet, eksisterende membran og bjelkelag, for så å fjerne smuss og støv og smøre på den nye membranen.
Innspill på dette mottas med stor takk! Eventuelt andre innspill på hvordan jeg kan gjøre dette enklest mulig inntil jeg får utbedret det skikkelig.
Uff det var ikke særlig å høre. Men det ser jo ikke noe bra ut nederst på kledningen, det må sant sies. Vil det derimot hjelpe når det opprinnelig er et murhus? Det er kledd med panel utenpå murhuset på 1980-tallet. Veggene er en halvmeter tykke og murveggen består av to deler med et lite mellomrom i mellom. Isolasjon både på utsiden og innsiden av murveggen. Huset er godt og varmt om vinteren. Den delen som verandaen med gang inn til kjeller under, ble bygd senere enn huset. Hvis det har noe å si? Hvor mange cm anbefales mellom panel og beslag? Og beslaget skal kun gå under kledningen på hver side av verandadøra, men hvordan blir det seende ut når beslaget stikker ut på hver side? Det står anbefalt noen steder at beslaget bør gå over første terrassebord.
Membranen går hele veien fra veggen og noen cm over kanten, så den dekker hele verandaen. Men som jeg nevnte tidligere i tråden så er skruene til terrasseborda skrudde igjennom membranen. Så den vil vel derfor ha svekket effekt? Membranen dekker bjelkelaget som terrassebordene er montert i. Membranen burde vel vært lagt under bjelkelaget? Bjelkelaget vil jo aldri tørke med denne løsningen, eller gjør ikke dette noe? Jeg tenkte som så at jeg kunne rive opp alt rett og slett for å få en oversikt over omfanget, siden jeg har revet opp 3 bord allerede så har jeg igrunn mest lyst til å gjøre det skikkelig med engang. Verandaen er jo heller ikke spesielt stor, ca 6 kvadratmeter. Så det bør jo være overkommelig. Jeg kan legge til flere bilder hvis ønskelig, er det noe dere spesielt ønsker bilde av? Er ikke hjemme nå, men ordner gjerne med bilder når jeg kommer hjem igjen.
Jeg avventer nemlig deres anbefalinger før jeg gjør noe videre. Men jeg river gjerne opp gulvet hvis det ikke gjør noen skade?
Hva mener du med utkregede?
Balkongen er bygget på senere, det er jeg temmelig sikker på. Tegningen av huset fra den gang det ble bygget i 1947 har ikke balkong, så den er vi rimelig sikre på er bygget på senere. Hvordan kan jeg avdekke om det er sånn eller sånn?
Ja, terrassebordene er etter all sannsynlighet fra den gang balkongen ble bygd i sin tid, trolig på 1980-tallet i forbindelse med at huset ble kledd inn med panel utenpå muren og det ble lagt takstein. Så terrassebordene har jo sånn sett holdt meget bra. Har til nå ikke avdekket råte i noen av bordene. Det er kun kledningen nederst som har råteskader, men det skyldes jo at terrassebordene gikk helt inntil kledningen så den ikke fikk lufting.
Hva ville du gjort ved å starte på nytt? Hva mener du med å legge golvet løst? Altså ikke skru fast bjelkelaget i taket? Hvor bestilte du gummimembran? Det er nok gummimembran det som ligger der i dag, men dens funksjon har jo i hele dens levetid vært redusert ettersom dem skrudde igjennom membranen. For det er vel ikke heldig?
https://www.pervaco.no/reparasjon-drift-vedlikehold/taktetning-og-rehabilitering/liquid-rubber-hbs-200-flytende-gummimembran
Det finnes en måte du kan løse kledningsproblemet på. Jeg har sett det i praksis hvordan et større byggfirma løste et lignende problem med råteskadd kledning for nærme bakken. Denne byggningen var kledd med bord butt i butt, altså ikke underbord og overbord. De sagde ei slisse i kledningsbordene, 10-12 cm fra bunnen. Så monterte de et beslag som gikk inn i sporet og ned til bakken.
Litt mer vrient å få til med over og underligger, men det skulle vel ikke være umulig. Ser for meg at du først kan sage av det råteskadde på bordene for deretter å sage et spor lenger oppe til beslag. Overbordet sages helt i gjennom, så sporet blir bare i underliggeren. Det er litt problematisk hvis spikerslaget ligger rett under det råteskadde området, men det er mulig du da kan føre et spikerslag inn under kledningen, hvis det ikke kommer i konflikt med isolasjonen. Beslag får du en blikkenslager til å lage, du er ikke avhengig av å kjøpe noe ferdiglaget i butikk. Det er ikke veldig dyrt heller (her jeg bor i alle fall).
Takk for svar!
Hva gjelder årsaken til råten, så er nok det først og fremst manglende lufting. Fordi det renner bra unna når det regner. Dessuten stikker taket en halvmeter ut, så helt innerst mot veggen regner det kun når det blåser den veien.
Interessant forslag du kommer med, men tror ikke jeg vil begi meg ut på det ettersom det er mer vrient å få til som du selv skriver. Jeg tenker terrassebeslag innunder og bak kledningen og som dekker det første terrassebordet som det enkleste til nå, og som samtidig er holdbart. Vil understreke at jeg ikke sier ditt forslag ikke er holdbart, det har jeg ingen kompetanse til å bedømme, men jeg vil ikke gå igang med noe som kan bli vrient å få til for meg. Håper du forstår!:) Jeg er veldig åpen for forslag som er enda lettere å få til enn det jeg har blitt forespeilet til nå.
Her ser du hvor det første spikerslaget ligger. Jeg har tenkt til å kappe på oversiden av det, ettersom råten går i overkant. Det er vel bedre å ta litt for mye enn lite for lite? Hvis jeg ikke fjerner all råten, kan denne da utvikle seg videre?
Hva mener du jeg bør gjøre? Ta av all panelen? Eller skjære av det som er råttent? Hvis jeg må ta av all panelen blir det mye mer omfattende. Hvis råten stopper noen cm opp, er det ikke da bra nok å kappe av det? Jeg må naturligvis se an hvordan tingenes tilstand er når jeg tar vekk resten.
Hva tenker du om golvet? Kan jeg bruke smøremembran som jeg linket til over her eller må jeg ha noe gummimembran slik som allerede er brukt?
Jeg velger da å ta opp resten av golvet i dag og forhåpentligvis får jeg kjøpt en sag så jeg kan kappe av endeveden på kledningen. Jeg tar da nye bilder og legger inn her av hvordan det ser ut videre.
Jeg forstår deg slik at det er lettere å smøre/sette på membran, musebånd og beslag når det ikke er kledning der, og derfor anbefaler du meg å fjerne all kledning og bygge opp på nytt? Det høres jo igrunn ikke så dumt ut og jeg forstår tanken. Utfordringen enkelte steder på veggen er at det er lufteluker, ledning som går inn i veggen osv. Men hvis jeg fjerner all kledningen som ikke står i konflikt med noe, så skal jeg vel klare å ordne til med bare noen få kledningsbord igjen? Dessuten vil det jo være mye lettere å kappe av 3 - 4 bord kontra hele veggen. Jeg skal kikke litt på det og ta en vurdering. Det jeg engster meg for er at det skal oppstå et eller annet jeg ikke får til, og derfor trenger jeg å gjøre det på lettest måte. Jeg kan som jeg nevnte lenger opp i tråden få hjelp senere i sommer til noe av dette, men hvis jeg klarer det meste selv ville jo det vært kjempestas og gitt meg mye lærdom og erfaring. Dog er det noe med ordtaket om å ikke gape over for mye, eller glemme sine egne begrensninger. Derfor trenger jeg råd som jeg klarer å utføre. Det var derfor jeg også spurte om smøremembran, da det umulig kan være særlig vanskelig å smøre det utover golvet kontra å legge gummimembran. Sistnevnte er vel heller ikke så vanskelig så sant jeg kan legge det rett oppå taket. Og ikke som nå hvor det dekker bjelkelaget.
Det skal vi sjekke i morgen. Men hvorfor har du ikke tro på smøremembran? Spør fordi jeg vil lære.
Ja, er det kanskje spikerslag som er riktig å kalle det terrassebordene er skrudd i? Jeg kaller det for bjelkelaget, men det blir kanskje feil? Ord og uttrykk er ikke helt på plass ennå.
Jeg har spylt med vann, derfor fuktig. Det er ikke tilstrekkelig fall mellom alle spikerslagene, særlig mellom to spikerslag står vannet lenge etter at vi spylte.
Bilde tatt fra motsatt side.
Det kan se ut som membranen går bak og oppunder veggen.
Hva er dette?
Skjøter. Er dette heldig? Kan jeg bruke noe for å tette skjøtene?
Hvordan bør jeg fjerne skruene? Tenker hvis jeg skal bruke eksisterende spikerslag videre, så er det kanskje uheldig å trekke dem ut hvis jeg kommer i skade for å flise opp treverket mer enn høyst nødvendig? Hva med vinkelsliper?
Hva bør vi gjøre videre? Ser membranen ok ut til å forbli liggende?
Jeg hadde selv fortsatt utskifting her.
Den membranen du sikter til skal jeg fjerne tenkte jeg. Det er en liten remse membran innerst som er stiftet på en liten list som igjen er festet i veggen. Her ser du bilde av det:
Lurer på en ting vedr det å skjære langs panelet hele veien. Hvordan kommet jeg liksom til med sirkelsag? Må jo skjære meg inn først før jeg kan kappe panelen videre. Jeg tenkte det kanskje ville forenkle arbeidet ved å rive av 2 - 3 kledningsbord for så å ha anlegg med en gang til å kappe av. Hva hadde dere gjort?:)
Ja, vi skal behandle endeveden veldig godt når vi kutter til nye flater.
Det viser seg forresten at gummimembranen IKKE går opp og bak kledningen. Den stopper liksom rett innenfor. Derfor er vel eneste holdbare løsningen å legge ny gummimembran over det hele?? For den må vel gå opp og bak kledningen, for nå kommer jo vannet seg inn bak kledningen og trenger inn i muren. Vi oppdaget dessuten maur-bol inne i veggen, rett på innsiden av kledningen. Var en del små maur. Er det sukkermaur den kalles? Så jeg har bestemt meg for å rive av noen panelbord for å se tilstanden inni veggen.